Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 23 квітня 2024, питання №106503 300₴

Тимчасове посвідчення (форма 3) за 2012 рік, без строку дії, знятий з в\о. Що дає цей документ в умовах нового закону про мобілізацію?

Тимчасове посвідчення (форма 3) за 2012 рік, без строку дії, знятий з в\о. Була інвалідність до 18 років. Є відмітка про взяття і зняття з військового обліку за 1 день. Чи дає цей документ право не брати повістки та не оновлювати дані в ТЦК? Чи підлягаю мобілізації?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владиславе!

    Для відповіді на Ваше питання потрібно розуміти на підставі чого Ви були зняті з військового обліку. Зрозуміло, що це відбулося за станом здоров'я, але який запис стоїть у Вашому тимчасовоиу посвідченні? Згідно якої статті і якого Наказу МОУ Ви були зняті з обліку? Чи маєте Ви змогу прикріпити своє тимчасове посвідчення до питання або надати відповідну інформацію?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Владислав Клієнт 10 днів тому

      Доброго дня! ст. 47 "б" гр І Наказу МОУ № 402 від 14.08.08

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        50%

        За цією статтею Ви були зняті з військового обліку у зв'язку з визнанням Вас непридатним у мирний час та обмежено придатним у воєнний час.

        Отже, з одного боку Ви маєте право не оновлювати дані, оскільки законом передбачено останнє лише для осіб, які стоять на військовому обліку. Проте, з іншого боку Ви є військовозобов'язанною особою, а отже підлягаєте поновленню на військовому обліку.

        Тому, у разі вручення Вам повістки і явки до ТЦК, Вас однозначно поставлять на облік та направлять на проходження ВЛК, яке визначить Вашу ступінь придатності до служби станом на сьогодня. Якою вона буде, залежить від стану Вашого здоров'я. Чи залишилась астма?

        Також, вже з травня місяця набере чинності закон, який перебачає "скасування" статусу обмежено придатний та перепроходження ВЛК всіх обмежено придатних. Поки що немає змін до Розкладу хвороб та алгоритму дій, як все це буде відбуватись, проте такі зміни точно будуть.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно якої статті наказу МОУ 402 Вас зняли з військового обліку?

    Загалом цей документ дає право не оновлювати дані, адже відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону 10449 лише громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Проте, Ви можете вважатись невійськовозобов'язаним та відмовлятись від повісток, лише коли Вас виключили з військового обліку.

    Якщо Вас зняли з військового обліку та визнали обмежено придатним - Вас можуть направити на повторне ВЛК для визначення придатності до військової служби.

    4 травня набуде сили Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    3. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити:

    • прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;
    • приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;
    • приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

    Наразі триває погодження змін до 402 наказу. Скоріш за все із середини травня розпочнеться переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК повинен бути розроблений Кабінетом Міністрів. На даний час виклик здійснюється виключно по повістці.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Владислав Клієнт 10 днів тому

      Доброго дня! ст. 47 "б" гр І Наказу МОУ № 402 від 14.08.08

      • Дерій Владислав Олегович
        50%

        Стаття 47 "Б" передбачає непридатність до військової служби або обмежена придатність, яка визначається індивідуально.

        Якщо Вас визнали обмежено придатним - відмовитись від повістки Ви не можете та підлягаєте повторному обліку.

        Проте, оновлювати дані Вам не потрібно.

        Щоб не підлягати мобілізації Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, враховуючи що ви не виключені а зняті, це може свідчити про вашу не придатність у мирний час і обмеженна придатність під час військового стану.

    Тому ви підлягаєте поновленню на обліку. Проходження ВЛК після чого буде встановлено вашу придатність або не придатність до військової служби.

    Рекомендую звернути увагу на підстави для відстрочки з урахуванням внесених змін законопроектом 10449.

    Рекомендую без потреби не звертитись до ТЦК. Поважна причина не явки за повісткою лікарняний.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України