Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 28 квітня 2024, питання №106949 550₴

Відсутність інших працездатних осіб

Право на відстрочку по абзацу 11 статті 23 надається при відсутності інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до закону їх утримувати. Хочу довести таку відсутніть нотаріально посвідченою заявою батька-інваліда. Де можна подивитись зразок або як така заява оформлюється. Думаю написати якоть так "Я, .... (ПІБ), підтверджую, що не маю інших дітей, крім .... (ПІБ). Дружини не маю. Єдиною особою, яка зобов'язана за законом мене утримувати, є мій син .... (ПІБ)", а шапку заяви як оформити?

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    27.8%

    Вітаю Вас!

    Все вірно, але потрібно ще звернутися із заявою про надання інформації у формі ІНФОРМАЦІЇ про кількість актових записів про народження дітей. На формальну відповідь РАЦСу зверніться до нотаріуса, який посвідчить заяву Вашого батько про відстуність у нього інших працездатних осіб. Далі після цього сформуйте заяву про оформлення відстрочки разом з іншими документами (паспорти, коди, свідоцтво про народження, про спільну реєстрацію) та направте поштовим зв'язком рекомендованим листом з описом вкладення Після цього можете сміливо йти до ТЦК. При чому, описані дії актуальні як до 18 травня, так і після цієї дати.

    Щодо шапки, то варто вказати таким чином: "Компетентні органи. Тим, кого це стосується, за належністю". Нижче ПІБ особи, місце проживання, паспортні дані. Але загалом цей момент візьме на себе нотаріус.

    Загалом у такій заяві я раджу вказати такі моменти:

    • що батько є особою з інвалідністю I чи II групи загального захворювання,
    • у шлюбі не перебуває,
    • проживає спільно зі своїм єдиним сином, який здійснює його утримання та зайнятий постійним стороннім доглядом,
    • інші особи, які можуть здійснювати такий догляд та утримання, відсутні.

    Цього загалом буде достатньо.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    27.8%

    Доброго дня, Максиме!

    Вам вже не потрібно орієнтуватись на чинну підставу для відстрочки, оскільки з 18 травня вступить в силу новий закон у якому ця підстава виглядає інакше, а саме.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;".

    Отже, Вам потрібно подати до ТЦК заяву про оформлення відстрочки та підтверджувальні документи щодо відсутності "інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати".

    Практика такова, що ТЦК вимагає надання витягу з РАЦСу про те, що батька немає інших дітей. Тому, Вам потрібно звернутись до РАЦСу і отримати письмову відмову, оскільки такі витяги РАЦС не видає.

    Щодо зразка заяви, то його, по суті, не існує, оскільки вона складається у нотаріуса в довільній формі і того, що Ви зазначили у питанні буде цілком достатньо. Головне, аби було зазначено, що батько немає інших дітей, дружини та знаходиться на Вашому утриманні. У будь якому разі відповідні заяви станом на зараз поширена практика тому нотаріус Вам точно допоможе у складанні останньої.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    28%

    Вітаю Вас!

    Скоріш за все Вашу заяву про відстрочку вже будуть розглядати за новою підставою. Нотаріальну заяву батьку потрібно буде подавати коли у сім'ї два військовозобов'язаних, а Вас обрали як того хто отримає відстрочку. Відсутність інших працездатних осіб можна підтвердити довідкою з РАЦС, проте не завжди вдається отримати таку довідку.

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності 18 травня) нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає так:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт батька

    4. Документ про інвалідність батька

    5. Витяг про шлюб батька або витяг про розірвання шлюбу

    6. Відомості про дружину батька (якщо він перебуває у шлюбі)

    7. Ваш військово-обліковий документ

    8. Відомості про батьків Вашого батька

    9. Нотаріальна заява батька про визначення Вас як доглядача/утримувача (якщо є інші військовозобов'язані особи)

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлюватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших 30 державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на одну з вищезазначених відстрочок. Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначається Кабінетом Міністрів України.

    Якщо в ТЦК будуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашого батька інших дітей - Ви можете прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають. А потім принесіть цю відповідь у ТЦК. Якщо співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь - потрібно відправити їм запит поштою рекомендованим листом. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

    Якщо ж після надання такої відповіді РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення - потрібно відмовлятися від її підпису та вимагати скласти акт відмови від підпису, де зазначите, що маєте право на відстрочку.

    Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії - відстоювати власні інтереси доведеться в судовому порядку.

    Чернівецький окружний адміністративний суд у рішенні у справі № 600/5410/23-а від 11.09.2023р., з яким Ви можете ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113367266, суд критично поставився до позиції ТЦК та СП, щодо того, що з наданого ним переліку документів точно сказати, чи є інші родичі, неможливо. І зобов'язав ТЦК і СП прийняти рішення про надання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаному.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    5.5%

    Доброго дня.

    Заява пишеться в довільній формі де зазначається юридичний факт про який Ви говорите.

    Критеріїв її складання немає.

    Можете звернутися до нотаріуса де планується засвідчення справжності підпису - я думаю в нього щось подібне є.

    Корнійчук Євген Іванович
    10.9%

    Доброго дня, вам таку заяву писати не треба, це тільки у разі коли ви би мали брата і батько обирав, хто буде його доглядати. У вашому випадку, таку заяву робити не треба.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Висновок МСЕК + акт огляду

    Свідоцтво про розірвання шлюбу батьків або пенсійне посвідчення матері

    Витяг з РАТЦс про кількість дітей у батька. Кількість актових записів про народження дітей.

    Довідка про склад сім'ї

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Ні у якому разі не піддавайтесь психологічному тиску зі сторони працівників ТЦК. Пам'ятайте ви маєте законне право на відстрочку, і відсутність будь яких довідок на це не впливає. Відстрочка передбачено законом, а не рішенням ТЦК. У разі спроби вручення вам бойової повістки на відправку, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину відмови у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки. У такому разі будь яка відповідальність відсутня.

    Відповідно до ч. 3 ст. 62 Конституції України обвинувачення не може грунтуватися на припущеннях і всі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України