Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Виконавче виробництво, 20 лютого 2024, питання №102466

Виконавче провадження повернуто без виконання

Добрий ранок! У мене було з березня 2020 року відкрито виконавче провадження державним виконавцем за борг по теплопостачанню. Так як я офіційно не працювала, тому у мене не було зарплатної картки і держвиконавець через 3 роки (середина 2023 року) повернув це провадження стягувачу без виконання. В Дії я бачила що воно вже було закрито.
Хотіла зняти кошти з картки (на неї накладено обмеження, але гроші я можу зняти) і не змогла, бо як виявилося інший вже приватний виконавець знову відкрив вищезгадане провадження (мені ніякі попередження від нього, суду чи теплопостачальної компанії не приходили на домашню адресу), але вже 15 лютим 2024 року.
Місяцем раніше (січень 2024 року) цей же приватний виконавець вже стягнув з мене борг по іншому виконправадженню (дійсно, по ньому виконавцем був саме він).
У мене до Вас питання: чи має право приватний виконавець вчиняти такі дії, враховуючи, що це провадження було закрито і повернено без виконання ще майже рік назад?
До того ж на свою зарплатну картку я отримую допомогу від соцзахисту для дитини (я є опікуном племінника, а він дитина-сирота) про що я йому повідомила в переписці по Вайберу.
Дякую!

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ганна!

    Строки виконання виконавчого провадження у законі не зазначені. Тому такі справи нерідко продовжуються роками. Термін дії виконавчого провадження також не прописаний. У цьому випадку діє загальне правило про трирічну позовну давність.

    Строк дії виконавчого провадження про стягнення боргу може бути продовжено на розсуд виконавця, боржник не може вплинути на ці строки. Відсутність зв’язку з боржником (адвокатом боржника) у виконавця, що негативно впливає на строк виконавчого провадження. Надання доказів відсутності у боржника майна та коштів допоможе закрити виконавче провадження швидше. Відповідно до змін у Законі про виконавче провадження, після закриття провадження, виконавець зобов’язаний видалити дані боржника з Реєстру боржників, чого раніше не відбувалося.

    В таких випадках часто дії загальний строк у 3 роки.

    Могло також статися таке, що виконавче провадження було повторно відкрите за заявою позивача.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України