Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 12 лютого 2024, питання №102023 250₴

Можна оскаржити рішення ВЛК у досудовому порядку?

Доброго ранку. Місцева ВЛК постановила такий діагноз: Міопія в 2D астигматизмі 1,5D OD. Міопія 1,5D при астигматизмі 1,0D OS. Периферична дегенерація сітківки обох очей. Стан після коагуляції.
Постанова комісії: На підставі статті 27А графи ІІ Розкладу хвороб непридатний до проходження військової служби з виключенням з військового обліку.
Все це вказано у довідці ВЛК. Її відправили разом із медичними актами про обстеження до Регіональної ВЛК для перевірки, а звідти прийшла така відповідь:
Постанова 18 регіональної ВЛК №.....: Рішення ВЛК ....... не затверджується. Причини незатвердження: 1) оформити грамотно довідку, діагноз та висновок лікаря згідно Наказу МОУ №402 від 2008 р.; 2) стаття 27А застосована невірно, даний діагноз підлягає під дію статті 26В
У ТЦК та СП кажуть їхати у лікарню у кабінет ВЛК та переписувати довідку згідно постанови регіональної ВЛК.

Відповіді юристів (13)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗІ СКАРГОЮ ДО ЦВЛК.

    Порядок оскарження постанов (висновку) ВЛК

    Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку (підпункт 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення).Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення).

    Досудовий порядок оскарження

    Відповідно до абзацу 3 пункту 2.12 наказу Міноборони № 402 визначено, що у спірних питаннях, пов'язаних із незгодою призовника з висновками лікарів, які залучаються до медичного огляду призовників, питаннях контролю за об'єктивністю висновків лікарів за рішенням штатної ВЛК призовник може бути направлений на контрольне обстеження у військовий лікувальний заклад. Для перегляду рішення особі необхідно подати у ВЛК вищого рівня ,а саме:

    • постанови ВЛК районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки можна оскаржити до ВЛК області або м. Києва;
    • перегляд постанов, підпорядкованих ВЛК (ВЛК областей), мають право здійснювати ВЛК регіонів;
    • постанови будь-яких ВЛК має право переглядати Центральна ВЛК.

    ЦВЛК є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України

    За наслідками розгляду заяви може бути прийняте рішення про проведення повторного або контрольного медичного огляду з метою остаточного вирішення питання щодо придатності до військової служби.

    У випадку позасудового порядку оскарження постанови ВЛК необхідно підготувати відповідну заяву про перегляд такої постанови. До такої заяви потрібно додати всі необхідні документи видані військово-лікарською комісією. Для оскарження рішення ВЛК мають бути чіткі підстави, наприклад, непомічена хвороба, помилка ВЛК.

    Шаблон скарги на висновок ВЛК (підготовлено Правозахисним центром для військовослужбовців "Принцип")

    Судовий порядок оскарженняОскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

    Строки для оскарження (122 КАС)

    • 3 місяці у разі попереднього застосування досудового порядку, який починає свій перебіг із дня вручення відповідного рішення за результатами розгляду заяви щодо оскарження постанови;
    • 6 місяців із дня, коли особа дізналася про порушення своїх прав, тобто з дня винесення відповідної постанови ВЛК.

    Судовий збір

    Судовий збір за подання заяви до суду фізичною особою - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У 2024 році це 1211,20 грн.

    Вимоги до заяви

    Вимоги до заяви та необхідні додатки подаються з урахуванням вимог статті 160 і 161 КАС.

    Важливо! Звернення з позовною заявою до суду щодо оскарження постанови ВЛК, не зупиняє її виконання
    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артеме!

    Для оскарження рішення регіонального ВЛК в досудовому порядку Ви маєте право звернутись до ЦВЛК.

    Згідно Наказу МОЗ від 18.08.2023 № 490 "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

    «3. Порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК

    3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд».

    Взагалі дуже дивне рішення регіональної ВЛК, і ось чому:

    Справа в тім, що визнання Вас непридатним до служби за пунктом "а" статті 27 Розкладу хвороб наведеного вище положення, яка регулює "відшарування та розрив сітківки Н33, за винятком Н33.3" можливе лише у разі "будь-якої етіології на обох очах з прогресуючим зниженням зорових функцій та (або) після безуспішного хірургічного лікування".

    В той самий час, визнання Вас придатним може відбутися за пунктом "в" статті 26, яка регулює "хвороби склери, рогівки (рубці та помутніння, дегенеративні захворювання), райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика (усі види катаракти), судинної оболонки; хвороби скловидного тіла та очного яблука; неврит зорового нерва, хвороби та ураження зорового нерва та зорових шляхів, інші хвороби ока та його придаткового апарату Н15-Н22; Н25-Н28; Н30-Н36; Н33.3; Н43-Н45; Н46-Н48 відповідно у разі "помірно виражені, непрогресуючі з рідкими загостреннями на одному оці або незначно виражені на обох очах".

