ПЕРШЕ РІШЕННЯ ЩОДО ОСКАРЖЕННЯ ДОВІДКИ ЄДЕБО

Дочекалися, як то кажуть. Перша судова практика, хоч і рішення суду першої інстанції, але вже наявна. Мова про рішення Хмельницького окружного адміністративного суду від 02.10.2024 (справа № 560/11803/24).

Короткий виклад обставин:

Особа звернулася з позовною заявою до Міністерства освіти і науки України, державного підприємства "ІНФОРЕСУРС" про визнання протиправною, скасування відмови та зобов`язання вчинити дії.

В обґрунтування позовних вимог вказав, що звернувся до свого закладу вищої освіти задля отримання довідки про нього, як про здобувача освіти за даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти. У Довідці про здобувача освіти за даними ЄДЕБО зазначено, що він порушує послідовність здобуття освіти, визначену статтею 10 Закону України "Про освіту". Далі особа звернулася зі скаргами до Міністерства освіти і науки, але це не принесло успіху.

Доводи суду:

Як встановлено судом при розгляді справи та не заперечується сторонами, особа навчається за денною формою здобуття освіти за освітнім рівнем бакалавра у Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова, раніше здобував перший (бакалаврський) рівень вищої освіти.

суд критично ставиться до посилання Міністерства освіти і науки України щодо того, що навчання позивача за освітнім рівнем бакалавра у Яготинському інституті ПАТ "Вищий навчальний заклад "Міжрегіональна академія управління персоналом" протягом 2015-2016 років свідчить про порушення послідовності здобуття ним освіти, оскільки стаття 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає саме попереднє здобуття освіти, а не навчання протягом одного року.

зазначення у довідці ЄДЕБО щодо особи, що поточне здобуття освіти порушує послідовності, визначеної частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", є протиправним.

Висновки суду:

позовну заяву Позивача - ЗАДОВОЛЕНО.

визнано протиправною відмову Міністерства освіти і науки України № 3/4965-24 від 29.07.2024 року у внесенні змін до відомостей, що містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти щодо особи.

зобов'язано Міністерство освіти і науки України та Технічного адміністратора Єдиної державної електронної бази з питань освіти - Державне підприємство "ІНФОРЕСУРС" внести зміни до даних, що містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти щодо порушення особою черговості здобуття освіти, визначеної статтею 10 Закону України "Про освіту", а саме: в розділі "На підставі даних, що містяться в ЄДЕБО, поточне здобуття освіти не порушує послідовності, визначеної ч. 2 ст. 10 ЗУ "Про освіту" - вказати "Так, не порушує".

Мій коментар:

Ось таке доволі унікальне судове рішення. Звертаю увагу, що рішення суду не набрало законної сили, але чомусь, як на мій погляд, перспективи апеляційного оскарження є нульовими. Політика влади щодо ЄДЕБО - офіційно провалилася. Гадаю, що таких рішень скоро стане набагато більше.

Чи будуть рішення на користь МОН? Припускаю, що так, але їх кількість буде мінімальною.

‼️ Повторюся - якщо Ваші права порушені - відстоюйте їх, у будь-який спосіб.


Рейтинг: 5 - 3 голосів

Автор статті


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, м. Чернігів

Вік: 6 років досвіду На проекті 3 роки
Всього консультацій: 19454 Платних консультацій: 4361

Цивільне право, Трудове право, Сімейне право, Нерухомість, А...

631 відгуків

Коментарі

AlexeyProstak AlexeyProstak
У багатьох українських містах можна знайти широкий асортимент меблів для дому, офісу та саду. Магазини пропонують різноманітні стилі — від класичних дерев’яних меблів до сучасних модульних систем із металу, скла або МДФ. Є можливість придбати як бюджетні варіанти, так і ексклюзивні дизайнерські рішення. Доступні меблі для будь-якого інтер'єру: кухні, спальні, вітальні та навіть дитячі кімнати.Замовлення можна зробити як у стаціонарних магазинах, так і онлайн з доставкою по всій Україні.Детальніше про меблі можна дізнатися на https://agat-m.ua/
0