Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 19 квітня 2024, питання №106139 240₴

До 18 років виїзд за кордон

Які документи згідно нового закону потрібні будуть для виїзда закордон до 18 років, з якого числа будуть діяти ці правила

Відповіді юристів (9)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Жодних змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України з цього питання не вносилося.

    Документи для перетину неповнолітніми кордону України потребуюються ті ж самі, що були раніше.

    • Наталія Клієнт 13 днів тому

      Дякую за відповідь

      • Богун Сергій Павлович

        Будь -ласка.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    Відповідно до Закону України"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" прикордонники будуть наділені правом перевіряти ВОД:

    3) статтю 20 доповнити частинами четвертою – шостою такого змісту:

    "4. У період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України».

    Тому після 18 травня, особі до 18 років для виїзду за кордон потрібно буде мати тільки закордоний паспорт.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Наталія Клієнт 13 днів тому

    Дякую, підлітку 17, тобто потрібно буде мати вйськово-обліковий документ?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      У законі зазначено, що зобов'язані надавати ВОД особи від 18 до 60. Тому, в принципі, ця норма не стосується 17-ти річних. Як буде на практиці сказати складно.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Доброго дня, для перетину кордону вам потрібно мати лише закордонний паспорт.

      Заборона на виїзд діє з 18 років.

      Якщо є приписне то краще мати , але не обов'язково.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    В 17 років у підлітка не повинно виникнути проблем з виїздом за межі України. З документів потрібно мати лише закордонний паспорт.

    У Цивільному кодексі України (ст. 313) зазначається, що громадяни України після досягнення 16 років мають право на вільний самостійний виїзд за межі України.

    Але в різних країнах законодавство відрізняється і це може зумовлювати певні обмеження.

    До прикладу, якщо діти віком 16-18 років приїхали до Польщі без батьків чи законних опікунів, вони вважатимуться там дітьми без нагляду. За польськими законодавчими нормами, їх можуть помістити у заклади для тимчасового перебування, поки їх не заберуть законні представники – батько, мати або інша людина, яка уповноважена ними нотаріально.

    На сайті Штабу Польської прикордонної служби, «окремих вимог щодо в'їзду на територію Республіки Польща для неповнолітніх» немає. Однак варто наголосити, що прикордонна служба звертає особливу увагу на дітей, незалежно від того, подорожують вони під наглядом дорослих чи самі.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Йому потрібно мати лише закордонний паспорт. Бажано мати із собою військово-обліковий документ, адже прикордонники можуть його запитати. Тому якщо є приписне, нехай бере із собою. Польща пропустить особу 17-річного віку навіть без супроводу батьків.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України