Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 04 травня 2024, питання №107630 250₴

Скасування висновку ВЛК

В 2023 році мій батько був визнаний непридатним для військової служби з виключенням з військового обліку. Чи можуть тепер відповідно до змін внесених в 402 наказ скасувати цей висновок ВЛК та поновити на військовому обліку. І чи зобов'язаний він поновлювати свої дані протягом 60 днів

Відповіді юристів (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Наталія!

    Скасувати висновок низового ВЛК, звичайно, не можуть, якщо він був, як того вимагає закон з серпня 2023 року, узгоджений з обласною, а потім штатною ВЛК.

    Наказ МОУ № 262 "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України", який набере чинності 04.05.2024 року вносить наступні зміни до Наказу МОУ № 402:

    "2) у главі 2:

    пункт 2.1 викласти в такій редакції:

    «2.1. Для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі).

    Штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) ВЛК (лікарсько-льотні комісії (далі - ЛЛК)) приймають постанови. Постанови ВЛК (ЛЛК) оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання штатної військово-лікарської комісії.

    ВЛК приймають постанови у тому числі на виїзних засіданнях та, в окремих випадках (лікування за кордоном) - дистанційно.

    Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання.

    Постанови ВЛК можуть бути відмінені або скасовані штатними ВЛК.

    Постанова ВЛК скасовується у випадках, коли попередня постанова ВЛК на дату її прийняття не відповідала законодавству та/або була прийнята на підставі недійсних документів.

    Постанова ВЛК відміняється у випадках, коли необхідно привести зміст попередньої постанови ВЛК (яка була прийнята правильно) у відповідність до чинного законодавства".

    Що стосується оновлення персональних даних, то згідно Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);"

    ПРОТЕ ВАШОГО БАТЬКА ЦЕ НІЯКИМ ЧИНОМ ВЖЕ НЕ СТОСУЄТЬСЯ, ОСКІЛЬКИ ВІН ВИКЛЮЧЕНИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ Й, ВІДПОВІДНО, БІЛЬШЕ НЕ Є ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ.

    Жодних виключень з цього правила закон не передбачає!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Наталія Клієнт 13 днів тому

      Так, у нас є заключення з обласної лікарні і з його врахуванням зроблено заключення влк. Мене насторожує оцей абзац:"Постанова ВЛК відміняється у випадках, коли необхідно привести зміст попередньої постанови ВЛК (яка була прийнята правильно) у відповідність до чинного законодавства"

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Постанова ВЛК може бути скасована тільки у тому випадку, якщо попередня постанова ВЛК на дату її прийняття не відповідала законодавству та/або була прийнята на підставі недійсних документів. Наскільки я зрозумів, у випадку з Вашим батьком все в порядку, тому я не бачу підстави для скасування постанови ВЛК.

        • Наталія Клієнт 13 днів тому

          Дякую за відповідь.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Наталія! Вдачі Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.2%

    Вітаю Вас!

    На жаль, але у нас в країні зараз може бути все, що завгодно.

    Тим не менше, звертаю увагу, що з 18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Він не перебуває на обліку, відповідно нічого уточнювати або оновлювати не повинен. Його не мають права ставити на облік, адже він виключений з військового обліку.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    ...

    Щодо мобілізації, то йому не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно його хвилювати. Він визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Він вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Втім, яким чином будуть розвивати події далі - питання. Яким чином довести, що постанова ВЛК прийнята з порушенням законодавства, необ'єктивно або на підставі нечинних документів. Це просто практично неможливо.

    З повагою!

    • Наталія Клієнт 13 днів тому

      Дякую за відповідь

    Дерій Владислав Олегович
    25.2%

    Доброго дня!

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.."

    Отже, Вашому батьку уточнювати дані не потрібно, адже він не перебуває на військовому обліку.

    Поновити батька на військовому обліку та направити його на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а батько є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день та законопроєктом 10449 поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи .

    У Вашого батька немає обов’язків військовозобов’язаного тому його не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    В реаліях сьогодення та зважаючи як всі відносяться до Конституції - скоріш за все свої права доведеться вирішувати в судовому порядку.

    Згідно нової редакції наказу 402 Постанова ВЛК відміняється у випадках, коли необхідно привести зміст попередньої постанови ВЛК (яка була прийнята правильно) у відповідність до чинного законодавства - явно антиконституційна норма!

    Крім того, з сьогоднішнього дня постанови ВЛК районних, міських ТЦК та СП про непридатність до військової служби військовозобов’язаних оформлюються свідоцтвами про хворобу (додаток 11 до цього Положення).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Наталія Клієнт 13 днів тому

      Дякую за відповідь

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович
    24.4%

    Доброго дня, вам нічого робити не треба. У зв'язку зі змінами, оновити дані потрібно всим військовозабов'язаним, Враховуючи ваше виключення з військовго обліку. ви таким не являєтесь!! Тому вам не треба ні чого робити. Будь яка відпоівдальність відсутня.

    Також ви маєте право на вільний перетин кордону.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи:

    Закордонний паспорт

    Військовий квиток з записовм викобчений з військового обліку.

    Витяг з ріщення ВЛК про виключення з військового обліку.

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    • Наталія Клієнт 12 днів тому

      Дякую за вашу відповідь!

      • Корнійчук Євген Іванович

        Радий вам допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України