Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 22 квітня 2024, питання №106419 250₴

Юридична оцінка застосування статті під час проходження ВЛК

Добрий день! Цікавить ваша думка щодо застосування статті 79 наказу 402 при проходженні ВЛК

Пункт "А" статті 79 серед іншого містить таке пояснення:
"стан (протягом року) після перенесених глибоких опіків більше 20 % площі шкіри тіла та ускладнених амілоїдозом нирок;"

Тобто, чітко вказується стан протягом року після опіків.

Пункт "Б" в свою чергу не містить жодних обмежень у часі:
"стан після перенесених глибоких опіків від 10 до 20 % площі шкіри тіла;"

Як ви вважаєте, в разі перенесених опіків полумʼям 30% III А. Б. ст. (III-Б 10%) чи має бути застосовано пункт "Б", безвідносно до інших критеріїв (наявність рубців і тд)?

Цікавить конкретно цей критерій пункту "Б", оскільки він є обʼєктивним і чітко прописаним. Все інше в моєму випадку зводиться до індивідуальної оцінки лікаря того, наскільки наслідки опіків перешкоджають носінню військової форми. І консультації спеціалістів не дають ніякої визначеності у тому, який пункт буде застосований.

Діагноз взятий з картки амбулаторно хворого державної лікарні, сподіваюсь, принаймні до цього питань не буде.

Дякую!

Відповіді юристів (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Оскільки пункт "б" згаданої статті передбачає помірні порушення функцій, то, на мою думку, все ж таки грає роль не тільки процент площі опіків шкіри, а й порушення, які ці опіки викликають.

    "1. наслідки термічних та хімічних опіків, які помірно обмежують рухи в суглобах або значно утруднюють носіння військової форми одягу, взуття і спорядження, у вигляді келоїдних, гіпертрофічних рубців, що не вкриваються виразками, а також рубців, які спотворюють обличчя, при незадовільних результатах лікування або відмові від нього;

    2. стан після перенесених глибоких опіків від 10 до 20 % площі шкіри тіла;".

    Такі пояснення наприклад присутні у багатьох статтях Розкладу хвороб. Наприклад, розсіяний склероз віднесений до пункту "а", а пункт "б" не включає цю хворобу, однак при проходженні ВЛК беруть до уваги ступінь порушення функцій організму і якщо вони помірні роблять висновок пункт "б", хоча хвороба визначена лише у пункті "а".

    Отже, маю сумніви, що Вам дадуть обмежену придатність саме через процентне відношення уражень шкіри.

    Крім того, найближчим часов Розклад хвороб зазнає змін, оскільки нещодавно прийнятий новий закон передбачає виключення статусу "обмежено придатний".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, пане Дмитро!

    Остаточне прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Згідно Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) до пункту "А" статті відноситься стан (протягом року) після перенесених глибоких опіків більше 20 % площі шкіри тіла та ускладнених амілоїдозом нирок.

    Якщо у Вашому випадку пройшло більше року та немає ускладнених амілоїдозом нирок - тоді Вас можуть визнати обмежено придатним. Проте, також велику грає ступінь порушення функцій.

    Проте, в травні відбудуться зміни до Наказу МОУ 402, згідно яких ВЛК буде виносити постанови про придатність або непридатність, а така категорія як обмежено придатні уже не буде застосовуватись. Тому цілком ймовірно, що Ви будете визнані непридатним до військової служби.

    4 травня набуде сили Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    3. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити:

    • прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;
    • приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;
    • приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

    Наразі триває погодження змін до 402 наказу. Скоріш за все із середини травня розпочнеться переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК повинен бути розроблений Кабінетом Міністрів. На даний час виклик здійснюється виключно по повістці.

    Отже, якщо до 4 травня пройдете ВЛК та отримаєте постанову ВЛК про обмежену придатність, то Вас після 4 травня можуть направити на повторний медичний огляд. Тому, у Вашому випадку раджу зачекати, без крайньої необхідності не йти до ТЦК, а вже після прийняття змін до наказу 402 оцінити власні шанси на визнання Вас непридатним до військової служби.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Дмитро Клієнт 12 днів тому

      Якщо відкинути питання придатності. Чи достатнім є факт наявності опіків 30% (яким більше року) для встановлення статті 79-Б? Не з медичної точки зору, а суто з юридичної, якщо оцінювати наказ 402 як документ

      Чи ви вважаєте можливим оскаржити рішення про встановлення статті 79-В/Г, якщо в пункті "В" вказано

      "стан після перенесених глибоких опіків до 10 % площі шкіри тіла;"

      • Дерій Владислав Олегович
        50%

        Поки не внесено змін до наказу 402 Вас повинні оглядати за статтею 79 "Б"

        Тому що, до пункту «б» належить стан після перенесених глибоких опіків від 10 до 20 % площі шкіри тіла (без супутніх хвороб), а у Вас 30 %

        Так, вважаю, що у Вас будуть шанси оскаржити рішення ВЛК при винесенні постанови за пунктом В/Г

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, оцінювати вашу ситуацію, треба зі стану вашого здоров'я, історія хвороби, програма лікування, процедури, фізична терапія. Якщо все це у вас все це є буде застосовано пункт А. Враховуючи становище, та мобілізацію, якщо ви себе почуваєте більш меньш, скоріше за все вас буде визначено придатним. Все буде залежати від вашого епікризу.

    • Дмитро Клієнт 12 днів тому

      В моєму випадку пройшло більше року з опіків, тому на повну непридатність я не особливо розраховую. Але обмежено придатний (хоч цей термін і йде в минуле) вважаю адекватною оцінкою мого стану за цією статтею

      Питання більше в тому чи можна апелювати саме до такого опису пункту Б статті 79 за самим фактом наявності цих опіків. Прописано окремим абзацом, без жодних уточнень. Наприклад, у випадку, якщо буде встановлено статтю 79-В

      • Корнійчук Євген Іванович

        В законодавстві вже відсутні такий термін, як обмежено придатний. Зараз або придатний або ні.

        • Дмитро Клієнт 12 днів тому

          Безвідносно рівня придатності. Якщо у рішенні ВЛК буде встановлено 79-В чи 79-Г, наскільки реальним буде оскаржити це рішення, апелюючи саме до того, що були перенесені глибокі опіки 30%?

          Я не прошу оцінювати стан мого здоровʼя, цим не юристи займаються. Цікавить саме як оцінювати вище згадане з юридичної точки зору

          • Корнійчук Євген Іванович
            25.2%

            Оскаржити рішення ВЛК можно у Центральному ВЛК або у суді. Але це не зупиняє процес мобілізації,

            Щоб дати вам обгрунтовано відповідь, треба бачити ваш діагноз та рішення ВЛК, щоб можно було порівняти, якщо щось не було взято до уваги, тоді є сенс на оскарження.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24.8%

    Вітаю Вас!

    Я рахую, що застосування статті 79Б у даній ситуації можливе. Але маю певні питання до формулювання "глибокі" опіки. Чи є будь-який вид опіку глибоким? Чи глибокість опіку має бути встановлена консультативним заключенням /епікризом /випискою? Маю до цього загалом певні питання. А так - давати заключення у даній ситуації доволі складно. ВЛК такі непередбачувані, що в самій простій ситуації можна отримати не те, на що розраховуєш.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України