Зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

Міністерством оборони України 18 серпня 2023 року було видано наказ за номером 490 «Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», який 25 серпня поточного року набрав чинності.

Мова йде про ухвалення змін до наказу, який прийнято в суспільства іменувати 402-им. Прийняті зміни на сайті zakon.rada.gov.ua на даний момент не відображаються.

Наказом викладено у новій редакції Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, який тепер йменується як Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві.

Сам по собі наказ № 490 є об’ємним, а тому його тлумачення будемо розбирати вже на конкретних кейсах. Можливо, з окремих питань в подальшому будуть зроблені відповідні огляди. Втім, все ж предметно проілюструю, які зміни були внесені.

До прикладу, до 25 серпня 2023 року діагноз «гіпертонічна хвороба III стадії» надавали безумовне та виключне право особі на визнання її непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку за статтею 38А.

Тепер визнати непридатним до військової служби з виключенням з в/о можуть лише осіб із гіпертонічною хворобою III стадії З незворотними структурними ураженнями органів-мішеней.

Особи, які мають гіпертонічну хворобу III стадії БЕЗ незворотних структурних уражень органів-мішеней можуть бути визнані як непридатними, так і ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИМИ.

Таким чином, особи із III стадією гіпертонічної хвороби цілком можуть опинитись в зоні бойових дій. Звичайно, що неправомірно.


Рейтинг: 3.9 - 11 голосів

Автор статті


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, м. Чернігів

Вік: 6 років досвіду На проекті 3 роки
Всього консультацій: 18059 Платних консультацій: 3106

Цивільне право, Трудове право, Сімейне право, Нерухомість, А...

587 відгуків

Коментарі