Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 20 січня 2024, питання №100521

Чи мають право мешканці багатоквартирного будинку паркувати авто біля під'їзду, якщо на першому поверсі є нежилі (підприємницькі) приміщення?

Я мешкаю у триповерховому багатоквартирному будинку де перший поверх увесь знаходиться у нежитловому фонді (аптека, нова пошта, відділення банку, перукарня). Всі офіційни входи до цих приміщень з лицьового боку будинку. Зі сторони під'їздів де мешканці входять додому мають вони право паркувати власне авто на прибудинковій теріторії???. Власник нежитлових приміщень встановив бар'єри шоб не ставили авто зі сторони під'їздів. Чи законно це??.. і де паркувати авто мешканцям??. Дякую!

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Вам треба скликати загальні збори ОСББ та визначитись яка частина прибудинкової території повинна бути відведена для парковки і де саме.

    Прибудинкова територія належить всім співвласниками у равній мірі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю!

    Суб'єктами права власності на прибудинкову територію можуть бути:

    • територіальні громади - на землі комунальної власності;
    • держава - на землі державної власності;
    • об'єднання власників багатоквартирного будинку.

    Право власності/користування прибудинковою територією

    • Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.
    • Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Однак, варто зауважити, що станом на сьогоднішній день Кабінетом Міністрів України так і не визначено порядку передачі земельної ділянки співвласника багатоквартирного будинку, тому така процедура здійснюється за загальними правилами земельного законодавства.

    В першу чергу Вам потрібно звернутися до голови ОСББ та дізнатися кому належить прибудинкова територія.

    Також потрібно дізнатися на якій підставі власник нежитлового приміщення перешкоджає Вам у користуванні територією

    Якщо у нього укладений договір з ОСББ, то Ви можете скликати загальні збори та винести питання про розірвання договору.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України