Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 04 березня 2024, питання №103138

Встановлення народження на окупованій території

Треба встановити факт народження дитини на окупованій території.Свідоцтво про народження українське ,але видано тоді,коли територія була вже окупована.

Відповіді юристів (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Для встановлення факту народження дитини на ТОТ Вам необхідно звернутися до суду. При цьому попередня відмова органу РАЦС не потрібна.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    Відповідно до ст. 317 Цивільного процесуального кодексу України, заява про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

    Членами сім'ї є особи, які спільно проживають (за винятком можливості роздільного проживання подружжя з поважним причин і дитини з батьками), пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, зокрема особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

    Статтею 318 Цивільного процесуального кодексу України встановлено, що у заяві повинно бути зазначено:

    • який факт заявник просить встановити та з якою метою;
    • причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
    • докази, що підтверджують факт.

    Більше інформації за посиланням https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Встановлення_факту_народження_на_тимчасово_окупованій_території#:~:text=Також%2C%20подати%20заяву%20про%20встановлення,його%20представника)%20(КЕП).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Для цього потрібно звернутися до суду. За потреби готовий Вам допомогти!

    З повагою!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 місяці тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго Вам вечора. Підтвердження факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, здійснюється в рамках цивільного судочинства, а саме окремого провадження. Таке підтвердження факту народження належить до підтвердження в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення. Воно здійснюється в рамках окремого провадження, яке є непозовним. До суду подають в такому випадку не позовну заяву, а заяву як судовий документ. В окремому провадженні немає відповідача.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України