Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 25 квітня 2024, питання №106744 500₴

Отсрочка если учусь повышаю учебный степень

Здравствуйте, меня зовут Богдан. В свое время закончил Херсонскую мореходку и получил образование младшего специалиста. Потом пришло время поступил уже в профильный Одесский Национальный Морской Университет на заочную форму обучения, получил степень бакалавра и продолжаю учится на магистра также заочно.
Подскажите пожалуйста, в моем случае подпадаю ли под отсрочку от мобилизации на войну согласно новому закону о мобилизации.
Всего доброго.
Сейчас нахожусь за границей, прошу использовать Ватсап или Вайбер для связи.

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    На жаль, Ви не матимете право на відстрочку, адже навчатись потрібно на денній формі навчання.

    Нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній на денній формі навчання. Тому, якщо Ви здобули перший (бакалаврський) рівень вищої освіти Ви можете вступити на денну форму другого (магістерського) рівня вищої освіти та матиме право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про навчання, контракт про навчання (за наявності) та військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Кирда Вячеслав Володимирович
      50%

      Вітаю Вас!

      Здравствуйте, меня зовут Богдан. В свое время закончил Херсонскую мореходку и получил образование младшего специалиста. Потом пришло время поступил уже в профильный Одесский Национальный Морской Университет на заочную форму обучения, получил степень бакалавра и продолжаю учится на магистра также заочно.Подскажите пожалуйста, в моем случае подпадаю ли под отсрочку от мобилизации на войну согласно новому закону о мобилизации.

      Оскільки Ви здобуваєте рівень освіти вищий, за раніше здобутий, Ви мали б право на відстрочку, аби навчалися б на денній формі здобуття освіти.

      Зокрема прийнятий в цілому Закон передбачає:

      "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

      здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

      Спеціальність, вік не грають жодного значення. Ви матимете право на відстрочку, але треба переходити на денну форму. Наразі при заочній формі здобуття освіти Ви можете бути мобілізовані. Зверніться до закладу освіти із заявою про перехід на денну форму здобуття освіти, можливо заклад освіти піде Вам на зустріч.

      З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ні. На цій підставі відстрочку Ви не отримаєте. Необхідно навчатись в денному форматі.

    Норма закону:

    Право на відстрочку мають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.
    Айвазян Юрий Климентьевич

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць, Ваша підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Рівнями освіти є (необхідне виділив жирним шрифтом):

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти"

    Оскільки Ви навчаєтесь на заочній формі, то права на відстрочку, на жаль, немаєте. Тому для того, аби не бути мобілізованим Вам необхідно перейти на денну форму навчання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня , ви будете мати право на відстрочку, тільки у тому разі, якщо ви будете навчатись на денній або дуальній формі навчання. Це передбачено ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти

    Тому для отримання відстрочки вам потрібно змінити форму навчання.

    У разі навчання на денній формі. Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Цих документів цілком достатньо, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання та інше.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Турчин Ярослав Александрович

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, БОГДАН!

    К сожалению юристы на сайте не видят Ваши контактные данные, указанные в профиле, потому мы не можем связаться с Вами по соц.сетям и мессенджерам.

    По Вашему вопросу ответ, увы, однозначный. Нет. Вы не имеете права на отсрочку, т.к. обучаетесь на заочной форме обучения.

    Право на отсрочку согласно пункту 2 части третьей статьи 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации" имеют только лица, обучающиеся на ДНЕВНОЙ ФОРМЕ обучения (стационар).

    После 18.05.2024 г. также нужно, чтоб это было последовательное образование. То есть условно говоря младший специалист - бакалавр - магистр - доктор философии.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України