Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 03 квітня 2024, питання №104824

Аренда жилья без договора, вымогательство денег

Доброго времени суток.

Живём на сьёмной квартире уже чуть меньше года, все было отлично. Платили исправно и у квартиродателя никаких претензий к нам не было. На днях без предупреждения была поднята квартплата, возник небольшой спор, после чего владелец квартиры потребовал оплату за текущий и последний месяц. Эта сумма в размере 16000 грн (2х8000) была перечислена ему на карту. После этого он изменил условие, мол это уже страховка а не оплата за первый и последний, и говорит что в следующем месяце вы платите даже если сьезжаете через 2 месяца. А те деньги будут страховкой. Есть перспектива что эти деньги нам никто не вернет, даже если в квартире все нормально. Возможно ли как-то притянуть владельца квартиры к ответственности за мошенничество? В доказательство есть все банковские переводы на личную карту, переписки в мессенджерах, ну и были разговоры по телефону где ставились такие условия.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Без договору оренди Вам буде складно щось зробити. Ваші стосунки з орендодавцем мають цивільний характер і не містять з його боку дій, що межують з криміналом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович місяць тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Очевидно, що наймодавець взяв у Вас плату за останній місяць, яка може вважатись завдатком. В Цивільному кодексі України є положення про завдаток наступного змісту. § 5. Завдаток Стаття 570. Поняття завдатку 1. Завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання. 2. Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом. Стаття 571. Правові наслідки порушення або припинення зобов'язання, забезпеченого завдатком 1. Якщо порушення зобов'язання сталося з вини боржника, завдаток залишається у кредитора. Якщо порушення зобов'язання сталося з вини кредитора, він зобов'язаний повернути боржникові завдаток та додатково сплатити суму у розмірі завдатку або його вартості. 2. Сторона, винна у порушенні зобов'язання, має відшкодувати другій стороні збитки в сумі, на яку вони перевищують розмір (вартість) завдатку, якщо інше не встановлено договором. 3. У разі припинення зобов'язання до початку його виконання або внаслідок неможливості його виконання завдаток підлягає поверненню.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України