Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

06 лютого 2024, питання №101612

Дозвіл на перебування в прикордонній зоні

Добрий вечір. Мене звати Олександр. Виключений з військового обліку ще в 2015-му році та перетинав державний кордон багато разів з початку повномасштабного вторгнення.
Нещодавно прочитав у новинах те, що внесли певні зміни щодо перебування у прикордонній зоні.
1) Чи обов'язково отримувати дозвіл від ДПСУ на можливість в'їхати у прикордонну зону, якщо я їду в Перемишль на один день?
2) Якщо потрібно отримувати дозвіл, то до кого мені потрібно звертатися?
Дякую

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Згідно зі змінами, громадяни України, іноземці та особи без громадянства мають право в’їжджати у контрольований прикордонний район, перебувати, проживати або пересуватися в його межах на підставі документів, що посвідчують їх особу.

    Крім того, діють обмеження у вільному в'їзді, перебуванні, проживанні, провадженні робіт й пересуванні осіб у прикордонній смузі – ділянці місцевості завширшки 5 км від лінії держкордону.

    Особи, які планують здійснювати в’їзд, перебувати та проводити роботи у межах прикордонної смуги, мають отримати дозвіл у органу ДПСУ, який безпосередньо виконує завдання у визначеній зоні відповідальності.

    Окрім цього, Урядом установлено спеціальний прикордонний режим та заборонено вільний в’їзд, перебування, проживання, пересування осіб і провадження робіт, не пов’язаних з обороною чи охороною державного кордону, в межах земельних ділянок шириною 30–50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми.

    Вздовж лінії державного кордону України з РФ і Білоруссю йдеться про земельні ділянки шириною до 2 км, які надано в постійне користування військовим частинам ДПСУ для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України