Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 лютого 2024, питання №102269 250₴

Заява про відстрочку від мобілізації по інвалідності

Чи буде дана форма заяви правильною і чи зверху потрібно писати ім'я саме коменданта чи своє не зрозумів

Відповіді юристів (1)

    Токмач Галина Николаевна
    100%

    Добрий день!

    Заява складена правильно, вказуєте найменування ТЦК та ваші ПІБ.

    Ви не підлягаєте мобілізації/маєте право на відстрочку згідно абз.3 ч.1 ст. 23 Закону (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    {Абзац третій частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 2122-IX від 15.03.2022}

    ВИСНОВКИ: відстрочка від мобілізації у Вас є згідно Закону. Тобто, ТЦК/військкомати не вирішують надавати її чи ні, вони зобов'язані надати її згідно абз.3 ч.1 ст. 23 Закону (норма прямої дії) та оформити шляхом проставляння відмітки у військово-обліковому документі чи видачі відповідної довідки. Так, відповідно до п.11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення, оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Зобов'язати Вас до проходження військової служби не можуть. Мобілізація можлива лише за вашою згодою, а проходження служби тільки за місцем вашого проживання. Значення має лише ваша інвалідність, яка відповідно до норм чинного законодавства встановлюється МСЕК, а не ВЛК.

    Це пряма норма Закону, а за приписами частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Таким чином, для отримання відстрочки Вам достатньо мати наступні документи: паспорт та документи про інвалідність (наприклад: пенсійне посвідчення, довідка до акту огляду МСЕК, індивідуальна програма реабілітації). Також обов'язково потрібно подати письмову заяву на відстрочку.

    Заява подається в оригіналі, всі інші документи - у звичайних копіях (при цьому з собою потрібно мати також оригінали). Її потрібно надрукувати в 2-х примірниках, щоб на вашому поставили дату отримання та реєстраційний індекс. Якщо не захочуть приймати (досить часто у ТЦК говорять, що зроблять це після проходження ВЛК), то надсилаємо заяву на відстрочку та додатки до неї на юридичну (поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення) та електронну адреси ТЦК (https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.html).

    Якщо Вам після проходження ВЛК (у разі визнання придатним чи обмежено придатним до військової служби за станом здоров'я) захочуть вручити бойову повістку, то раджу такий алгоритм дій:

    1. берете повістку. На відривному корінці, який Ви повинні підписати і віддати (це як доказ вручення повістки) пишете: "я, ПІБ, не підлягаю мобілізації так як ... (коротко пару слів про ваші підстави). Вважаю вручення повістки на відправку незаконним". потім підпис, дата, ПІБ. Місця там небагато, тому прийдеться писати поверх друкованого тексту. Потім фотографуєте відривний корінець і віддаєте його представникам ТЦК.

    2. дзвоните на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснюєте всю ситуацію. Додзвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht... Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Запишіть його. Через деякий час (узгоджений при реєстрації скарги) передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги. Також можна подати письмову скаргу на e-mail Міноборони zvernmou@post.mil.gov.ua - в такому разі до скарги додаєте фото ваших документів на підтвердження відстрочки і фото повістки.

    3. пишете письмову скаргу на протиправні дії посадових осіб районного ТЦК і направляєте її в вищестоящий ТЦК (наприклад, обласний).

    Затримувати вас ніхто не має права. Відбирати телефон - також. Навіть вручення повістки на відправку означає, що Ви добровільно повинні виконати вимоги повістки. Добровільно, але ніяк не примусово. Тому в разі затримання - дзвоніть в поліцію, повідомляйте про вчинення кримінального правопорушення (незаконне позбавлення волі та перевищення службових повноважень).

    БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА СВОЮ СІМ'Ю!

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України