Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 23 квітня 2024, питання №106468

Статя 186.ч2 та виключення с військового обліку

Доброго дня шановні юристи, цікавить таке пітання: в мене є умовна судимість(2 роки іспитового терміну) за статею 186ч2 ККУ, чи можу я зараз виключитись з віськового обліку?

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Станом на зараз стаття 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" передбачає наступне:

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Після набрання чинності з 18 травня Закону України"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" Ви вже не матимете такого права:

    32) статтю 37 викласти в такій редакції:

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі".

    Отже, як бачите нова редакція статті 37 вже не передбачає виключення з військового обліку осіб, які раніше були засуджені за вчинення тяжкого або особливо-тяжкого злочину.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ken Клієнт 10 днів тому

      Дякую за відповідь, отже зараз все залежить від працівників ТЦК, захочуть вони мене виключати з обліку чи ні, а це вже питання риторичне)

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так. Справа в тім, що вони мають право розглядати заяву протягом місяця. Тому, якщо Ви навіть завтра її подасте, то строк закінчення розгляду буде вже після 18 травня. Далі Ви все самі розумієте.

        • Ken Клієнт 10 днів тому

          Так, розумію.Тобто зараз, навіть якщо меня зупинять на вулиці і в працівників тцк будет інформація з системи Оберіг, про мою судимість або з інших джерел, мене все одно зможуть мобілізувати? А після 18 травня на судимість взагалі ніхто не буде звертати увагу, я правильно розумію?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Оскільки Ви з обліку не виключені, то є такі ризики. Після 18 травня Ви будете стояти на обліку, зміни до закону не передбачають ані Вашого зняття, ані Вашого виключення.

            • Ken Клієнт 10 днів тому

              Дякую за відповіді!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України