Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 лютого 2024, питання №101518 250₴

Условие для временного выезда

Здравствуйте, я работаю на компанию в США, они приглашают меня на бизнес-конференцию и предложили сделать мне рабочую визу под своей компанией. Мне 21 год и я не имею права покидать страну, но хотел бы узнать есть ли возможность покинуть Украину на срок до двух недель по бизнес-вопросам, и как этот процесс урегулировать.

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Нажаль це не можоиво.

    Підстави для перетину кордону за посиланням.

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, пане Олександр!

    На жаль, але виїзд по бізнес питанням не можливий.

    РОБОЧА ВІЗА НЕ ДАЄ ПРАВО НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН, адже наявність дозволу від американських органів влади не свідчить про те, що Ви оформили факт постійного проживання за межами України відповідно до українського законодавства.

    Щоб мати змогу вільно перетинати кордон Ви повинні мати підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Згідно роз'яснення ДПСУ для підтвердження підстав перетину державного кордону України на виїзд, крім документів, що підтверджують особу необхідно надати документи, що підтверджують статус особи, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації та має право на виїзд з України. Візи іноземних країн, які видаються чоловікам - громадянам України, не підтверджують постійне проживання в цих країнах та не дають право на виїзд військовозобов’язаним.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Виїзд по згаданим Вами обставинами Правилами перетину кордону громадянами України не передбачений.

    Відповідно до останніх роз'яснень ДПСУ від 02.02.2023 року:

    Виїзд чоловіків, які мають робочу візу країни ЄС.

    "Для підтвердження підстав перетину державного кордону України на виїзд, крім документів, що підтверджують особу необхідно надати документи, що підтверджують статус особи, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації та має право на виїзд з України. Візи іноземних країн, які видаються чоловікам - громадянам України, не підтверджують постійне проживання в цих країнах та не дають право на виїзд військовозобов’язаним".

    Отже, Ви мали би право виїзду по робочій візі лише за умови ПМП.

    Виїзд чоловіків, які постійно проживають за кордоном.

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України".

    З усіма підставами для виїзду Ви можете ознайомитись за наступними посиланнями:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але ні, це неможливо. Для виїзду потрібно мати інші підстави, які надають відповідне право. Робоча віза до таких, на жаль, не відноситься. Ви можете хіба що спробувати оформити виїзд на ПМЖ, але це на довгі роки. Не думаю, що Вас такий варіант влаштовує.

    З повагою!

    Пономаренко Наталія
    100%

    Здравствуйте, Александр! Единственный вариант для Вас попробовать обратиться в местную военно-гражданскую администрацию или в Министерство экономики Украины, или иную структуру / организацию имеющую право ходатайствовать о включить Вас в систему "Шлях", хотя эта система для водителей - волонтёров и дальнобойщиков, но многие мои знакомые выехали в командировки по этой системе.

    Немного детальнее о системе "Шлях" в этой статье.

    https://hotline.finance/ua/articles/shcho-take-sis...

    В противном случае, учитывая, что Вы не депутат, не гос.чиновник и не сотрудник государственного или частного предприятия с государственной долей 50 % и более, учитывая пункт 2-14 Правил пересечение государственной границы гражданами Украины - служебная командировка не является основанием для пересечения границы Украины со странами ЕС. На бизнес в Украине увы всем наплевать. Страна живёт с подачек иностранных государств и кредитов. Модель развития бизнеса в условиях войны - никто, увы, не рассматривает.

    С уважением, адвокат Наталия Пономаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України