Повернення 1% збору на обов`язкове державне пенсійне страхування.

Громадяни, які придбають нерухоме майно вперше, мають право на повернення суми сплаченого збору на обов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 1% від вартості придбаного нерухомого майна.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування визначає підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичних осіб, які придбавають нерухоме майно, за винятком державних підприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.

Згідно з п. 8 ст. 2 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», об’єктом оподаткування для платників збору, визначених п. 9 ст. 1 цього Закону є вартість нерухомого майна, зазначена в договорі купівлі-продажу такого майна.

Ставки збору на обов’язкове державне пенсійне страхування для таких суб’єктів встановлюються у розмірі 1 відсотка від об’єкта оподаткування, визначеного пунктом 8 статті 2 цього Закону (п. 10 ст. 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»).

Нерухомим майном визнається жилий будинок або його частина, квартира, садовий будинок, дача, гараж, інша постійно розташована будівля, а також інший об’єкт, що підпадає під визначення групи 3 основних засобів та інших необоротних активів згідно з Податковим кодексом України.

З аналізу наведених норм вбачається, що із загального правила про обов’язковість сплати збору при придбанні нерухомого майна законодавцем встановлено винятки для громадян, які придбавають житло і перебувають на черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.

Отже особи, які придбали будь-який вищевказаний об’єкт нерухомості, вперше, має право на повернення з Державного бюджету сплаченої ним суми.

Органи Пенсійного фонду зазвичай відмовляють у поверненні сплаченої суми в досудовому порядку, проте таке рішення органів Пенсійного фонду може бути оскаржене в суді.


Рейтинг: 2.7 - 3 голосів

Автор статті


Перепьолкіна Юлія Вячеславівна

Адвокат, м. Київ

Вік: 43 роки 5 років досвіду На проекті 1 місяць
Всього консультацій: 106 Платних консультацій: 0

Цивільне право, Сімейне право, Нерухомість, Автомобільне пра...

1 відгук

Коментарі