Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 24 січня 2024, питання №100733 250₴

Сусіди ведуть підприємницьку діяльність в квартирі. Чи можна притягнути до відповідальносі і стягнути моральну компенсацію?

Квартиранти зверху організували якусь підприємницьку діяльність, і цілодобово вже близько пів року постійно гупають, клацають, крутять. Вночі це тихіші роботи, але спати все одно можу лише в навушниках. Бо там гуп, там скрип. Там інструмент постійно об стіл стукає коли кладе. І робоче місце у них аккурат над моє кроваттю у спальні. В день це гучніше з різною інтенсивністю, але не гучніше норм дозволених ДБ. Тобто перфоратором не сверлять, але постійний монотонний звук вищезазначених звуків виснажує. Тому ВЕСЬ процес (а він практично безпреривний, окрім туалет, їжа, невеликий відпочинок) я на телефон записати не можу. Телефон просто не вловлює ті всі звуки. Тільки вловлює пиляння трохи, і гучні стуки і бахи. А це не дуже інформативно.

Мною вже були написані вже дві заяви. По останній на них складений адмін протокол. Сусіди продовжують вести діяльність зсилаючись, що це не вони, а на них ведуть наклеп. Вони навіть визивали на мене поліцію, коли я їм дзвонила в двері і просила не гупати. Також вони писали на мене заяву, що я їм надокучаю, типу переслідую (чи я так і не зрозуміла суть заяви). Одним словом оббріхували мене, аби тільки вийти сухими із води і надалі спокійно продовжувати свою діяльність.

Власниця квартири похила жінка яка вірить їм на слово. Типу: " Этого не мот быть..." Ніякого впливу на них вона не має. Або просто проявляє повний інфантилізм. Або їй зручно робити вигляд, що квартиранти не шумлять.


Погіршився емоційний стан, сон. Погіршилось фізичне здоровья загалом.. Працюю на дому. Днями дома, вимушена все це слухати цілодобово. Або продавати квартиру і зїзджати.
Чи є шанс подати позов і успішно виграти суд? В когось були успішні справи/кейси? Заздалегіть дякую за відповідь!

Відповіді юристів (20)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    Пропоную Вам такий алгоритм дій:

    По-перше, слід поговорити з іншими сусідами та зібрати підписи, що підтверджують той факт, що галасливі мешканці під’їзду не дають спокійно вам жити. Також можна зробити аудіо запис або відеозапис, що підтверджує зайву шумність мешканців квартири.

    Після чого прийти на останню розмову з ними для вирішення проблеми в мирному руслі, пред’явити копію паперу з підписами мешканців під’їзду, а також зроблені раніше записи і сказати, що ви подасте на них до суду і напишете заяву в органи правопорядку.

    Одним з варіантів є виклик наряду поліції. Для цього необхідно зателефонувати до чергової частини і сказати про те, що сусіди шумлять. Що робити, співробітники поліції знають і самі. Але мешканці злощасної квартири можуть причаїтися і не відкрити двері, коли приїде наряд. Тоді, постоявши біля дверей близько півгодини, поліція віддалиться. Якщо ж двері відкриють, то поліцейські проведуть зрозумілу розмову.

    Іншим варіантом є накопичення доказової бази у вигляді аудіо або відеозаписів, збір підписів інших сусідів і похід до суду. Суд може протривати як завгодно довго, а результат може бути від адміністративного стягнення у вигляді штрафу до виселення з квартири.

    Третім варіантом є також збір підписів, запис галасливих витівок сусідів і виклик дільничного. Після його приходу передати йому всю накопичену доказову базу і сказати, які сусіди шумлять, що робити більше нічого, окрім як вирішувати ситуацію, що склалася тільки крайніми способами. Після цього займатися справами недобросовісних сусідів буде вже дільничний.

    Якщо сусіди шумлять вночі і на усні зауваження не реагують, то єдиним правильним варіантом є виклик наряду поліції. Адже за законом заборонено шум у багатоквартирних будинках після 23:00 за місцевим часом.

    Крім того, Ви повинні знати, що згідно зі статтею 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов'язані:

    здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами;

    забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площадках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами;

    вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об'єкти):

    жилих будинків і прибудинкових територіях;

    лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури;

    готелів і гуртожитків;

    розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;

    інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

    парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

    В той самий час таття 182 КУпАП передбачає відповідальність за порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

    Отже, для боротьби з галасливими порушниками закону існує два методи: за участю поліції і судовий.

    За участю поліції. Порушення законодавчих, а також інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягнуть за собою наслідки, передбачені ст. 182 Кодексу України про адміністративні порушення.

