Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 21 квітня 2024, питання №106274 600₴

Встановлення факту утримання 3 дітей

Маю 3 рідних братів та сестер віком 11-15 років, мати вдова та не працює, займається постійним наглядом за дітьми ( адже на даний час досить часто вони на дистанційному навчанні) та має певні проблеми зі здоров'ям, які повторно потребують хірургічного втручання та реабілітації (не має інвалідності ). Проживаю(приписаний) з ними, офіційно працевлаштований, ведемо спільне господарство та спільно з матір'ю займаємось освітою і вихованням дітей, приймаю активну участь у сплаті комунальних, освітніх, побутових та господарських витрат. Виплати на сім'ю з боку держави мізерні близько одного прожиткового мінімум на всіх дітей.
Як встановити факт утримання мною братів та сестер ?
Виплата аліментів за заявою платника або за укладанням договору посвідченим нотаріусом з матір'ю є фактом утримання мною дітей ?

Відповіді юристів (11)

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ВЛАД!

    Нажаль нічого не вийде.

    Навіть по при наявність статті 267 Сімейного кодексу України, ТЦК не пропустить таке тлумачення закону.

    Стаття 267. Обов'язок по утриманню братів та сестер

    1. Повнолітні брати, сестри зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх братів та сестер, які потребують матеріальної допомоги і якщо вони не мають батьків, чоловіка, дружини або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

    2. Повнолітні брати і сестри зобов'язані утримувати непрацездатних повнолітніх братів і сестер, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони не мають чоловіка, дружини, батьків або повнолітніх дочки, сина, за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

    Поняття "діти" в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" застосовується в розумінні Сімейного кодексу України.

    Тобто відносно батьків, які цих дітей народили. Ви не є їх батьком, тому у відношенні до Вас Ваші брати і сестри є не дітьми, а саме малолітніми / неповнолітніми братами і сестрами. Тому догляд за ними та їх утримання, навіть за наявності на те обов"язку або підстав, не дає права на відстрочку від мобілізації.

    ТЦК ніколи в житті не визнає Ваше право на відстрочку.

    Я розумію, що цей варіант виглядає прийнятним, але з юридичної точки зору. - це не так однозначно.

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;

    Вибачте.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    • Vlad Клієнт 11 днів тому

      Сімейний кодекс України

      Стаття 6. Дитина

      1. Правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

      2. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років.

      Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

      • Турчин Ярослав Александрович
        33%

        Я розумію, що Вам так хочеться. Навіть більш лояльні норми Верховний Суд (без України) в лютому - квітні 2024 року згвалтував на користь виконавчої гілки влади та її збройних формувань.

        У цьому ж випадку і говорити немає про що.

        Словесна еквілібристика не допоможе вижити і не бути мобілізованим громадянам, яким не пощастило перебувати в Україні та фактично із джерела влади стати заручниками власних голосувань "по приколу".

        Спробуйте оформити з 18.05.2024 року відстрочку за такою підставою. Я ж не проти.

        Якщо Вам в ТЦК скажуть те, що сказав я - не дивуйтеся потім. Хоча часу дивуватися у Вас не буде, бо Вас одразу мобілізують в рамках міжнародних зобов"язань України по освоєнню десятків мільярдів доларів від Уряду США під мобілізацію 300 тисяч чоловіків, які перетворилися з категорії "народ України" на категорію "людський мобілізаційний ресурс", у якого немає прав, а є лише 1 обов"язок.

        В іншому підтримую думку колег, які теж кажуть, що ТЦК ніколи на це не піде. А судитися в Україні в цих питаннях - дарма витрачати час, адже навіть якщо знайдете порядного суддю в першій інстанції чи в апеляції, в Києві засідає відверто "марінеточний" Касаційний адміністративний суд (без України), який ломає усю пролюдську практику судів України в інтересах правлячого диктаторського режиму, який не вважає за необхідне радитись з Народом України як єдиним джерелом влади у таких питаннях як відправка цього самого джерела влади на смерть замість "уклоністів", які мають вищу військову освіту, служили в армії, отримували від держави усе життя забезпечення перебуваючи на службі у правоохоронних органах, органах безпеки тощо, а зараз поховалися і не поспішають бути мобілізованими, адже ніде не працюють, нічого не роблять, а навпаки ще мають пенсії від держави за те, що колись в мирний час протирали штани на службі.

