Різниця між "ЗНЯТИЙ" та "ВИКЛЮЧЕНИЙ" з військового обліку

Чинним законодавством, зокрема Законом України "Про ВОіВС", передбачено два поняття: зняття з військового обліку та виключення з військового обліку.

Інколи громадяни плутають ці поняття, що створює певні протиріччя у відносинах з ТЦК, а також зумовлює необхідність звернення до військових юристів/адвокатів. Давайте розбиратися!

Які є підстави для зняття з війського обліку?

Найпоширеніші підстави для зняття з військового обліку:

  • переїзд в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;
  • прийняття на службу до Національної поліції України, Служби судової охорони, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;
  • вибуття на строк більше трьох місяців за межі України тощо.

Які є підстави для виключення з військового обліку?

Найпоширеніші підстави для виключення з військового обліку:

  • визнанння військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • досягнення граничного віку перебування в запасі;
  • припинення громадянство України;
  • засудженння до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину тощо.

Виключення з військового обліку означає, що особа є невійськовозобов'язаною, не перебуває на обліку, не може бути призвана на військову службу тощо. Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку (але не по досягненню граничного віку) на повторний військовий облік за бажанням посадових осіб та органів (стаття 58 Конституції України). Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

Право на перетинання державного кордону України мають лише особи, які були виключені з військового обліку за станом здоров'я.

Зняття ж з обліку по суті є тимчасовим заходом і передбачає повернення на військовий облік через передбачений законом період. Якщо цього не відбувається, з тої чи іншої причини, можливе настання адміністративної відповідальності. Зняті з військового обліку особи, як правило, не мають права перетинати кордон. Окрема історія, зняття з обліку для виїзду за кордон на ПМЖ.

Знятися з обліку чоловік може при зміні місця реєстрації, але протягом визначеного законодавством строку (7 днів), він знову повинен стати на облік в іншому ТЦК та СП. За порушення - адміністративна відповідальність.

Важливо! Якщо Ви були зняті з обліку за наказом № 342 від 2006 р., який наразі давно втратив чинність, Вас можуть повторно взяти на військовий облік, це цілком законно.

Також велика кількість чоловіків були зняті з військового обліку в мирний час. Але у воєнний час вони підлягають військовому обліку, це також цілком законно.

Водночас, зустрічаю доволі велику кількість випадків, коли особа, яка пройшла ВЛК та була визнана непридатною до військової служби за пунктом "А" певної статті, замість слово "виключення" з обліку, отримує у військово-обліковий документ слово "зняття" з військового обліку. Це по суті службова недбалість працівників ТЦК.

Загалом, за наявності у Вашому військово-обліковому документі відмітки про зняття з обліку, раджу звернутися за консультацією до спеціаліста, оскільки до цього питання точно має бути індивідуальний підхід.

Знайте свої права та вмійте їх захищати!


Рейтинг: 4.5 - 41 голосів

Автор статті


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, м. Чернігів

Вік: 6 років досвіду На проекті 3 роки
Всього консультацій: 18049 Платних консультацій: 3099

Цивільне право, Трудове право, Сімейне право, Нерухомість, А...

586 відгуків

Коментарі