    Звернутись у такій ситуації до органів Національної поліції України у два способи — усно або письмо.

    Усно бажано звертатись у випадку, коли подія, тобто порушення режиму тиші, відбувається прямо зараз. Нагадаємо, що викликати поліцію слід за номером “102”. Як правило, за викликом прибуває наряд патрульної поліції, який фіксує правопорушення, збирає пояснення свідків тощо, однак, притягнути чи не притягнути до відповідальності галасливого сусіда все-таки вирішує суд.

    Письмово бажано звертатись до органів Національної поліції у випадку систематичного порушення режиму тиші. Для цього потрібно зібрати докази порушення перевищення сусідами допустимого рівня шуму (ними може може аудіозапис, колективна скарга мешканців усіх прилеглих квартир, протокол та акт Держспоживслужби тощо) і направити заяву з доказами на адресу поліції.

    Через суд. Іншим можливим способом захисту своїх прав є звернення з позовом до суду. Так, особа може подати позов про відшкодування моральної чи навіть матеріальної шкоди, заподіяної систематичним порушенням режиму тиші.

    Але для того, щоб рішення суду було винесено на користь позивача, необхідно мати досить переконливі докази. Доказами можуть виступати звернення до поліції, показання сусідів, медичні довідки про завдання шкоди здоров’ю (довідка від лікаря, лікарняний лист, інші докази нервових розладів, порушень сну, погіршення слуху).

    Також особа, право на тишу якої порушено, може звернутися до суду з негаторним позовом про усунення перешкод в користуванні своїм майном.

    Негаторний позов - це позов власника про усунення будь-яких перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження майном, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння.

    Наводжу приклади судових рішень, за якими порушників притягнуто до відповідальності за порушення режиму тиші:

    рішення суду, яким галасливого сусіда, який голосно кричав, чим заважав відпочивати сусідам, пртягнуто до адміністративної відповідальності та стягнуто штраф у розмірі 255 гривень без звуковідтворювальної апаратури - http://reyestr.court.gov.ua/Review/87438534

    рішення суду, яким зобов`язано ТОВ “АТБ-маркет” усунути перешкоди у праві користування житловим приміщенням шляхом демонтажу всіх вентиляторів, кондиціонерів та холодильного обладнання, що знаходяться під квартирою та створюють постійний шум та вібрацію - http://reyestr.court.gov.ua/Review/75170944.

    Зафіксувати порушення шуму можна декількома способами:

    - протокол про адміністративне порушення, складений органами Національної поліції;

    - аудіозапис і відеозапис;

    - екологічна експертиза, яка може бути ефективною, коли джерело шуму носить відносно постійний характер (наприклад, шум кондиціонера, холодильника або іншого обладнання);

    Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я від 22 лютого 2014 року, максимальний рівень шуму, який дозволений у будинках і квартирах становить:

    - вдень : 50 децибел,

    - вночі : 40 децибел.

    Для прикладу, 35 децибел – це цокання настінного годинника, 45 децибел – це шум розмови, 65 – це шум гучної розмови.

    Можна також звернутися до місцевого органу Держпродспоживслужби. Саме вони уповноважені розглядати такі питання і складати акти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Вікторія Клієнт 3 місяці тому

      Звісно, те що Ви радите - все робилось. Конфлікту пів року. Це Все зроблено по декілька разів. І поліція, і сусіди. Окрім мене ніхто із сусідів не чує. Шумопрвідність йде через потолок до мене. Норм децибел вони не привищуть. Єдиний сусід який чув пиляння, це сусід по діагонал, бо коли він виходиив палити на балкон, то він чув пиляння і стук з балкону нижче по діагоналі (балкон квартирантів).

      Також раз заходив начальник жеку, теж засвідчував те, що чує.

      По заяві вже виписаний на них адмін штраф.

      Питання було стосовно позиву.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я розумію, в чому було питання, просто хотів надати Вам детальну інформацію про Ваші права і можливості. Чи не треба було це робити?

        Що стосується успішного позову, то визначальну роль тут грають зібрані докази.

        Проте все можливо, якщо правильно підійти до вирішення цього питання.

        Бажано також, щоби таку заяву в суд для Вас складав правник, який має певний досвід у таких справах. Самі Ви точно не впораєтесь.

        • Вікторія Клієнт 3 місяці тому

          Скажіть, будь ласка, Ви мали досвід в таких справах? Ви в Києві, чи в Одессі знаходитесь?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Я в Миколаєві, але працюю по всій Україні. Я мав певний досвід в таких справах. Не скажу, що великий, але, в той самий час, не вважаю подібні справи заскладними.

