Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 25 квітня 2024, питання №106696 250₴

Завершення аспірантури відповідальність

Зараз навчаюся на 4 курсі аспірантури. З початку війни не був в ТЦК. Якими чином я потрапив в базу ухилянтів бо поліція мені так казала. Планую йти в ТЦК за відстрочкою по аспірантурі.
Питання перше- Я вірно розумію що відстрочку дадуть лише після проходження ВЛК?
Друге питання- коли завершиться аспірантура то мене викличуть на мобілізацію і якщо не з'явлюсь, то це вже кримінальна відповідальність, так як на момент завершення аспірантури я вже буду мати вже як рік висновки ВЛК по мені.

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Наразі відстрочка надається лише після проходження ВЛК.

    Така практика.

    У разі нез'явлення за повісткою передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

    В певних випадках може бути і кримінальна відповідальність.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, відповідальність буде лише , якщо ви отримаєте повістку під особистий підпис, у разі не явки це буде адміністративна відповідальність.штраф 3100 гривень, який можуть накласти лише у вашій присутності протягом двох місяців з моменту не явки.

    Відповідальність за нез’явлення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки

    ◇ За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію винна особа може бути пртягнута до адміністративної відповідальності відповідно до статті 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП).

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Віталію!

    Станом на зараз Ви маєте право на відстрочку та залишаєте його за собою після прийняття нового закону.

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, Ваша підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць, підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Рівнями освіти є (необхідне виділив жирним шрифтом):

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти"

    Щодо Ваших питань, то Ви все вірно розумієте. Відстрочку Вам нададуть лише після того, як Ви пройдете ВЛК. Тому дуже важливо подати заяву про оформлення відстрочки до проходження ВЛК.

    У разі закінчення аспірантури, Ви втратите право на відстрочку у зв'язку з навчанням. Викликати на мобілізацію можуть лише у випадку вручення Вам мобілізаційного розпорядження під особистий підпис. Якщо ж не з'явитись за останнім, то Вас притягуть до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації відповідно до статті 336 ККУ.

    За неявку по повістці на уточнення облікових даних передбачена лише адмінистративна відповідальність за статтею 210 КУпАП.

    Новий закон передбачає поважні причини щодо неявки по повістці, наприклад хвороба, але про останню Ви повинні повідомити ТЦК упродовж трьх днів. Проте навіть за умови повідомлення, що Ви не можете з'явитись до ТЦК у зв'язку з хворобою, Вас зобов'язують все одно відвідати ТЦК упродовж тижня після цього.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Зараз навчаюся на 4 курсі аспірантури. З початку війни не був в ТЦК. Якими чином я потрапив в базу ухилянтів бо поліція мені так казала. Планую йти в ТЦК за відстрочкою по аспірантурі. Питання перше- Я вірно розумію що відстрочку дадуть лише після проходження ВЛК?

    На жаль, але в АРМОР потрапляють інколи люди, які взагалі оформили відстрочки від мобілізації, тому тут немає чому дивуватися. Так, відстрочка буде лише після проходження ВЛК. Сподіватися на зворотнє - не варто.

    Друге питання- коли завершиться аспірантура то мене викличуть на мобілізацію і якщо не з'явлюсь, то це вже кримінальна відповідальність, так як на момент завершення аспірантури я вже буду мати вже як рік висновки ВЛК по мені.

    Теоретично, таке може бути. Але не потрібно забувати, що:

    1. Ви маєте право подати заяву на ім'я начальника ТЦК та СП про направлення Вас на повторну ВЛК.

    2. Ваша ВЛК дійсна лише 1 рік, далі - мають направити на ВЛК.

    3. Для явки до ТЦК Вам повинні вручити повістку. З'являтися до ТЦК самостійно обов'язку немає, на даний момент.

    4. Ви повинні повідомити ТЦК про здобуття рівня освіти. Але якщо цього не зробите, може бути лише адміністративна відповідальність (штраф 1700 грн).

    Якщо навчання у Вас ще доволі довго, то ТЦК можливо відвідати. Якщо ні - варто подумати...

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Питання перше- Я вірно розумію що відстрочку дадуть лише після проходження ВЛК?

    На жаль, серед ТЦК поширена практика, що відстрочку надають після ВЛК.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про навчання, контракт про навчання (за наявності) та військово-обліковий документ. Для призовників - це посвідчення про приписку до призовної дільниці, для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Друге питання- коли завершиться аспірантура то мене викличуть на мобілізацію і якщо не з'явлюсь, то це вже кримінальна відповідальність, так як на момент завершення аспірантури я вже буду мати вже як рік висновки ВЛК по мені.

    Якщо Вас викличуть повісткою для уточнення даних - тоді лише адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП (штраф 3400-5100 грн).

    Якщо Вам видадуть мобілізаційне розпорядження - можлива кримінальна відповідальність за статтею 336 ККУ.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України