Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 березня 2024, питання №103228 1000₴

призов до армії і виїзд за кордон чоловіка знятого з військового обліку

Всім доброго дня. Є тимчасове посвідченя військовозобовязанного, в якому написано "непридатний до служби із виключенням з військового обліку" ... ст18 п1 ЗУ "Про ВО і ВС" 25.03.2016р (гр1 ст 74а н-з МОУ402\2008)
Видано 2019го року. В паспорті (бумажний паспорт) зелена печатка з надписом "Невійськовозобовязаний". В армії ніколи не служив, на разі 25 років.

Цікавить;
1 яка ситуація з призовом із актуальним законом і тим "шо дуже скоро буде". Тобто чи можуть мене призвати до армії.
2 чи є цей стан підставою на виїзд з країни

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас, Владиславе!

    Всім доброго дня. Є тимчасове посвідченя військовозобовязанного, в якому написано "непридатний до служби із виключенням з військового обліку" ... ст18 п1 ЗУ "Про ВО і ВС" 25.03.2016р (гр1 ст 74а н-з МОУ402\2008)Видано 2019го року. В паспорті (бумажний паспорт) зелена печатка з надписом "Невійськовозобовязаний". В армії ніколи не служив, на разі 25 років.Цікавить;1 яка ситуація з призовом із актуальним законом і тим "шо дуже скоро буде". Тобто чи можуть мене призвати до армії.

    Звісно, що Вас не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    2 чи є цей стан підставою на виїзд з країни

    Так, маєте повне право на виїзд за межі України. Особи, визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, мають беззаперечне право на виїзд за кордон, оскільки вони рахуються невійськовозобов'язаними.

    Втім, хотів би уточнити - чи маєте на руках довідку ВЛК про визнання Вас непридатним? Чи тільки тимчасове посвідчення?

    З повагою.

    • Владислав Клієнт 2 місяці тому

      довідка можливо десь є. Чеснокажучи не думав шо вона колись знадобиться. Якшо можна підскажіть будьласка:1 якшо вона є, мені достатньо її і тимчасове посвідчення для виєзду?2 якшо я її втратив, який може бути алгоритм дій? Якось її відновлювати?

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        15%

        Загалом, по суті має вистачити і тимчасового посвідчення, але знаючи нашу владу та прикордонників, може і не вистачити, на жаль.

        За таких умов можна два варіанта:

        1. Вам звернутися із заявою до ТЦК про видачу такої довідки або витягу з засідання військово-лікарської комісії.

        2. Подати до ТЦК та СП адвокатський запит про підтвердження виключення Вас з військового обліку за станом здоров'я та/або з наданням відповідної довідки.

        З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня, Владиславе!

    1 яка ситуація з призовом із актуальним законом і тим "шо дуже скоро буде". Тобто чи можуть мене призвати до армії.

    Ні, не можуть призвати, адже Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку за рішенням ВЛК

    Поновити Вас на військовому обліку - не зможуть, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у тимчасовому посвідченні військовозобов'язаного, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    2 чи є цей стан підставою на виїзд з країни

    Так, є.

    Виключені з військового обліку мають право на виїзд. При собі потрібно мати закордонний паспорт, тимчасове посвідчення військовозобов'язаного та довідку ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Владиславе!

    Стаття 74 "а" Розкладу хвороб Наказу МОУ передбачає визнання особи непридатною до проходження військової служби з виключенням з віськового обліку за графами І,ІІ і ІІІ.

    1 яка ситуація з призовом із актуальним законом і тим "шо дуже скоро буде". Тобто чи можуть мене призвати до армії.

    Оскільки Ви були виключені з військового обліку за станом здоров'я, то Вас не мають права поновити на обліку військовозобов'язаних. В чинному законодавсті не має жодної норми, яка б зазначала зворотнє. Отже, наразі Ви вже не є військовозобов'язанною особою та не маєте жодного відношення до ТЦК, повторного проходження ВЛК, мобілізації тощо.

    Незважаючи на ситуацію з призовом станом на сьогодня та змінами, які повинні відбутися після прийняття нового законопроекту, Вам не потрібно хвилюватись ні за яких обставин.

    2 чи є цей стан підставою на виїзд з країни

    Так, виключення з обліку надає Вам законне право на перетин кордону.

    Відповідно до останніх роз'яснень ДПСУ від 02.02.2023 року:

    Виїзд чоловіка, якщо він виключений з військового обліку.

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку).

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів".

    Для перетину кордону, як виключеному з військового обліку, окрім тимчасового посвідчення Вам потрібно мати також довідку ВЛК з відповідним дописом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    15%

    Доброго дня, ви не підлягаєте мобілізації. Ви вже не військовозобов'язаний і не підпорядковуєтесь ТЦК. У разі отримання повістки, можете сміливо її викинути, будь яка відповідальність відсутня. Ні у якому разі не давайте свій військовий квиток комусь у руки, рекомендую зробити нотаріально завірену копію і носити з собою.

    Ви маєте право на перетин кордону. Вам треба мати закордонний паспорт, військовий квиток з відміткою про виключення з військового обліку, рішення ВЛК або витяг з рішення ВЛК.

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів.

    Також за вашою статею ви маєте право на оформлення інвалідності. Ви можете звернутися до сімейного лікаря за направленням на МСЕК. У разі отримання інвалідності ви зможете виїхати на підставі таких документів, закордонний паспорт, пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда.

    Корнійчук Євген Іванович

    Що буде скоро вам це не стосується так як ви вже не військовозобов'язаний. Ст.58 Конституції України

    Стаття 58.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Вам нічого хвилюватися, вам нічого не загрожує.

    Корнійчук Євген Іванович

    Для отримання витягу з рішення ВЛК, зверніться з заявою до ТЦК. У вашому випадку це можно зробити поштою. Надіславши заяву укрпоштою замовним листом з описом вкладеного, до заяви додайте копії військового квитка.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Мобілізації підлягають військовозобов'язані віком від 18 до 60 років, але першочергово призивають тих, хто має досвід у військовій справі. До призову підпадають військовозобов'язані та резервісти українці – громадяни України, придатні до військової служби або перебувають в запасі (резервісти).

    Оскільки Ви визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку Ви не маєте статусу військовозобов'язаного та не підлягаєте мобілізації.

    Конституцією України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи (частина перша статті 58).

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України Ви маєте право на безперешкодний виїзд за межі України.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України