Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 23 квітня 2024, питання №106487 240₴

Одруження без військового квитка

Доброго дня!
Чи можливо зараз (до 18 травня/вступу закону про мобілізацію в дію) одружитися без військового квитка? Чоловіку 27 років, має лише вже недійсне приписне. Є друзі, яких розписували, нам же сказали, що без військового квитка ніяк.

Відповіді юристів (4)

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Наявність військового квитка для реєстрації шлюбу не є обов'язковим.

    Це не передбачено законодавством.

    В заяві, яка подається до реєстрації шлюбу зазначається лише відношення до військової служби.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Світлана!

    Відповідно до ч. 4 ст. 38 закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", відділи державної реєстрації актів цивільного стану кожні сім днів подають до ТЦК відомості про тих, хто одружився, змінив ім’я чи прізвище під час подання заяви про реєстрацію шлюбу.

    Питання в тому, що форма, яку заповнює майбутнє подружжя, щоб подати заяву на реєстрацію шлюбу, має рядок, де треба вказати номер військово-облікового документу. Проте, навіть за умови того, що чоловік немає при собі військово-облікового документу - це не є підставою для відмови у реєстрації шлюбу.

    Загалом для такої заяви протрібно мати з собою лише паспорт та довідку про місце проживання (якщо ID-картка).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20.8%

    Доброго дня!

    Вам не потрібно пред'являти військово-обліковий документ.

    Згідно пункту 2 глави 2 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні при поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу жінка та чоловік пред'являють на посвідчення своєї особи паспорт або паспортний документ.

    Проте, в самій заяві про державну реєстрацію шлюбу (додаток 6) вказується відношення до військової служби. Відмова у реєстрації шлюбу на підставі того, що у Вас немає військового квитка неправомірна.

    На порталі Дія можна подати заяву про державну реєстрацію шлюбу й одразу обрати місце, час, формат та зал, де пройде церемонія. Весь процес триває менше 15 хвилин, а скористатися послугою можуть громадяни України, старші 18 років та які мають електронний підпис.

    Обраний ДРАЦС надішле результат розгляду заяви та деталі щодо церемонії на вашу електронну пошту. Вам залишається лише з’явитися у ДРАЦС у день одруження.

    Згідно законодавства при одруженні Вам необхідно мати лише паспорт.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    21.3%

    Вітаю Вас.

    Так, звісно, наразі така можливість є. Також знаю випадки одруження без належного військово-облікового документу, у тому числі сьогодні. Тому пробуйте, шукайте відповідний РАЦС, який піде Вам на зустріч. В заяві на реєстрацію шлюбу вони напишуть просто про приписне свідоцтво та і все.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України