Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 23 січня 2024, питання №100676 300₴

Надання відстрочки після і бронювання

Христос ся рождає, мені 25 років і я студент непослідовної вищої освіти, на підприємстві де я працюю є можливість бронювання, але мене зможуть забронювати тільки в статусі військовозобов'язаного, тобто після прийняття законопроекту 10378, який знижує мобілізаційний вік з 27 до 25 років. Для бронювання мені потрібен тимчасовий військовий квиток, тобто доведеться йти в ТЦК та СП.
Цікавить питання: якщо я раніше не повідомляв ТЦК про своє право на відстрочку по навчанню, то чи нададуть мені її уже після того як я повідомлю ТЦК про таке право уже після прийняття і набуття чинності закопроекту 10378 про вдосконалення мобілізації, (там ніби до кінця навчального року ще можна довчитиися)? Так як не хотілося б іти туди зараз, тому що знаю випадки коли людей, які з'явилися там одного разу, мусять періодично через 3 місяці проходити ВЛК. І у випадку, коли, наприклад, з'ясується що на підприємстві забронювали 50 відсотків людей і для мене місця не залишилося, то не хотілося б світитися у ТЦК без необхідності
Тому в мене такий порядок дій:
1.Дочекатися прийняття законопроекту
2.Пройти ВЛК, обновити дані, а потім писати заяву на надання відстрочки по навчанню(так як освіта, у мене не послідовна, то до навчального кінця року)
3. По отриманню відстрочки по навчанню, планую подаватися в списки на бронювання
Чи вдалося б так зробити?

Відповіді юристів (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    1.Дочекатися прийняття законопроекту2.Пройти ВЛК, обновити дані, а потім писати заяву на надання відстрочки по навчанню(так як освіта, у мене не послідовна, то до навчального кінця року)3. По отриманню відстрочки по навчанню, планую подаватися в списки на бронюванняЧи вдалося б так зробити?

    Загалом - так, але Ваша ситуація має одну значну проблему - текст можливого законопроєкту на даний момент недоступний. Законопроєкт № 10378 було подано, а потім відкликано Кабінетом Міністрів України. Чекаємо нового законопроєкту. Буду робити потім відповідні огляди.

    Тому говорити ствердно про те, що Ви зможете втілити свої плани в життя - передачасно. Можливо новий законопроєкт вже не перебачатиме можливості завершення навчального року або не знижуватиме призовний вік. Хто його знає, від цього і ситуація невизначеності.

    Цікавить питання: якщо я раніше не повідомляв ТЦК про своє право на відстрочку по навчанню, то чи нададуть мені її уже після того як я повідомлю ТЦК про таке право уже після прийняття і набуття чинності закопроекту 10378 про вдосконалення мобілізації, (там ніби до кінця навчального року ще можна довчитиися)?

    Так, якщо на момент зверення до ТЦК Ви матимете право на відстрочку. Більше того, Вам не потрібно було подавати ТЦК документи на відстрочку раніше, оскільки, як я зрозумів, на даний момент Ви є призовником, а не військовозобов'язаним.

    Призовники взагалі не підлягають мобілізації.

    Все можна буде більш-менш точно планувати після подання владою нового проєкту Закону України щодо внесення змін до мобілізаційного законодавства. Тож чекаємо, орієнтовно, початку лютого...

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня, пане Михайло!

    Законопроект 10378, який передбачав внесення змін про призовний вік та підставу для відстрочки - був ВІДКЛИКАНИЙ, тому поки що - до 27 років Ви являєтесь призовником та не підлягаєте бронюванню і призову на військову службу під час мобілізації.

    Не відомо коли та в якому остаточному виді буде прийнятий законопроект. Можливо студенти матимуть право на відстрочку незалежно від кількості освіт та дадуть можливість довчитися, навіть, якщо відбудуться зміни до відстрочки.

    Крім того, прийняття змін до закону не швидкий процес. Проходження законодавчих ініціатив у парламенті відбувається за встановленою процедурою, яка включає їх розгляд в комітетах, надання на ознайомлення народним депутатам, внесення правок, а також винесення на розгляд на пленарному засіданні Ради. Відповідні етапи відбуваються у визначені Регламентом терміни. Згідно з Регламентом, приблизні терміни ухвалення законопроєкту становлять близько 80 днів після внесення на розгляд.

    Тому, поки що зарано говорити про алгоритм отримання відстрочки у Вашому випадку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Михайло!

    Одразу хочу наголосити, що законопороект 10378 був відкликаний. Отже, станом на зараз чекаємо на внесення нового законопроекту до ВР. Яким буде текст нового законопроекту поки що невідомо.

    Терер відповіді на Ваше питання.

    Якщо я раніше не повідомляв ТЦК про своє право на відстрочку по навчанню, то чи нададуть мені її уже після того як я повідомлю ТЦК про таке право уже після прийняття і набуття чинності закопроекту 10378 про вдосконалення мобілізації, (там ніби до кінця навчального року ще можна довчитиися)? Так як не хотілося б іти туди зараз, тому що знаю випадки коли людей, які з'явилися там одного разу, мусять періодично через 3 місяці проходити ВЛК. І у випадку, коли, наприклад, з'ясується що на підприємстві забронювали 50 відсотків людей і для мене місця не залишилося, то не хотілося б світитися у ТЦК без необхідності.

    Як я і зазначав вище, законопроект 10378 був відкликаний. Чи буде у новому законопроекті умова щодо дозволу довчитися до кінця наувчального року тим, хто право на відстрочку втрачає, поки що не відомо. Також не відомо чи буде підстава відстрочки для студентів виглядати саме так, як це було у законопроекті 10378.

    Тому в мене такий порядок дій:1.Дочекатися прийняття законопроекту2.Пройти ВЛК, обновити дані, а потім писати заяву на надання відстрочки по навчанню(так як освіта, у мене не послідовна, то до навчального кінця року)3. По отриманню відстрочки по навчанню, планую подаватися в списки на бронюванняЧи вдалося б так зробити?

    Якщо Ви будете чекати на прийняття нового законопроекту, який знизить призовний вік від 27 років до 25 (також не відомо, чи буде це передбачено у новому законопроекті), а потім підете до ТЦК, то маєте ризик бути мобілізованим у разі визнання Вас придатним до проходження військової сужби. Тому заяву про надання відстрочки у зв'язку із навчанням Вам потрібно подати до ТЦК разом із підтверджуючими документами ще до проходження ВЛК. Тобто, спочатку заява, потім ВЛК, далі отримання тимчасового посвідчення або військового квитка і вже потім бронювання на підприємстві.

    Тому я би радив Вам спочатку дочекатись хоча би внесення законопроекту до ВР і потім робити якісь висновки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    СЛАВІМО ЙОГО, пане МИХАЙЛЕ!

    Зазначений Вами законопроект відкликано Урядом.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43451

    Який буде новий законопроект ніхто не скаже на 100 %. Над ним ще працюють. Орієнтовні терміни внесення - до кінця лютого. Орієнтовні терміни прийняття - березень - квітень 2024 року.

    Тож наразі про це зарано говорити.

    З Вашим планом дій в принципі згодний. Але завчасно про це говорити сенсу немає.

    Також слід врахувати, що Уряд 16 січня 2024 року вніс зміни до порядку бронювання окремих категорій працівників.

    https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-vnis-zminy-shcho...

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України