Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 16 січня 2024, питання №100277

Військово-обліковий документ чи Військовий квиток

Згідно Порядку видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу Наказу Міністерства оборони України 10.04.2017 №206, п.4 Розділу 2 "Військові квитки військовослужбовців (військовозобов’язаних), які виїжджають за кордон на строк більш як три місяці, здаються до штабу військової частини (військового комісаріату за місцем військового обліку). Замість військових квитків, прийнятих на зберігання, видається довідка військовослужбовця (військовозобов’язаного), який виїжджає за кордон (додаток 4)". В мене є тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, і не має військового квитка. Для зняття з обліку для виїзду на постійне проживання за кордон, потрібна Довідка військовослужбовця (військовозобов’язаного), який виїжджає за кордон, але ця Довідка складається згідно Порядку видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу для тих осіб які мають військовий квиток, як зазначено в самій назві Порядку так і в Довідці. Але якщо у особи не має військового квитка, тоді що, ця Довідка не оформлюється ? В ЦНАПі наполягають на тому, що не важливо що це військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, але я аргументував на тому, що військовий квиток не є тотожним тимчасовому посвідченню військовозобов'заного, так само як посвідчення про приписку до призовної дільниці не є військовим квитком. Військовий квиток це один з військово-облікових документів. Чи я правий ? Та чи цей Порядок відноситься до тих осіб котрі мають тимчасове посвідчення військовозобов'язаного чи посвідчення про приписку до призовної дільниці ?

Відповіді юристів (2)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Згідно пункту 20 Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    Згідно пункту 6 Порядок виготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного

    видача і знищення тимчасових посвідчень проводяться у порядку, встановленому для військових квитків, що визначається Міністерством оборони України, Службою безпеки України та Службою зовнішньої розвідки України відповідно.

    Згідно пунтку 29 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які вибувають за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, направляються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки для зняття з військового обліку та вилучення військово-облікових документів.

    Отже, у Вас повинні вилучити військово-обліковий документ та видати відповідну довідку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Алекс Клієнт 3 місяці тому

      Так, я з Вами згоден. Але питання в тому, що який саме видають документ військовозобов'язаному який виїжджає на постійне проживання за кордон, якщо у цієї особи не має військового квитка. Я згоден з тим, що тимчасове посвідчення військовозобов'язаного вилучають та знімають з обліку. Але для того щоб знятися з місця реєстрації в ЦНАПі, треба, згідно Порядку видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу отримати Довідку військовослужбовця (військовозобов’язаного), який виїжджає за кордон (додаток 4), але читаємо назву Порядку та саму Довідку - військовий квиток ! Чи є тимчасове посвідчення військовозобов'язаного військовим квитком ? Моя відповідь, що - ні. Тимчасове посвідчення це один з військово-облікових документів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України