Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 31 січня 2024, питання №101160 300₴

Свідоцтво про народження

Подруга сім"ї повернулась з Польщі вагітна (хлопець покинув її), буде народжувати тут, так як дохід в неї маленький, то наша сім"я буде фінансово їй допомагати (тим більше це подруга моєї дружини). Чи може вона при народженні вказати мене як батька і вписати в свідоцтво про народження?

Відповіді юристів (5)

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня!

    Так, може. Відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу, якщо мати новонародженого не перебуває у шлюбі та за відсутності заяви батька та рішення суду про визнання батьківства, відомості про батька дитини записуються зі слів матері. Інформація про те, що запис зроблено за вказівкою матері, зазначається в Книзі реєстрації народжень.

    В такому разі допоки не буде формального підтвердження батьківства, у Вас не виникає обов’язків батька відносно дитини, в тому числі і по сплаті аліментів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    • Вячеслав Клієнт 3 місяці тому

      В такому разі допоки не буде формального підтвердження батьківства, у Вас не виникає обов’язків батька - мається на увазі, що мати наприклад не може офіційно вимагати аліменти (хто його знає як життя складеться) чи що по суті дитина не буде вважатись моєю? Якщо в мене зараз є одна своя дитина, то офіційно в мене їх дві буде, чи як і було до цього одна?

      • Дерій Владислав Олегович

        Буде вважатись, що у Вас одна Ваша дитина.

        Якщо батько дитини подруги вказаний зі слів матері - тоді у Вас не виникає обов'язку по сплаті аліментів. Це якби Ви визнали батьківство (написали заяву в РАЦС) або в судовому порядку Вас визнали б батьком - тоді Ви мусили б платити аліменти.

        По великому рахунку, мати дитини може вказати батьком будь-кого.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, В'ячеславе!

    Так, це можливо. Проте, дитина все одно буде записана на її прізвище. Вона зможе надати дитіні тільки Ваше по батькові. Для того аби Ви вважались батьком цієї дитини Ви повинні зробити спільну заяву з дівчиною та подати її до РАЦСу. Тільки у такому разі дитина буде записана на Ваше прізвище.

    Відповідно до статті 135 СКУ. Запис про батьків дитини, якщо батьківство, материнство не встановлене.

    1. При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

    У разі смерті матері, а також за неможливості встановити місце її проживання чи перебування запис про матір та батька дитини провадиться відповідно до цієї статті, за заявою родичів, інших осіб або уповноваженого представника закладу охорони здоров'я, в якому народилася дитина.

    2. Якщо батьки дитини невідомі, державна реєстрація її народження проводиться за рішенням органу опіки та піклування, яким визначається прізвище, власне ім'я, по батькові дитини і відомості про батьків".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо жінка не перебувала у шлюбі. То це цілком можливо, вам треба буде написати заяву про визнання батьківства.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України