        Проте це все лірика. А є практика. Практика каже, що ніхто Вам ніякі відстрочки не дасть і для цього влада використає будь-які інструменти. Бо є ціль і немає перешкод у вигляді законності та немаріонеточної судової гілки влади.

        Щасти Вам не бути мобілізованим! Але не розраховуйте на законність. Її не буде.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владе!

    Обов'язок по утриманню дітей, як правило, покладається на батьків, які зобов'язані їх утримувати в першу чергу. Але трапляється випадки, що діти за будь-яких обставин втрачають своїх батьків або батьки з поважних причин не взмозі їх утримувати, і таким чином, залишаються без коштів для існування. Тому, у випадку відсутності батьків або, якщо батьки з поважних причин не взмозі утримувати дітей, обов'язок по утриманню малолітніх, неповнолітніх дітей може бути покладений на інших родичів:

    • баба, дід;
    • брати, сестри;
    • мачуха, вітчим;
    • особа, в сім'ї якої виховувалася дитина.

    На виникнення обов'язку щодо утримання впливають наступні обставини:

    • факт сімейних зв'язків (баба, дід — онуки, прабаба, прадід — правнуки, сестра брат тощо), свояцтва (мачуха, вітчим — пасинок, падчерка) або визначених знаходженням дитини на вихованні в іншій сім’ї (дитина — особи, у сім’ї яких вона виховувалась).
    • факт відсутності у потенційних утриманців родичів більш близького ступеня спорідненості або встановлена судом неспроможність останніх надавати належне утримання іншим особам з поважних причин. (Поважними причинами можуть бути факт непрацездатності, виконання аліментних обов’язків стосовно більш близьких родичів при низькому рівні доходів, багатодітність тощо).
    • фактична можливість надавати матеріальну допомогу;
    • визначена неможливістю самостійно забезпечити своє існування, потреба у матеріальній допомозі й утриманні з боку інших осіб, коло яких визначене законом ( виникає внаслідок малоліття (неповноліття).

    Стаття 267Сімейного кодексу України зазначає наступне:

    "1. Повнолітні брати, сестри зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх братів та сестер, які потребують матеріальної допомоги і якщо вони не мають батьків, чоловіка, дружини або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

    2. Повнолітні брати і сестри зобов'язані утримувати непрацездатних повнолітніх братів і сестер, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони не мають чоловіка, дружини, батьків або повнолітніх дочки, сина, за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу".

    Тепер щодо доказування факту утримання Вами трьох неповнолітніх дітей.

    1. Одним з варіантів, як Ви і зазначили може бути позовна заява від Вашої матері до суду на стягнення з Вас аліментів для утримання неповнолітніх братів та сестер.

    Щодо судової практики саме за стягенням аліментів не з батьків, а з інших близьких родичів, то її дуже мало. Проте, якщо Вашою матір'ю буде доведено існування усіх необхідних умов для стягнення аліментів з Вас, тобто факти того, що вона не може утримувати своїх дітей, а Ви таку змогу маєте; що державних виплат на сім'ю недостатньо для утримання нею трьох дітей; що працювати вона не може, оскільки доглядає за дітьми та має певні проблеми зі здоров'ям тощо, то, я вважаю, що поставленої цілі моживо буде досягти.

    2. Другий варіант - це укладання нотаріально посвідченної угоди з Вашою матір'ю.

    3. Третій - позов до суду від Вашого імені про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме знаходженні на Вашому утримані трьох неповнолітніх дітей. Станом на зараз це доволі розповсюджене явище, як і встановлення здійснення постійного догляду. Проте, судова практика з цього питання також неоднозначна, є, як і позитівні рішення для позивача, так і негативні.

    Якщо Ваше питання щодо доказування факту утримання трьох дітей пов'язане з отриманням відстроки, то нічого не вийде, оскільки дана підстава стосується дітей по відношенню лише до батьків.

