Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 26 квітня 2024, питання №106840

Опіка над бабусею , мобілізація

Доброго дня. У чоловіка бабуся 86 років, живе сама, єдина дочка живе за кордоном вже 10 років, доглядає свого чоловіка іноземця, без ноги. Чи може чоловік оформити опіку офіційно над цією бабусею, проживати з нею, бабуся на двох костилях, погано ходе і забувається, не дає собі сама раду.

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дар'я!

    Опіка встановлюється у судовому порядку й при тому особу позбавляють дієзатності внаслдок стійкого психічного захворювання.

    Якщо мова йде про відстрочку у зв'язку з постійним доглядом, то для цього бабуся повинна мати інвалідність І або ІІ групи. Також у неї повинні бути відсутні чоловік та діти. Якщо є є чоловік або діти (дочка, як у Вашому випадку), то для отримання відстрочки окрім інвалідності бубусі потрібно, аби її дочка потребувала постійного догляду.

    Підстава для відстрочки:

    "14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дарія Клієнт 11 днів тому

    Тод хто має за нею доглядати, соц захист? Якщо вона не виходить з дому? Чи це треба встановлювати їй інвалідність якщо вона майже не ходить і не дає собі роду?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Дар'я, ці питання не до мене, а до органів влади. Я лише роз'яснюю Вам норми законодавства, які були прийняті та згідно яких чоловік матимете право на відстрочку.

    Дарія Клієнт 10 днів тому

    Дякую! За розʼяснення

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Дар'я!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України