Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 28 лютого 2024, питання №102900 240₴

Перевступ та мобілізація

Доброго дня. Мені 20 років, я студент 3го курсу мед. університету, планую відрахуватись та перевступити до іншого університету за абсолютно іншою спеціальністю. Чи вірно я розумію, що мене не можуть мобілізувати, бо я не проходив срочну службу, не проходив військову кафедру та є придатним (не частково). Який найкращий алгоритм для мене при перевступі до іншого університету?

Відповіді юристів (4)

    Богун Сергій Павлович
    18.8%

    Доброго дня.

    Ви все вірно розумієте.

    Згідно законодавства Ви не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації.

    Загальні правила прийому до вищих навчальних закладів України затверджуються щорічно Міністерством освіти і науки України. На підставі цих правил кожний вищий навчальний заклад незалежно від форми власності та підпорядкування розробляє власні правила прийому абітурієнтів на навчання за освітніми напрямами молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста та магістра.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Мені 20 років, я студент 3го курсу мед. університету, планую відрахуватись та перевступити до іншого університету за абсолютно іншою спеціальністю. Чи вірно я розумію, що мене не можуть мобілізувати, бо я не проходив срочну службу, не проходив військову кафедру та є придатним (не частково). Який найкращий алгоритм для мене при перевступі до іншого університету?

    Так, Ви все вірно розумієте! Ви зараз маєте статус призовника, а тому не підлягаєте мобілізації на даний момент до 27 років, а скоро - до 25 років.

    Якщо Ви до цього не отримали диплом бакалавра, Ви вважатиметься таким, що здобуває освіту бакалавра вперше. Це надаватиме Вам право на відстрочку від мобілізації, у тому числі після прийняття законопроєкту № 10449.

    Зокрема перше читання законопроєкту 10449 передбачає наступну умову для відстрочки.

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Але на даний момент зміни ще не прийняті. Все на рівні законопроєкту Верховної Ради України. Яких буде остаточний Закон - невідомо. Втім, шанси у Вас дійсно високі.

    Щодо алгоритму, то нічого особливого не потрібно робити. Обов'язок повідомити про Ваше відрахування та зарахування лежить на закладах освіти.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    29.2%

    Доброго дня, Андрію!

    Що означає "є придатним не частково"? Який військово-обліковий документ Ви маєте? Якщо це приписне свідоцтво, то Вас не можуть мобілізувати, оскільки Ви знаходитесь у статусі призовника, а призов під час дії воєнного стану Президентом не оголошувався.

    Якщо ж Ваш ВОД - це тимчасове посвідчення, у зв'язку з тим, що Ви були визнані непридатним у мирний час та обмежено придатним у воєнний час, то тоді Ви є військовозобов'язаним і підлягаєте мобілізації.

    Отже, якщо Ви маєте приписне, то я не бачу жодних проблем з перевступом до іншого ВНЗ, так як Вам взагалі на даний момент не потрібна відстрочка.

    Вона знадобиться Вам тільки у тому разі, якщо законопроектом 10449 буде скасовано строкову службу та введено базову військову службу. Проте й у цьому випадку Ви будете мати право на відстрочку, оскільки навчаєтесь у ВНЗ.

    Підстава для відстрочки від базової військової служби виглядає наступним чином:

    "які навчаються за денною або дуальною формою навчання у закладах загальної середньої освіти III ступеня, закладах професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої та/або вищої освіти, закладах середньої га вищої духовної освіти, в інтернатурі та докторантурі (зазначена відстрочка надається до досягнення особою 24-річного віку)".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    27.1%

    Вітаю Вас!

    Згідно Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» під час мобілізації здійснюється призов військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно статті 9 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    • допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;
    • призовники - особи, приписані до призовних дільниць;
    • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
    • військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
    • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Згідно статті 37 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» взяттю на військовий облік призовників підлягають громадяни:

    • приписані до призовних дільниць;
    • які не проходили строкову військову службу та не досягли 27-річного віку;

    Тобто, якщо Ви маєте посвідчення про приписку до призовної дільниці, не проходили строкову службу та не закінчували військову кафедру - до 27 років по статусу Ви являєтесь призовником та не підлягаєте мобілізації. Проте, зараз на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроект 10449 про зменшення призовного віку до 25 років.

    Якщо даний законопроект буде підписаний, то Ви в статусі призовника будете перебувати до 25 років та до цього віку не підлягатимете мобілізації.

    Тому, можете не хвилюватись та спокійно відраховуватись з університету та вступати до іншого на будь-яку спеціальність.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України