    Тому, хочу звернути Вашу увагу на те, що оскільки Ваша матір має певні проблеми зі здоров'ям, вона може спробувати отримати довідку ЛКК форми 080-4 про потребу у постійному догляді. Вам в свою чергу необхідно буде оформити акт встановлення факту здійснення догляду після чого Ви зможете оформити відстрочку, при тому наявність інвалідності в матері є необов'язковою.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Станом на зараз підстава для відстрочки вигладає наступним чином:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

    Відповідно до нового Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць:

    "9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Vlad Клієнт 11 днів тому

      "Якщо Ваше питання щодо доказування факту утримання трьох дітей пов'язане з отриманням відстроки, то нічого не вийде, оскільки дана підстава стосується дітей по відношенню лише до батьків."

      1) Як впевнитись в тому, що це дійсно стосується батьків ?

      Знаходив інформацію, що це не стосується батьківства, а саме факту утримання.

      2) Досить часто зустрічаються розгляд питання, що до "утримання вітчимом" і для особи з цим статусом в родині, заперечень поки що не зустрічав. Тобто вітчим має право на відстрочку просто підтвердивши факт проживання з не рідними дітьми і їхньою матір'ю,підтвердив сплату аліментів і ще декілька документів ( відповідно до ситуації).

      Вітчим має менше обов'язків, але при цьому має право на "відстрочку" ?

      Стаття 268. Обов'язок мачухи, вітчима утримувати падчерку, пасинка

      1. Мачуха, вітчим зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, якщо у них немає матері, батька, діда, баби, повнолітніх братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що мачуха, вітчим можуть надавати матеріальну допомогу.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        33%

        Так, вітчим за цією підставою має право на відстрочку, оскільки замінює дитині батька. Якщо Ви думаєте, що отриматити відстрочку вітчиму легко, то я можу переконати Вас у зворотньому. Це є велика проблема, оскільки обов'язок утримувати дітей по закону покладений саме на батьків дитини й виникають складнощі навіть при заборгованності біологічного батька зі сплати аліментів. ТЦК наголошує саме на "усиновленні" в даному випадку, так як тільки цей крок наділяє чоловіка вважатися таким, що має обов'язок утримувати дитину.

        Щодо впевненості, то вона виникає з викладеної норми у самому законі, тобто утримувати дитину зобов'язані батьки, а брати зобов'язані утримувати братів та сестер. По відношенню до Вас Ваші брати та сестри не є дітьми і якщо Ви будете вважатись утриманцем, то не дітей, а братів та сестер.

        Повнолітні брати, сестри зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх братів та сестер.

        Батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

        Я можу Вам гарантувати 100%, що ТЦК не оформить відстрочку на цій підставі. Крім того це взагалі буде довготривала процедура ще до самого звернення в ТЦК та й після останнього (з урахуванням оскарження у судових інстанціях).Тому, я раджу Вам зважити всі "за і против" перед тим, як приймати рішення йти цим шляхом. Також хочу наголосити на тому, що всі оскарження, пов'язані з протиправними діями ТЦК, не зупиняють Вашої мобілізації.

        Висновок: як і у своїй першій відповіді все ж таки хочу звернути Вашу увагу ще раз на постійний догляд за матір'ю та не раджу намагатись оформити відстрочку на підставі утримання братів та сестер.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, це буде можливо, якщо діти будуть сиротами або позбавлені батьківського піклування. У разі оформлені, опіки, піклування, усиновлення, ви будете мати право на відстрочку.

    Опіка та піклування

    Опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх осіб; над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування, і є однією з сімейних форм влаштування таких дітей (поряд з усиновленням, влаштуванням у прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу).

    Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, піклування – над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

    Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених частинами 3,4 статті 60 Цивільного кодексу України. Опіка, піклування над дітьми встановлюється до повноліття дитини (якщо батьки померли, покинули дитину, не можуть піклуватись про дитину за станом здоров’я тощо) або на визначений термін (батьки відбувають покарання за скоєння злочину, перебувають під слідством тощо).

    Порядок організації опіки і піклування в Україні визначається:

    –Конституцією України (ст.51, 52);

    –Сімейним кодексом (ст.243 – ст.251);

    –Цивільним кодексом (ст.55 – ст.79),

    а також низкою законів України та підзаконних актів.

    Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника.

    Згідно статті 244 Сімейного кодексу України, опікуном, піклувальником дитини може бути за її згодою повнолітня дієздатна особа. При призначенні дитині опікуна або піклувальника органом опіки та піклування враховуються особисті якості особи, її здатність до виховання дитини, ставлення до неї, а також бажання самої дитини.

    Якщо на опікунство претендує декілька осіб, то перевага надається:

    1. Родичам дитини (незалежно від місця проживання);
    2. Сім’ї, в якій дитина проживала на момент виникнення питання про встановлення опіки (піклування);

    Не може бути опікуном, піклувальником дитини особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, особа, позбавлена батьківських прав, а також особа, інтереси якої суперечать інтересам дитини. У разі призначення опікуна, піклувальника враховується бажання дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Бесіда з дитиною проводиться працівником служби у справах дітей з урахуванням її віку, обставин, за яких вона втратила батьківське піклування, не принижуючи гідність дитини та осіб, які виявили бажання взяти її під опіку, піклування. З питань встановлення опіки та піклування потрібно звертатись до органу опіки та піклування за місцем проживання дитини або особи, яка виявила бажання стати опікуном, піклувальником.

    Рішення про встановлення опіки, піклування приймається у місячний строк після подання заяви і документів до служби у справах дітей.

    Згідно п.39 постанови КМУ від 24 вересня 2008 року № 866 особи, в сім’ї яких влаштовуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, зобов’язані пройти курс навчання з проблем виховання таких дітей (за винятком осіб, які бажають усиновити дитину) в центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Родичі, в яких проживає дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, що мають намір взяти її під опіку, піклування, курс навчання не проходять. Рішення про встановлення опіки, піклування приймається у місячний строк після подання заяви і необхідних документів.

    У разі встановлення опіки, піклування над дитиною, яка перебуває у закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, служба у справах дітей разом з адміністрацією закладу забезпечує передачу дитини на виховання опікуну, піклувальнику і відрахування її із закладу протягом 15 днів після прийняття рішення про встановлення опіки, піклування.

    Особа, яка виявила бажання взяти на виховання в сім’ю дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, подає службі у справах дітей за місцем свого проживання:

    1. Заяву (від подружжя приймається спільна заява, підписана обома подружжями);
    2. Довідку про доходи за останні шість місяців або копію декларації про доходи, засвідчену в установленому порядку;
    3. Документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
    4. Копію свідоцтва про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі);
    5. Довідку про проходження курсу навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і рекомендацію центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо включення кандидатів до єдиного банку даних;
    6. Копію паспорта;
    7. Висновок про стан здоров’я заявника, складений за відповідною формою;
    8. Довідку від нарколога та психіатра для осіб, які проживають разом із заявниками;
    9. Довідку про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видану органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;
    10. Письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом з особою, яка бажає взяти дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, під опіку, піклування, засвідчену нотаріально або написану власноручно в присутності посадової особи, яка здійснює прийом документів, про що робиться позначка на заяві із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові, підпису посадової особи та дати.
    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності в травні) нова підстава для відстрочки виглядає так: не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

    Підстава для відстрочки не передбачає, що утримувати дітей повинен саме батько.

    Згідно статті 267 Сімейного кодексу України повнолітні брати, сестри зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх братів та сестер, які потребують матеріальної допомоги і якщо вони не мають батьків, чоловіка, дружини або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

    Законодавець встановлює обов'язок братів і сестер утримувати один одного, який виникає за наявності наступних умов:

    1. Аліментнозобов'язані брати чи сестри є повнолітніми, працездатними і мають необхідні для надання аліментів засоби
    2. Брати і сестри, що потребують аліментного забезпечення є неповнолітніми та потребують матеріальної допомоги.
    3. При цьому обов'язок братів і сестер по утриманню один одного виникає за умови, що вони не мають батьків, чоловіка, дружини, або повнолітніх дочки, сина, або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання.

    Згідно статті 189 СІмейного кодексу України нотаріальний договір про сплату аліментів може бути складений лише між батьками дітей.

