Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 04 березня 2024, питання №103130

Як без моєї присутності можна отримати довідку про відсутність шлюбу для шлюбу в іншій країні

Мені 17 років, збираюсь вступити у шлб, коли виповниться 18. Я в іншій країні і не маю можливості приїхати до України. Чи може моя мати отримати цю довідку для мене?

Відповіді юристів (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Нехай Ваша мама звернеться до нотаріуса.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марія!

    Вам потрібно звернутись до консульства України в країні Вашого перебування і оформити відповідну заяву.

    Довідка про відсутність шлюбу в Україні - це документ, який раніше видавали органи РАЦС за місцем прописки. У зв'язку з відсутністю єдиної архівної бази органів РАЦС і з прийняттям змін до законодавства, що скасувало обов'язкову реєстрацію шлюбу за місцем прописки, дані державні органи втратили можливість відстежувати сімейний стан громадян. Склалася така ситуація, коли будь-який з обласних органів РАЦС в змозі перевірити і підтвердити наявність (відсутність) актового запису, щодо одруження (розірвання шлюбу) тільки в своїй архівній базі обласного значення, що не може бути підтвердженням сімейного стану в Україні. Таким чином, з листопада 2007 року, надання довідок про відсутність шлюбу в Україні, органами запису цивільного стану - припинено.

    На сьогоднішній день, в Україні, є єдиний документ, що підтверджує сімейний стан, який має назву - нотаріальна заява про сімейний стан.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Довідка про відсутність шлюбу в Україні вже не видається. Відповідний факт підтверджується нотаріальною заявою.

    З повагою!

    Тимчук Тетяна Іванівна
    Тимчук Тетяна Іванівна 2 місяці тому

    Юрист, м. Київ, 17 років досвіду

    Доброго дня. Підтвердити відсутність шлюбу в Україні, перебуваючи за кордоном, можна лише заявою, підпис на якій засвідчити має консул або місцевий нотаріус. Це довільної форми документ.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України