ПЕРЕВІРКА ДОКУМЕНТІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ТЕОРЕТИЧНИЙ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України

«Про введення воєнного стану в Україні», в Україні вперше за довгий час було запроваджено режим воєнного стану та обмеження, передбачені ним.

Указом Президента України від 06.02.2023 № 59/2023 режим воєнного стану було продовжено до 20 травня 2023 року.

В умовах воєнного стану та загальної мобілізації військовозобов’язаних осіб гостро постає питання перевірки документів громадян України компетентними органами та їх посадовими особами, зокрема правових підстав на це та законодавчо визначеного порядку.

У цій статті ми не зачіпаємо питання порядку вручення повісток особам чоловічої статі, чому неодмінно передує перевірка документів, а спробуємо зупинитись саме на основних моментах першої частини цього процесу під назвою «ідентифікація фізичної особи».

Наперед можна зазначити, що дане питання чітко регулюється чинним законодавством України, що відкидає будь-які спроби маніпулювання процедурою перевірки документів та має на меті зменшити соціальну напругу при практичні реалізації цього питання.

Пунктом сьомим частини першої статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» передбачено концептуальне право військових адміністрацій у взаємодії з іншими органами та структурами під час дії воєнного стану здійснювати у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, перевірку документів у осіб, а в разі потреби – огляд речей, транспортних засобів, багажу, вантажів тощо.

Логічним постає питання наявності затверджених Кабінетом Міністрів України підстав та порядку такого виду обмежень конституційних прав, як ідентифікація фізичної особи представниками влади та силових структур.

Такий порядок прийнятий напередодні повномасштабного вторгнення – постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1456 затверджено Порядок перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану.

Даний нормативно-правовий акт, що надзвичайно важливо, вводить поняття уповноваженої особи та визначає її як посадову особу, призначену наказом коменданта, якій надано право щодо перевірки документів в осіб (абзац другий пункту 2).

Пунктом сьомим Порядку передбачено конкретний перелік підстав, за яких уповноважені особи мають право перевіряти документи громадян України. Не є виключенням і ситуація, коли уповноважені особи здійснюються патрулювання вулиць з працівниками Національної поліції. Останні, до слова, також наділені правом повноваженнями з перевірки документів осіб у чітко передбачених (виключних) випадках, що визначені статтею 32 Закону України «Про національну поліцію».

Незважаючи на зазначене вище, практика у переважній більшості випадків суттєво відрізняється від теоретичних аспектів з цього питання. Що маємо в реальності?

Працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки разом з представниками силових структур (НГУ, НПУ) здійснюють перевірку документів громадян на підставі дії режиму воєнного стану, без конкретизації підстав для цього. Непоодинокі випадки такого ставлять під знак питання роль та місце нормативного регулювання суспільних відносин та змушують громадян України шукати захисту юристів, адвокатів, інших обізнаних фахівців, які здатні надати професійний захист прав і свобод людини та громадянина.

Що ж робити?

Насправді єдино правильного механізму та алгоритму дій у ситуації безпідставної зупинки для перевірки документів немає. Але, враховуючи непоодиноку практику, корисні поради можна звести до наступного:

  • Бути юридично обізнаним у нормативному регулюванні даного питання.
  • Викликати за можливості на місце події свого представника (юриста, адвоката).
  • Перевірити повноваження уповноважених осіб та працівників Національної поліції або інших силових структур щодо перевірки документів та з’ясувати підставу для такого.
  • Залишатись спокійним та впевненим.

Підсумовуючи вищезазначене потрібно пам’ятати, що питання перевірки документів у осіб, у тому числі в умовах воєнного стану, чітко врегульоване чинним законодавством. Не впливає на даний процес та його порядок і загальна мобілізація, що проводиться на території України. Кожному громадянину України рекомендується знати свої права та вміти захищати їх.


Рейтинг: 3.8 - 6 голосів

Автор статті


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, м. Чернігів

Вік: 6 років досвіду На проекті 3 роки
Всього консультацій: 18094 Платних консультацій: 3114

Цивільне право, Трудове право, Сімейне право, Нерухомість, А...

588 відгуків

Коментарі