    Для отримання відстрочки на підставі утримання трьох дітей Вам потрібно мати рішення суду про стягнення аліментів та довідку з виконавчої служби про відсутність заборгованості. Для цього мати дітей повинна звернутися з позовом до суду.

    Якщо ТЦК відмовить у відстрочці - їхні дії потрібно буде оскаржувати у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Vlad Клієнт 11 днів тому

      "Згідно статті 189 СІмейного кодексу України нотаріальний договір про сплату аліментів може бути складений лише між батьками дітей.

      Стаття 9. Регулювання сімейних відносин за домовленістю (договором) сторін"

      1. Подружжя, батьки дитини, батьки та діти, інші члени сім'ї та родичі, відносини між якими регулює цей Кодекс, можуть врегулювати свої відносини за домовленістю (договором), якщо це не суперечить вимогам цього Кодексу, інших законів та моральним засадам суспільства.

      Стаття 189. Договір між батьками про сплату аліментів на дитину

      1. Батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені цим Кодексом.

      Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

      • Дерій Владислав Олегович
        10%

        Договір про утримання дітей (братів та сестер) між Вами та матір'ю цих дітей має місце на існування. Проте, як правило, він укладається між батьками дітей, тому наскільки адекватно віднесуться до нього представники ТЦК - невідомо.

        Якби у Вас було рішення суду про призначення аліментів та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості - це є більш вагомими доказами про право на відстрочку.

        Якщо Ви укладете договір про утримання (сплату аліментів) - Вам додатково потрібно надати ТЦК квитанції або розписку про отримання аліментів, докази того, що мати не може надавати утримання дітям та довідка, що у Вас відсутня заборгованість по аліментам, свідоцтво про смерть рідного батька дітей.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24%

    Вітаю Вас!

    Маю 3 рідних братів та сестер віком 11-15 років, мати вдова та не працює, займається постійним наглядом за дітьми ( адже на даний час досить часто вони на дистанційному навчанні) та має певні проблеми зі здоров'ям, які повторно потребують хірургічного втручання та реабілітації (не має інвалідності ). Проживаю(приписаний) з ними, офіційно працевлаштований, ведемо спільне господарство та спільно з матір'ю займаємось освітою і вихованням дітей, приймаю активну участь у сплаті комунальних, освітніх, побутових та господарських витрат. Виплати на сім'ю з боку держави мізерні близько одного прожиткового мінімум на всіх дітей.Як встановити факт утримання мною братів та сестер ?Виплата аліментів за заявою платника або за укладанням договору посвідченим нотаріусом з матір'ю є фактом утримання мною дітей ?

    Доволі проблемне питання, відверто кажучи. Чому? Давайте розбиратися!

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті оформлення відстрочки від мобілізації?

    "...Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізаціївійськовозобов’язані:

    ...

    3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці..."

    "Дітей" у контексті статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію означає, що це мають:

    1. Рідні діти військовозобов'язаної особи.

    2. Рідні діти жінки, з якою військовозобов'язана особа перебуває у шлюбі.

    На жаль, у даній ситуації мова не йде і не може йти про дітей в контексті рідного брата або сестри. Хоча, відверто кажучи, знаю про один схожий кейс, який має місце на території м. Києва. Абсолютно ідентична ситуація. Звернувшися до ТЦК та СП, тамтешні юристи були шоковані й не знали, яким чином правильно діяти та сказали готувати документи, а там буде видно. Не скажу, що особа змогла оформити відстрочку від мобілізації, але робота в цьому напрямі велась.

    Оформити опікунство або усиновлення Ви не зможете, оскільки дитина не має і не може отримати статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батькіського піклування.

    Виплата аліментів за заявою платника або за укладанням договору посвідченим нотаріусом з матір'ю є фактом утримання мною дітей ?

    Довести факт утримання тут не проблема, але сам по даний факт не надає Вам права на відстрочку, хто б що не казав. ТЦК, зокрема, в нинішніх умовах, ніколи на це не пійдуть, на жаль.

    Інша справа - наявність проблем зі здоров'ям у матері і потребою в хірургічному лікуванні. Можливо після цього вона зможете оформити висновлк ЛКК про потребу в догляді? Якщо так, Ви матимете право на відстрочку.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України