Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 29 лютого 2024, питання №102955

ТЦК оголосили в розшук

Доброго ранку! 06.02.2024 представники ТЦК виписали повістку для відвідування ТЦК з метою оновлення даних на 08.02.2024 (при собі був відсутній військовий, дані в повістку вписувли з моїх слів). В призначений день до ТЦК я не з'явився. Вчора до дому завітала поліція - ТЦК оголосила мене в розшук. Дома була лише дружина і діти. Дружині запропонували заповнити стандартну форму пояснення, де вона зазначил: про повістку їй не відомо, де працюю теж. Поліція запропонувала їй мені зателефонувати і дізнатись коли я буду в дома. Дізнавшись, що мене не буде продовж години, не захотіли чекати і запропонували дружині зазаначити в пояснені, що я відсутні тому що працюю в нічну зміну. Поліція залишивши свій мобільний уїхала, запропонувавши мні самостійно з'явитись до ТЦК і заталефонувати їм та повідомити.
Порадьте, які мої дії в даній ситуації? Дякую.

Відповіді юристів (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Реальний розшук можливий тільки у випадку порушення проти Вас кримінальної справи.

    За неявку по повістці, скорше за все, Вам було винесено постанову про адмінпорушення, що тягне за собою призначення штрафу.

    Далі явка до ТЦК є обов'язковою лише у разі отримання Вами наступної повістки, яку повинні вручити працівники ТЦК персонально.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Олександр Клієнт 2 місяці тому

    Дякую за відповідь! Підкажіть, з яких ресурсів можна дізнатись про наявність адмін.постанови і розмір штрафу? В дії інформація відсутня. Відверто кажучи, розрахунок був на адмін штраф, але ніяк не візит поліції.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      ТЦК повинний повідомити Вас про це письмово, або зверніться до ДВС.

    Олександр Клієнт 2 місяці тому

    Знайомий нотаріус подивилась в реєстрі боржників - мене не має.Останнє питання: якщо один із дітай має посвідчення інваліда з дитинства, йому 14 років. Чи є шанс отримати мені відстрочку від мобілізації (читав що є норми в законодавстві)?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    В такому випадку Ви маєте підставу для відстрочки.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 339-VIII від 21.04.2015; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ДЛЯ ЦЬОГО ТРЕБА З'ЯВИТИСЯ ДО ТЦКСП ТА:

    1. ПОДАТИ ЗАЯВУ ПРО ВІДСТРОЧКУ.

    2. ПРОЙТИ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКУ КОМІСІЮ.

    3. ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ.

    Олександр Клієнт 2 місяці тому

    Доброго дня! Зібрати документи і подати до ТЦК не є проблемою. Ми з дружиною виховуємо 2-х дітей 19 і 14 років. Дружина працює офіційно, я ні. Чи не буде ТЦК трактувати у свій бік, потипу ...у вас дружина працює, а Вам відстрочки не має?п.2 пройти ВЛК - є обов'язковим? Сама поява в ТЦК може виглядати як уточнення даних, повістка на ВЛК і повістку на відправку!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    НІ, ЗАКОН ОДНОЗНАЧНО ВКАЗУЄ НА ВАШЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Олександр Клієнт 2 місяці тому

    Щодо Вашої відповіді, а саме: п.2 пройти ВЛК - є обов'язковим? Сама поява в ТЦК може виглядати як уточнення даних, повістка на ВЛК і повістку на відправку!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Отримати відстрочку без ВЛК НЕМОЖЛИВО.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України