Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 25 квітня 2024, питання №106644 250₴

Як змінити приписне на військовий квиток для вступу в аспірантуру без ризику бути мобілізованим?

Доброго дня, на даний час вік 25 років, навчаюся на 2 вищий освіті і для вступу в аспірантуру необхідно замінити приписне свідоцтво на військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов'язаних.
Чи можу я вступити до аспірантури з приписним?
Краще піти в ТЦК для заміни приписного зараз , в якості студента , отримувача 2 вищої освіти , до вступу в аспірантуру , або можливо отримати статус аспіранта і далі без ризику бути мобілізованим прийти в ТЦК та замінити приписне на військовий квиток?
Краще дочекатися початку дії закону про мобілізацію , оновити дані в електронному кабінеті і вже тоді йти в тцк?
Як правильно оформити лист в тцк з проханням про заміну приписного на військовий квиток та документами , які підтверджують статус студента/аспіранта?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Навряд чи Вам вдасться вступити до аспірантури без чинного військово-облікового документу, проте, все залежитеме від ВНЗ.

    Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

    34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;

    доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання);

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4).

    Пункт 20 вищезгаданної Постанови зазначає наступне:

    "Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів — військовий квиток.".

    Отже, у Вас є два шляхи вирішення цього питання:

    1. Йти до ТЦК зараз та отримати чинний ВОД замість приписного свідоцтва. Проте у даному випадку є великий ризик, оскільки ТЦК можуть затягувати час щодо оформлення відстрочки, так і щодо видачі Вам ВОД.

    Наразі Ви маєте право на відстрочку та зберігаєте його й надалі, але тільки до кінця поточного навчального року. Отже, часу залишилось не так уж і багато. ТЦК не надасть Вам військово-обліковий документ одразу. Спочатку проходження ВЛК, потім розгляд заяви щодо оформлення відстрочки (мають право розглядати упродовж місяця, максимум 45 днів), а після цього - видача військово-облікового документу. ВОД також можуть не видавати по багатьом причинам, наприклад, немає бланків тимчасових посвідчень. Тому, існує велика вирогідність, що тимчасове посвідчення Ви отримаєте після того, як втратите право на відстрочку і ще не будете зараховані до аспірантури, так як немаєте чинного ВОД.

    2. Намагатись домовитись з ВНЗ, аби Вас зарахували з приписним свідоцтвом із подальшою явкою до ТЦК упродовж визначенного строку. В даному випадку відповідальність лягає на ВНЗ, оскільки останній зараховує Вас на навчання з приписним свідоцтвом й питання в тому - чи потрібні останньому будь які гіпотетичні проблеми.

    Якщо Вам вдасться вступити до аспірантури з приписним свідоцтвом, то тоді Ви матимете право на відстрочку й зможете оформити її та отримати чинний ВОД.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, з досвіду скажу, що деякі навчальні заклади приймають під розписку, що протягом певного часу ви забов'язуєтесь , отримати військовий квиток або вам буде відраховано. Тому рекомендую звертатися до навчального закладу, коли ви будете зараховані на аспірантуру.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Цих документів цілком достатньо, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом чек про оплату навчання.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, цим самим це буде підтвердженням подачі заяви.

    Писати лист у ТЦК немає сенсу, для отримання квитка треба особисте відвідування.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи можу я вступити до аспірантури з приписним?

    Вступити на аспірантуру з приписним зможете лише в тому випадку, якщо домовитесь з ВНЗ надати належний військово-обліковий документ протягом певного часу після зарахування.

    Краще піти в ТЦК для заміни приписного зараз , в якості студента , отримувача 2 вищої освіти , до вступу в аспірантуру , або можливо отримати статус аспіранта і далі без ризику бути мобілізованим прийти в ТЦК та замінити приписне на військовий квиток?

    18 травня набуває чинності законопроєкт 10449, згідно якого підстава для відстрочки по навчанню виглядає так :

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно прикінцевих положень законопроєкту 10449 "... громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року ..."

    Як правило, навчальний рік закінчується 28 червня 2024 року (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-pochatok-navchalno...), але ця дата стосується закладів середньої освіти.

    Якщо в Положенні про організацію освітнього процесу Вашого університету вказано, що навчальний рік закінчується в іншу дату, то від неї і потрібно відштовхуватись. Уточніть в своєму університеті коли закінчується навчальний рік. Проте, орієнтуйтесь на червень. Так як це нове завконодавство - ТЦК може його трактувати як захоче, проте постанова КМУ про навчальний рік стосується закладів середньої освіти, а у ВНЗ він передбачено Положеннями. На жаль, в законопроєкті 10449 немає уточнення щодо того, який навчальний рік застосовувати - той що вказав Кабінет мінімістрів чи той, що затверджений університетом.

    ОТЖЕ, у зв'язку з тим, що Ви здобуваєте другу вищу освіту (другу магістратуру) у Вас зберігається право на відстрочку лише до кінця навчального року (28 червня або до дати вказаної в Положенні університету).

