Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 12 січня 2024, питання №100040 240₴

приватизированное имущество в доле

Добрый день. Прошу помочь в решении вопроса.
Вводные: семья: муж, жена, ребенок. Проживаем с родителями мужа. Квартиру приватизировали в 90-х на свекровь, свекра и мужа по 1/3.После приватизации приписали сына. Я не прописана. В браке 26 лет. У родителей мужа есть еще один старший сын. Несколько лет назад свекр умер и мой муж вступил в наследство на отцовскую часть данной квартиры.
Вопросы: я правильно понимаю, что ни сын ни я имущественных прав не имеем. Сын имеет право только проживать? Муж хочет нас защитить .
Какие действия нужно нам сделать, что нужно оформить? С братом у мужа отношений нет, и насколько я понимаю ,что после смерти свекрови он может также претендовать на ее часть.
В случае смерти одного из участников приватизации по закону как делиться имущество?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Людмила!

    Цивільне законодавство встановлює п’ять черг спадкоємців за законом.

    У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі і народжені після його смерті, батьки померлого, той з подружжя, який його пережив (ст. 1261 ЦК України).

    До другої черги спадкоємців за законом законодавець відносить рідних братів та сестер спадкодавця, його бабу та діда як з боку батька, так і з боку матері (1262 ЦК України).

    У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця (ст. 1263 ЦК України).

    Особи, які проживали із спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до відкриття спадщини, належать до спадкоємців, які мають право на спадкування у четверту чергу (ст. 1264 ЦК України).

    У п’яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї, а також інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно (ст. 1265 ЦК України). Онуки (правнуки), прабаба, прадід, племінники спадкодавця не включаються до складу жодної з черг спадкоємців за законом. Але з цього не можна зробити висновок, що вони не закликаються до спадкування ні за яких обставин. Вищезазначені особи є спадкоємцями за законом, якщо на момент відкриття спадщини немає в живих того родича, який був би спадкоємцем. Вони спадкують ту частку, яка б йому належала, якби він був живий. Таке спадкування є спадкуванням по праву представлення (1266 ЦК України).

    Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у випадку відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення таких спадкоємців від спадкування, неприйняття усіма спадкоємцями попередньої черги спадщини або відмови від її прийняття шляхом подачі відповідної заяви про відмову нотаріусу за місцем відкриття спадщини. Однак законодавець надає можливість зміни черговості одержання права на спадкування шляхом укладення та нотаріального посвідчення договору між заінтересованими спадкоємцями. Такий договір має бути укладений після відкриття спадщини і не повинен порушувати прав спадкоємця, який не бере в ньому участі, та спадкоємців, які мають право на обов’язкову частку спадщини. До таких спадкоємців належать: малолітні, неповнолітні або повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатні батьки спадкодавця, непрацездатний чоловік (дружина), що пережив померлого.

    Більш докладно про це читайте за посиланням:

    https://legalaid.gov.ua/novyny/osoblyvosti-spadkuv...

    Отже, у випадку смерті матері Вашого чоловіка право на спадщину у рівних долях на її частку мають Ваш чоловік та його брат.

    Ви та Ваш син маєте право на спадщину у рівних долях у разі смерті Вашого чоловіка на його частку у квартирі, як спадкоємці першої черги.

    За життя чоловіка право власності на дану квартиру а ні Ви, а ні Ваш син не маєте, оскільки вона є власністю Вашого чоловіка та його матері (можливо й брата, якщо він разом з Вашим чоловіком вступав у спадщину на частку батька).

    Якщо чоловік хоче Вас захистити, то він може оформити дарчу на Вас або на Вашого сина на свою частку у квартирі. В даному випадку Ви будете вважатись власниками житла й за життя чоловіка.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. За законом спадкування дружина та діти спадщину отримують у різних долях.

    В першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ст. 1261 ЦК).

    Так як чоловік прописаний за однією адресою з померлим, він автоматично вступив в спадщину. якщо мати не писала відмову від прийняття спадщини, вони поділили частку померлого порівну.

    Щоб розуміти, кого яка частка можно зробити витяг з реєстру прав власності.

    Так ви все вірно розумієте, успадковане майно поділу при розлученні не здійснюється, а залишається на праві власності спадкоємця.

    Що стосується брата чоловіка, він вже пропустив строки, і поновити їх буде дуже складно. Тому врядчи в нього, щось вийде.

    Він може проживати лише з дозволу власників майна. Якщо мати та ваш чоловік будуть проти, він не буде мати право навідь на проживання.

    Щоб вас захистити, чоловік може подарувати частку майна вам або дітям.

    За це податок платити не треба, лише послуги нотаріуса.

    • Людмила Клієнт 4 місяці тому

      мати чоловіка писала відмову, а старший син вступив в спадшину на будинок, так що він отримав сполна,і батьки залишили йому раніше 2-х кімнатну квартиру .Що потрібно зробити, щоб після смерті матері старший син не претендував на спадщину в цієї квартирі?Заповіту буде достатьноь? чи договір-утримання від неї отримати, що краще і яка в цьому різниця?Син вже одружений, тому якщо частину чоловік даруватиме то на кого краще оформлювати ,на мене чи сина і чому так ?Дякую за відповіді

      • Корнійчук Євген Іванович
        50%

        На мою думку заповіт краще ніж договір утримання. Заповіту буде достатньо. Або мати може зробити дарчу.

        Договір утримання, тут є обов'язки які ви повинні виконати. А заповіт добра воля людини.

        Син вже одружений, тому якщо частину чоловік даруватиме то на кого краще оформлювати ,на мене чи сина і чому так ?Дякую за відповіді

        Тут без різниці, спадщина при розірванні шлюбу не ділиться. І це мова йшла, якщо ви переживаєте, що у разі чого залишитися без нічого.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України