Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 17 січня 2024, питання №100354

Отриимання офіцерского звання

Маю 2 вищи освіти пенсіонер мвс спец звання підполковние в зсу солдат мені 53 роки маю я якись пути отримати офіцерске звання?

Відповіді юристів (1)

    Безугла Альбіна Валеріївна
    Безугла Альбіна Валеріївна 3 місяці тому

    Юрист, м. Дніпро, 23 роки досвіду

    Доброго дня. Під час дії воєнного стану отримати первинне офіцерське звання можна до 60 років. Це граничний вік перебування на військовій службі для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, з числа осіб рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу.

    Для цього таким особам потрібно звернутися до командування з рапортом про те, що вони бажають укласти контракт на проходження військової служби в якості офіцера.

    Згідно з Указом Президента України «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» на військову службу за контрактом приймаються:

    • громадяни відповідно до статей 19 і 20 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". В тому числі військовослужбовці, які проходять кадрову або строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, громадяни призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби, військовозобов'язані, а також жінки, які не перебувають на військовому обліку;
    • військовослужбовці інших військових формувань із зарахуванням їх до списків особового складу Збройних Сил України.

    Стосовно кандидатів на зайняття військових посад проводиться спеціальна перевірка у порядку, встановленому законом.

    Військове звання молодшого лейтенанта присвоюється:

    • особам сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають вищу освіту, пройшли (у разі потреби) курс військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності, у тому числі тим, які проходять службу у військовому резерві, з одночасним прийняттям на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу та призначенням на посади з урахуванням потреби в офіцерах такої спеціальності;
    • військовослужбовцям сержантського та старшинського складу, які призначені на посади офіцерського складу у воєнний час і успішно виконують службові обов'язки;
    • військовослужбовцям рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли у разі потреби курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів та склали встановлені іспити.

    При прийнятті на військову службу за контрактом військовослужбовців, які вже виконують військовий обов’язок за іншими видами військової служби, укладення першого контракту про проходження військової служби здійснюється посадовими особами, які мають таке право.

    Для прийняття рішення щодо укладення нового контракту про проходження військової служби до служби персоналу, підпорядкованій цій посадовій особі, подаються:

    • рапорт військовослужбовця з клопотаннями прямих командирів (начальників);
    • два примірники контракту про проходження військової служби, підписані військовослужбовцем;
    • копія довідки військово-лікарської комісії про придатність до проходження військової служби за контрактом (для військовослужбовців після 40-річного віку);
    • службова характеристика.

    За рішенням посадової особи, якій надано право укладати контракт від імені Міністерства оборони України, для прийняття рішення щодо укладення контракту про проходження військової служби може бути запрошеним і військовослужбовець, з яким укладається контракт.

    Також, у разі оголошення рішення про проведення мобілізації та введення правового режиму воєнного стану за рішенням посадових осіб, які мають право присвоєння первинних військових звань сержантського і старшинського та офіцерського складу, присвоєння цих звань здійснюється громадянам, які за віком та освітою відповідають визначеним законодавством вимогам, з одночасним прийняттям їх на військову службу за контрактом та призначенням на посади з урахуванням потреби в сержантах, старшинах і офіцерах такої спеціальності.

    Особам рядового складу, призваним на військову службу, може бути присвоєно первинне військове звання сержантського і старшинського складу одночасно з призначенням на посаду сержантського (старшинського) складу без прийняття їх на військову службу за контрактом.

    Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 8339, який на час дії воєнного стану дозволяє військовослужбовцям без спеціальної вищої освіти отримувати офіцерські звання.

    Законом передбачається призначення осіб сержантського і старшинського складу без вищої освіти на молодші офіцерські посади з присвоєнням офіцерського звання. Однак для цього вони повинні мати досвід бойових дій не менш як пів року.

    Особа, яка претендує на офіцерське звання, не повинна мати непогашених дисциплінарних стягнень.

    Крім того, закон на час дії воєнного стану дозволяє приймати на військову службу офіцерів від 20 до 40 років (раніше було до 30 років).

    Якщо Ви підходете під зазнчені критерії - пішіть рапорт Вашому командиру.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України