Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 04 березня 2024, питання №103180

Виключеного з обліку не випускають за кордон, посилаючись на відсутність коду і наявності в базі «оберіг»

Добрий вечір! На кордоні, представник тцк та прикордонник не дав дозвіл на виїзд за кордон виключеному з обліку в квітні 2022 року за рішенням влк, посилаючись на відсутність коду та запису в базі « оберіг». На всі доводи про незаконність цього рішення реакція була- обурення та залякування поліцією та інше. Виписали повістку до тцк по місцю виключення з обліку та відпустили. Підкажіть будь ласка, які законні підстави для обовʼязковості цього коду и записів в базі, яким нормативно- правовим актом це регламентовано? Та як реагувати на виписану повістку до тцк? І якщо можна, розʼясніть будь ласка яким чином можна отримати внесення в цю базу і присвоєння коду без відвідування тцк та сп. Завчасно дякую за відповіді!

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    .Єдиний реєстр даних військовозобов'язаних "Оберіг" - це лише проект, і тому посилатися на відсутність в ньому при реалізації законного права на виїзд неправомірно. Також є незаконним відмовляти в такому праві на підставі відсутності так званого коду.

    Отже вказані Вами дії прикордонників є кричущим порушенням Правил перетину кордону громадянами України, і їх треба оскаржувати.

    Можу також порадити спробувати перетнути кордон в інших пунктах пропуску.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Дії ДПСУ та ТЦК - незаконні. Це серйозне порушення Ваших прав як особи, виключеної з військового обліку за станом здоров'я. При цьому видавати повістки про явку до іншого ТЦК та СП вони не мають жодного права. Вам варто спробувати перетнути кордон на іншому пункті перетину, а не займатися виконання чужих примх.

    З повагою!

    Олексій Клієнт місяць тому

    Дякую за відповіді. Підкажіть будь ласка, як законно можна буде внести себе в цю базу без відвідування тцк та сп? Можливо запитом від адвоката

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ви не зможете цього зробити за власною ініціативою. Тим більшезараз, коли ця база лише формується й фактично ще не взаконена. Та Вам й не треба це робити, бо вимога надумана й абсолютно незаконна!

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Олексію!

      На жаль, ні, але Вам це і не потрібно. Спробуйте виїхати на іншому пункті перетину.

      З повагою!

    Олексій Клієнт місяць тому

    Дякую всім. Гарного дня

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! Був радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня.

    ТАК, ЯКЩО ВИ НЕПРИДАТНИЙ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ТОМУ Є ЗАКОННІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п.2-6 Правил та абз.16 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)".

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України