Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 лютого 2024, питання №102258 240₴

Похід до ТЦК інвалідність від народження

Доброго дня таке питання як краще підготуватись до походу до ТЦК ( повісток не отримував ) є інвалідом 3 групи від народження то пожиттєво а саме сліпота одного ока. Був там тільки 1 раз в 16 років коли ставили на облік на той момент був обмежено придатним у військовий час. Для оформлення на роботу наразі скрізь потрібно довідки від ТЦК тому хочу сходити без повістки та і більш комфортніше почуватись на вулиці так сказати.

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня!

    Ви маєте безумовне право на відстрочку, підстава для якої передбачена абзацем 3 частини 1 статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Зокрема в згаданному абзаці зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    {Абзац третій частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Для отримання відстрочки за такою підставою, Вам достатньо надати у ТЦК заяву відповідного змісту та додати до неї копію документу, що підтверджує Вашу інвалідність. Це може бути довідка МСЕК, посвідчення інваліда або пенсійне посвідчення по інвалідності.

    Заяву про відстрочку бажано подати в двох примірниках, щоби на другому Вашому примірнику працівник ТЦК поставив відмітку про дату її отримання.

    Вас, скорше за все, направлять на проходження ВЛК, але при будь якому висновку такої комісії щодо Вашої придатності в Вас не має жодної причини турбуватись про це. Вас не можуть мобілізувати ні за яких умов!

    До того ж пам'ятайте, що Ви маєте необмежене право на виїзд за кордон.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви маєте 100 % право на відстрочку, адже згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

    Щоб не бути призваним на військову службу Вам необхідно надати до ТЦК заяву про оформлення відстрочки та документ про інвалідність.

    Так як Ви являється військовозобов'язаним Вас можуть напрвити на ВЛК. Проте, мобілізувати Вас не мають права.

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Доброго дня таке питання як краще підготуватись до походу до ТЦК ( повісток не отримував ) є інвалідом 3 групи від народження то пожиттєво а саме сліпота одного ока. Був там тільки 1 раз в 16 років коли ставили на облік на той момент був обмежено придатним у військовий час. Для оформлення на роботу наразі скрізь потрібно довідки від ТЦК тому хочу сходити без повістки та і більш комфортніше почуватись на вулиці так сказати.

    Згодний з Вами, що військово-обліковий документ потрібно оформити. Крім того, на вулицях Ви відчуватимете себе значно безпечніше. Дійсно цим питання варто займатися.

    Базовим елементом для всієї цієї історії буде заява про оформлення відстрочки, у якій Ви маєте вказати про Ваше бажання скористатися правом на відстрочку, яке надано Вам статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". До заяви додайте копії паспорту, РНОКПП та документів про інвалідність.

    Моя Вам порада - сформуйте пакет документів разом із заявою про оформлення відстрочки та направте це до ТЦК поштовим зв'язком. Лише після цього йдіть до ТЦК.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України