    З такою різницею в тлумаченні обох висновків ВЛК - низового та регіонального, помилка дуже малоімовірна.

    Отже, шанси на успішне оскарження рішення регіональнї ВЛК доволі високі.

    Втім, для точної й повної відповіді на Ваше питання було б бажано бачити Ваші медичні документи із висновками та рекомендаціями лікарів, які малися у Вас до проходження низової ВЛК та отримання рішення регіональної ВЛК. Так відповідь на Ваше питання була б більш об'єктивною та прогнозованою.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Артем Клієнт 3 місяці тому

      Доброго дня. Усі документи з проходження низової ВЛК у вкладенні. Від себе можу додати, що дних про лазерну коагуляцію сітківки обох очей, про яку пишуть у акті та діагнозі, я підтвердити не можу. Лікарня, у якій проводилося це оперативне втручання, з першого дня повномасштабного вторгнення зачинена, на дзвінки там теж не відповідають. На руках даних теж немає.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Читайте уважно мою відповідь. Говорячи про медичні документи, я мав на увазі ті, які у Вас були на руках до проходження ВЛК. Якщо їх немає, то залишається лише сподіватися на позитивне для Вас рішення ЦВЛК. Тому що достатньої інформації для прогнозу щодо рішення ЦВЛК у висновку низової ВЛК немає. Тим більше, за наявності лише рішення низової ВЛК, зробити висновок щодо того, яка з комісій права, взагалі неможливо.

        • Артем Клієнт 3 місяці тому

          Зрозумів. Підкажіть, потрібно їхати у лікарню у кабінет ВЛК та переписувати довідку згідно постанови регіональної ВЛК до скарги?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            До скарги. Проте, Вам потрібно зберегти рішення низової де є виправлення регіональної (зробить копію).

            • Артем Клієнт 3 місяці тому

              Підкажіть, Ви можете допомогти з оформленням скарги?

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            100%

            Можу допомогти. Для того Вам треба скористатися функціоналом сайту біля моєї відповіді.

    Артем Клієнт 3 місяці тому

    Питання у тому яка ВЛК (регіональна або територіальна) правильно застосувала статтю згідно розкладу хвороб?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Як раз для того і існує оскарження. Це повинна вирішити Цетральна ВЛК.

      Можна було б надати попередній прогноз щодо останнього, але для того треба бачити Ваші медичні документи з точними діагнозами та рекомендаціями лікарів. Одних слів недостатньо.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Це повноваження лікарів, рекомендую з вашим питанням, про відповідальність вашого діагнозу проаналізувати з вашим профільним лікарем , відповідно до наказу 402

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Артеме!

    Складно визначити юристам, які не мають медичної освіти, яка в дійсності стаття тут мала бути застосована та чи законною є рішення Регіональної ВЛК.

    Точно можна констатувати, що стаття 27А передбачає будь-яку етіологію на обох очах з прогресуючим зниженням зорових функцій та (або) після безуспішного хірургічного лікування.

    Пояснення до статті 27А: стаття 27: до пункту «а» належать випадки безуспішного повторного хірургічного лікування відшарування сітківки на обох очах з прогресуючим зниженням гостроти зору.

    Як на мій погляд, ставити у даній ситуації як раз таки статтю 27А було перебільшенням, але повторюся, я не лікар. На Вашому місці все одно оскаржував би висновок регіональної ВЛК до ЦВЛК. Поспішайте, бо часу у Вас не так багато.

    3. Порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК

    3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Артем!

    Так як у Вас проблеми саме із сітківкою, тоді повинна застосуватись стаття 27.

    Якщо хірургічне лікування (коагуляція) було безуспішним та на обох очах спостерігається прогресуюче зниження зорових функцій тоді застосовується стаття 27 "А" Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та Вас повинні виключити з військового обліку.

    Стаття 26 включає хвороби склери, рогівки (рубці та помутніння, дегенеративні захворювання) та ін.

    Стаття 26 "В" Розкладу хвороб передбачає придатність, якщо помірно виражені, непрогресуючі з рідкими загостреннями на одному оці або незначно виражені на обох очах

    На мою думку, якщо після хірургічного втручання (куагуляції) у Вас діагностували периферичну дегенерацію сітківки, тоді повинна застосовуватись саме стаття 27 Розкладу хвороб

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Вам потрібно оскаржити рішення регіональної ВЛК до ЦВЛК (шляхом відправки скарги та копій медичних документів) або до суду.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України