Виїзд за кордон неповнолітніх дітей за кордон у супроводі одного з батьків.

60f7bb346b0e3.png

Виїзд за кордон неповнолітніх дітей в супроводі одного з батьків на строк до одного місяця, якщо немає заборгованості по аліментам.

Статтею 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» передбачено, що неповнолітні громадяни України виїжджають з України за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта, службового паспорта.

Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою іншого з батьків.

Зв'яжіться тут із сімейним адвокатом та оформіть заяву про усунення перешкод

Як бути, коли один із батьків, з ким проживає дитина, вирішили тимчасово виїхати за кордон України з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей - на строк до одного місяця і одним із батьків, у якого не має заборгованості по аліментам, безпідставно не надається нотаріально посвідчена згода на виїзд.

Спробуємо розібратись

Відповідно до п. 4 "Правил перетинання державного кордону громадянами України", затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57, виїзд громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб допускається без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця під час пред’явлення рішення суду або органу опіки та піклування районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчого органу міської, районної у місті, у разі його утворення, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому визначено чи підтверджено місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб.

Тому, треба за допомогою рішення суду або органу опіки та піклування визначити чи підтвердити місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною, або уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб.

Згідно п. 5 статті 157 Сімейного Кодексу України необхідно повідомити іншого з батьків, за відомим місцем проживання шляхом надсилання йому рекомендованого листа про тимчасовий виїзд дитини за межі України, зазначивши мету виїзду, державу прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі.

Цією нормою передбачено, що вищезазначене буде не можливим, якщо до батьків, які самостійно вирішили повезти дитину за кордон, застосовувались заходи примусового виконання рішення про встановлення побачення з дитиною та заходи про усунення перешкод у побаченні з дитиною.

Робимо висновок

Вирішили їхати за кордон України з дитиною терміном до одного місяця. Визначте чи підтвердіть належним чином місце проживання дитини з вами. Не чиніть перешкоди у побаченні з дитиною. Повідомте належним чином іншого з батьків про від’їзд дитини за кордон.

якщо складно, тут зв'яжіться з сімейним адвокатом

61a61e708a431.jpg


Рейтинг: 4 - 1 голосів

Автор статті


Неверчак Євген Борисович

Адвокат, м. Полтава

Вік: 47 років 25 років досвіду На проекті 3 роки
Всього консультацій: 15 Платних консультацій: 1

Цивільне право, Трудове право, Сімейне право, Нерухомість, А...

немає відгуків

Коментарі