Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 05 лютого 2020, питання №10157 100₴

Снятие с учёта в военкомате.

Здравствуйте! 30 января обращался на сайт за консультацией юриста, по вопросу смены места регистрации. Объяснили мне что сначала надо ехать в военкомат, в котором я стою на военном учёте, сниматься с учёта и потом в 7 дневный срок ставать на учёт по новому месту регистрации. Приехав в свой военкомат мне сказали что « У нас нет оснований для того что бы Вас снимать с учёта.» На вопрос что мне делать дальше ответили «Нужна заява для снятия с места регистрации и заява для регистрации с места регистрации.» Сказали что нужна справка с «нового» военкомата о том что меня берут на военный учёт туда. Обосновали это тем что я мол убегу от них и когда в своём военкомате меня снимут с учёта то на месте новой регистрации я могу не стать на учёт а потом ищи меня. Нужна Ваша помощь!

Відповіді юристів (6)

    Беликов Олег  Александрович
    50%
    Беликов Олег Александрович 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый день, Дмитрий. Чтобы Вас сняли с учета, Вам надо предоставить основание с нового места регистрации. В прошлой консультации я Вам писал, что перерегистрироваться можно сразу, по месту Вашей новой регистрации. То есть открепительный талон взять в общежитии, и предоставить его в военкомат, и провести процедуру регистрации.

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Позиція військкомату є незаконною. Пояснюю чому.

    Відповідно до п. 3 cт. 37 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» призовники та військовозобов’язані після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього (ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу")

    5. Зняттю з військового обліку призовників та військовозобов'язаних у військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України

    1) з військового обліку призовників:

    які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

    які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України;

    які взяті згідно з рішеннями комісії з питань приписки або призовної комісії на облік військовозобов'язаних;

    які отримали військові звання офіцерського складу після проходження військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    2) з військового обліку військовозобов'язаних:

    які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

    які після проходження строкової військової служби прийняті на військову службу до інших військових формувань або на службу до Національної поліції, податкової міліції, в органи і підрозділи цивільного захисту, в Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України та в Державну кримінально-виконавчу службу України;

    які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

    в інших випадках за рішенням Міністерства оборони України.

    Необхідні документи для зняття з військового обліку:

    • заява про зняття з військового обліку;
    • паспорт;
    • ідентифікаційний код;
    • військово-обліковий документ;

    А тому подавайте письмову заяву про зняття з військового обліку. У випадку відмови звертайтесь до суду для оскарження незаконних дій військового комісару.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Обосновали это тем что я мол убегу от них и когда в своём военкомате меня снимут с учёта то на месте новой регистрации я могу не стать на учёт а потом ищи меня. Нужна Ваша помощь!

    А в цьому військоматі взагалі вкурсі, що Вас зареєструють за новим місцем проживання лише після того, як Ви станете там на військовий облік.

    Тобто, без відмітки у військово-обліковому документі про взяття Вас на військовий облік, нове місце проживання Вам не зареєструють.

    А тому Вас спочатку і так направлять ставати на військовий облік, а лише потім будуть реєструвати.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%BF/page):

    "56. Районні (міські) військові комісаріати: ...

    здійснюють взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у випадках, передбачених законодавством;...

    Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у районних (міських) військових комісаріатах здійснюється за їх особистої присутності. При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 16 цього Порядку.";

    "16. Військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного."

    В этой части, никаких "заяв, справок" данный Порядок не предусматривает, т.е. требования служащих военкомата есть незаконные.

    "58. Органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб:

    здійснюють реєстрацію (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних лише в разі наявності в їх військово-облікових документах позначок районних (міських) військових комісаріатів про зняття з військового обліку або перебування на військовому обліку за місцем проживання (додаток 15);...".

    В этой части прямо предусмотрена очередность, в частности, снятия с военного учета: сначала военнобязанный снимается с военного учета, потом снимает регистрацию места жительства/регистрирует место жительства в новом месте.

    "ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних" (Приложение 1 к Порядку):

    "1. Призовники і військовозобов’язані повинні:...

    особисто у семиденний строк прибувати до районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання,...".

    В этой части Правила не предусматривают перед снятием с военного учета совершать другие действия, например, по снятию с регистрации/регистрации места жительства.

    Подайте на имя военного комиссара письменное заявление (рапорт) (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре, а в случае отказа регистрации направить в военкомат заказным письмом с уведомлением о вручении) о снятии с военного учета, незаконности отказа служащими этого военкомата со ссылкой на приведенные выше положения Порядка и Правил.

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрый вечер. Для снятия с учёта вы должны предоставить только заявление, паспорт и код. В военно-учетном столе сделать отметку, куда выбываете.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Дмитро, добрий ранок.

    Також я би рекомендував Вам зателефонувати до Call-центр Міністерства оборони України для вирішення цього питання.

    Також можна зателефонувати до обласного військового комісаріату зі скаргою на місцевий (Царичанський РВК).

    У будь-якому разі відмова військкомату у знятті з військового обліку та їхні вимоги щодо надання документів, не передбачених законом, є протиправними.

    Ви: "На вопрос что мне делать дальше ответили «Нужна заява для снятия с места регистрации и заява для регистрации с места регистрации.» Сказали что нужна справка с «нового» военкомата о том что меня берут на военный учёт туда".

    Є відповідний порядок реєстрації місця проживання: спочатку зняття/взяття на військовий облік, а потім вже реєстрація.

    Тобто, якщо Ви звернетеся до Могилівської сільської ради із заявою про зняття з реєстрації місця проживання, то Вам відмовлять та скажуть спочатку знятися з військового обліку у Царичанському РВК.

    Якщо Ви поїдете в Дніпро та подасте там заяву на реєстрацію нового місця проживання з одночасним зняттям з реєстрації попереднього місця проживання, то Вам також відмовлять та скажуть, що спочатку необхідно стати на військовий облік. Однак для того, щоб стати на військовий облік у м. Дніпро, необхідно спочатку знятися з нього у Царичанському РВК.

    Тому треба добиватися, щоб Вас зняли з військового обліку.

    Всього доброго.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України