​ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ: III ГРУПА ІНВАЛІДНОСТІ ДРУЖИНИ

Як анонсував раніше, розпочинаємо серію оглядів підстав для звільнення з військової служби. Однією із таких є наявність у дружини III групи інвалідності.

Одразу зазначу, що дана підстава для звільнення не може бути використана військовослужбовцями контрактної форми, для яких вимагається наявність у дружини медичного висновку про потребу в постійному стороннього догляді.

За весь час активного консультування та супроводу було надано більше 50 консультації з даного питання, понад 10 військовослужбовців у ході супроводу були звільнені з військової служби.

Отже, чи маємо право військовослужбовець по мобілізації, дружина якого має 3 групу інвалідності, на звільнення з військової служби?

Відповідь – однозначно ТАК. Про це нам каже абзац 5 підпункту «г» пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

«…у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або…»

Проблеми при правозастосуванні даної підстави пов’язані з неправомірною позицією деяких військових частин, які вважають, що дружина військовослужбовця повинна мати виключно I або II групу інвалідності.

Своє обґрунтування вони почасти обумовлюють наявною судовою практикою, левова частка якої дійсно ухвалена на користь військових частин. Зокрема, це справи № 580/4325/23 (https://reyestr.court.gov.ua/Review/113330601), 580/4372/23 (https://reyestr.court.gov.ua/Review/112641444) тощо.

У ході особистого ведення великої кількості подібних справ фактично всі були завершені успішно. Але на практиці також стикався з відмовою військової частини у звільненні військовослужбовця з військової служби у зв’язку із наявністю у дружини III групи інвалідності. На даний момент вже очікуємо рішення суду з даного спору.

Втім, у процесі написання позовної заяви було проаналізовано величезну кількість судової практики, певна з яких заслуговує на особливу увагу.

Зокрема, було знайдено практику АПЕЛЯЦІЙНОГО суду, яка підтверджує достатність III групи дружини для звільнення з військової служби. Залишаю дані цієї справи, аби нею могли користуватись колеги, сім’ї військовослужбовців та всі бажаючі – постанова П’ятого апеляційного суду від 22.08.2023 (https://reyestr.court.gov.ua/Review/112972750), справа № 420/4448/23.

Суд зазначає, що «…вказана норма не ставить звільнення з військової служби у залежність від наявності певної групи інвалідності, а передбачає таку можливість в силу того, що один із подружжя є особою з інвалідністю, без конкретизації якої саме групи є інвалідність....».

Короткий підсумок:

Військовослужбовцю по мобілізації для звільнення з військової служби достатньо наявності у дружини інвалідності (БУДЬ-ЯКОЇ ГРУПИ). Оформлювати догляд, опіку або інші речі, які інколи протиправно вимагають в/ч, НЕ ПОТРІБНО. I або II інвалідності тим більше достатньо.

Тому порада військовослужбовцям, дружини яких мають I, II або III групу інвалідності і які бажають звільнитись з військової служби, - оформлюйте рапорт, додавайте нотаріальні копії документів та подавайте безпосередньому командиру, як того вимагає законодавство.

У даній справі потрібно думати на крок вперед, позаяк законодавство про відстрочки зовсім не узгоджується із Законом «Про ВОіВС». Про це у наступних постах.


Рейтинг: 4.1 - 102 голосів

Автор статті


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, м. Чернігів

Вік: 6 років досвіду На проекті 3 роки
Всього консультацій: 18079 Платних консультацій: 3110

Цивільне право, Трудове право, Сімейне право, Нерухомість, А...

588 відгуків

Коментарі