    Проте, якщо Ви вступите до аспірантури та відрахуєтесь з магістратури (або візьмете академвідпустку) - Ви матимете право на відстрочку до кінця навчання на магістратурі.

    Після проходження ВЛК - Вам повинні видати військово-обліковий документ протягом 30-45 днів , але існує досить високий ризик того, що разом із ним Вам вручать повістку на уточнення даних або мобілізаційне розпорядження на дату, коли у Вас закінчиться право на відстрочку. На жаль, якщо відмовитеся від даних повісток, то на Вас складуть Акт відмови та будуть намагатися притягнути до адміністративної або кримінальної відповідальності (в залежності від виду повістки).

    Краще дочекатися початку дії закону про мобілізацію , оновити дані в електронному кабінеті і вже тоді йти в тцк?Як правильно оформити лист в тцк з проханням про заміну приписного на військовий квиток та документами , які підтверджують статус студента/аспіранта?

    При зверненні до ТЦК Вам необхідно подати:

    • Заяву про видачу військового квитка
    • Заяву про оформлення відстрочки
    • Довідку з ВНЗ, контракт про навчання (за наявності)
    • Документи необхідні для оформлення військового квитка (копія паспорта та ідентифікаційного коду; копія документа про освіту ; копія свідоцтва про одруження (в разі наявності); копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності); приписне свідоцтво; медична картка; три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    Якщо зафункціонує електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки оформлюють та видають військово-облікові документи призовникам, військовозобов’язаним та резервістам. Оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Згідно Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки забезпечують громадян військово-обліковими документами та зберігання зданих або вилучених у призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-облікових документів.

    Згідно з Порядком видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу від 10.04.2017 року №206 видача військових квитків військовозобов’язаним проводиться Р(М)ВК за місцем їх перебування на військовому обліку на підставі заяви про видачу військового квитка.

    Військові квитки видаються під особистий підпис у відомості видачі військових квитків Р(М)ВК.

    Як наслідок, дії щодо отримання військово квитка можна здійснити лише шляхом особистого відвідування ТЦКСП.

    Такі реалії.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Доброго дня, на даний час вік 25 років, навчаюся на 2 вищий освіті і для вступу в аспірантуру необхідно замінити приписне свідоцтво на військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов'язаних.Чи можу я вступити до аспірантури з приписним?

    Можете, якщо заклад освіти погодиться піти на це. Зокрема Міністерство освіти і науки не забороняє цього. Зокрема у листі від 13.07.2023 МОН зазначає, що:

    "...Звертати увагу на вік вступників, які надають посвідчення про приписку до призовної дільниці. Вступники у віці старше 27 років на день початку вступної кампанії є військовозобов'язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов'язаного. Вступники 2007 року народження та вступники молодшого віку не повинні надавати військо-облікові документи.

    У разі прийняття рішень про зарахування на навчання в умовах неможливості подання окремими вступниками військово-облікових документів з об'єктивних причин (наприклад, медична комісія направила вступника на додаткове обстеження тощо), оформлювати документальні зобов'язання вступників подати зазначені документи у стислі і конкретні терміни строком до двох місяців..."

    Тому ВУЗ може піти Вам назустріч у цій ситуації.

    Краще піти в ТЦК для заміни приписного зараз , в якості студента , отримувача 2 вищої освіти , до вступу в аспірантуру , або можливо отримати статус аспіранта і далі без ризику бути мобілізованим прийти в ТЦК та замінити приписне на військовий квиток?

    Я однозначно за варіант № 2. Зараз є є вірогідгість того, що Ви станете просто "жертвою" нового Закону. ТЦК може умисно затримувати видачу Вам військово-облікового документу, аби потім видати Вам одразу повістку на відправку та/або мобілізаційне розпорядження. Пришвидшити видачу документів наразі Ви не зможете ніяким чином.

    Краще дочекатися початку дії закону про мобілізацію , оновити дані в електронному кабінеті і вже тоді йти в тцк?

    Оновити дані через електронний кабінет - ідея непогана, але все ж на даний момент не до кінця визначено питання з електронними повістками. З однієї сторони, це не передбачено законодавством, але з іншої, повістки буде містити електронний цифровий підпис. Раджу зупинитися на варіанті № 2: вступити до аспірантури і тільки тоді йти до ТЦК та СП для оформлення відстрочки та заміни приписного.

    Як правильно оформити лист в тцк з проханням про заміну приписного на військовий квиток та документами , які підтверджують статус студента/аспіранта?

    Заява про видачу Вам тимчасового посвідчення військовозобов'язаного буде оформлятися в ТЦК, там дадуть відповідний бланк. Заяву про оформлення відстрочки від мобілізації, Ви повинні оформити заздалегідь. З радістю можу поділитися бланком такої заяви.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України