            • Вікторія Клієнт 3 місяці тому

              Дякую за відповідь. Позивну заяву скласти онлайн не проблема, певно... Але яким чином Ви зможете предсталяти мої інтереси в суді? На самих засіданнях. Я в Києві живу.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Цього, звісно, я зробити не зможу. Тому, якщо Ви дійсно налаштовані на позов до суду, то Вам краще знайти адвоката у місті Києві, який зможе представляти Ваші інтереси. Він і позов Вам напише, і буде присутнім у суді, і взагалі, буде знаходитесь завжди поруч для вирішення будь яких питань.

            • Вікторія Клієнт 3 місяці тому

              Дякую за поради. Буду шукати адвоката. Можливо порадите хорошого правника в моєму місті?

    • Вікторія Клієнт 3 місяці тому

      і на розмову вони не йдуть. Називають мене хворою. Двері не відчиняють. В вайбері і в телефоні заблокували.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я так розумію, що домовитись з ним неможливо.

        Ще подумав, що Вам можно звернутись також до омбудсмена по правах людини і до ДБР про бездіяльність органів поліції.

        • Вікторія Клієнт 3 місяці тому

          Я вдячна Вам за кожну пораду і відповідь. До омбудсмена не зверталась. Можливо спробую.

          Стосовно доказів.

          1. Є багато записів в квартирі, але треба прислуховуватись.

          2. Ще восени приходив начальник жеку, слухав стукіт, радився з юристами ковальської (забудівник) і потім порадили мені писсати заяву до поліції.

          3. Встановлювала у листопаді міжкмнатні двері. Працював три дні майстер (не знайома людина з сайту послуг " Кабанчик"). Він теж чув і готовий засвідчити.

          4. Є їх особистий запис їх же роботи. Вчорашній. Якщо раніше вони просто заперечували, що то вони шумлят... То тепер ті квартиранти знімають відео своєї ж роботи, висилають власниці і кажуть, що мов то сусіди зверху, то не вони. Що, мов би, у них теж гучно...Але ці записи вони раніше ні поліції не показували, ні власниці, ні мені. Це відео вони записала вчора після того, як я декілька днів поспіль висилала власниці звук пилянні, яке вони починають у 17:40 . І, якщо я ледь записую, бо телефон цей стукіт пиляння не вловлює практично, і при цьому божеволію вже пів року...то в них на відео аж вуха закладує. Перестарались записувати. Бо, якщо б вони жили з таким фоновим шумом бодай тиждень - вони б завили. Це неможливо. Якщо б в них так хоча б декілька днів було гучно, вони б вже про це на кожному кутку кричали. А не пів року мовчали..Враховуючи поліцію, заяви, конфлікт - дивно, що вони лише вчора вирішили показати відео. Їхні сусіди зверху (сусіди квартирантів) посміялись, коли я їм принесла це відео. І взагалі ми з тими сусідами, що над ними, спілкувались давно. Вони знають цю ситуацію. Тому я виключаю що вони

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Додайте ще до того всі Ваші виклики поліції та заяви і матимете те, що як раз потрібно для звернення до суду.

        • Вікторія Клієнт 3 місяці тому

          а ще вони закрили вікно чи шифанером, чи чимось ще - я вже три місяці не бачу ні шпаринки світла з вікна Ні натяку.

          Бо працюють вночі, і щоб я не писала власниці щоночі, що вних горить цілодобово світло - вони просто закрили вікно, і користуються лампою. Як вони клацають виключатель - я чую по 10 разів на день.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Це взагалі викликає подив. Сподіваюсь, що це ж не про Ваше вікно йде мова? Бо, якщо так, то це кричуще порушення правил сусідської доброчесності!

            • Вікторія Клієнт 3 місяці тому

              нІ))) Закрили своє))) я живу на шостомму, вони на сьомому. Закрили, щоб скоріше за все я не бачила світло вночі. Бо працюють вони і вночі.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            100%

            Ясно. Тоді це не так смертельно.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви може звернутися до поліції або суду зі скаргою про порушення режиму тиші. Більш детально за посиланням, а також там є зразки позову, да детальний алгоритм дій.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%97%D0%B...

    • Вікторія Клієнт 3 місяці тому

      До поліціїї я вже зверталась. Питання, чи є сенс звертатись до суду? Чи це буде просто витрата грошей і часу?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Звертайтесь повторно до поліції, перед тим як звернутися до суду, щоб виграти справу, треба мати два і більше протоколу про накладання штрафу адмін порушення про порушення режиму тиші.

        • Вікторія Клієнт 3 місяці тому

          дякую за відповідь!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України