Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 травня 2024, питання №107731

Прописка, штрафи та відстрочка

Доброго дня, шановні юристи. В моєму військовому квитку офіцера запасу останній раз воєнкомат робив запис в 2010 році, коли я їх відвідував, щоб змінити адресу прописки. Саме ця прописка в моєму паспорті зараз є останнім записом. Але. Після розлучення колишня дружина мене виписала за цією адресою, є ухвала суду, тобто прописка зараз "існує" лише у мене в паспорті. Фактично проживаю у тому ж районі, що і наявна прописка, і до якого належить той же військомат. Маю право на відстрочку (ст.23 п.13, інвалідність у матері, батько помер, я єдиний син). Рекомендації по необхідним документам я вже тут прочитав в інших відповідях. Але залишилось незрозумілим, чи потрібно мені з матір'ю мати прописку за однаковою адресою? Ще один момент: код моєї військово-облікової спеціальності зазначений в переліку, що підлягають заміні. Отже питання: Що я вже порушив (правила обліку, прописки)? Знаю про статтю 210 КУпАП (850-1700 грн, найближчим часом не планують збільшити?), по ній неоновлення даних коли одружився-розлучився-народилась дитина це вже порушення (тобто майже всі є порушниками), яка є практика з цього питання? Можливо є алгоритм, щоб порушення прописки в моєму випадку якось залишилось непоміченим? Тут радять виконати дії в такому порядку: оновити через ЦНАП дані після 18.05, відправити цінним листом документи про відстрочку, сходити особисто, де в цей порядок дій безпечно додати прописку, якщо необхідна (з урахуванням того, що район і військомат не змінюються)? Яку адресу вказувати при оновленні даних (прописку, чи фактичного проживання, чи там обидва пункти)? І ще кілька питань. Військовий квиток доведеться залишити в ТЦК для внесення змін (на який максимальний строк?), читав тут, що мають видати розписку (в тому питанні у людини забрали квиток і не повертають), як запобігти зловживанню? Є сенс зробити нотаріально завірену копію квитка до походу? Що таке він-код? Що має бути вписане/вклеєне (перелік) в моєму військовому квитку для можливості легального виїзду закордон?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    Але залишилось незрозумілим, чи потрібно мені з матір'ю мати прописку за однаковою адресою?

    Ні, дана умова не зазначена у нормі закону щодо оформлення відстрочки.

    Ще один момент: код моєї військово-облікової спеціальності зазначений в переліку, що підлягають заміні. Отже питання: Що я вже порушив (правила обліку, прописки)?

    Теоритично правла військового обліку.

    Постанова Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

    23. Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних.

    Знаю про статтю 210 КУпАП (850-1700 грн, найближчим часом не планують збільшити?), по ній неоновлення даних коли одружився-розлучився-народилась дитина це вже порушення (тобто майже всі є порушниками), яка є практика з цього питання?

    У ВР знаходиться законопроект, який пройшов перше читання та передбачає збільшення штрафів від 17000 до 22500 грн.

    Можливо є алгоритм, щоб порушення прописки в моєму випадку якось залишилось непоміченим? Тут радять виконати дії в такому порядку: оновити через ЦНАП дані після 18.05, відправити цінним листом документи про відстрочку, сходити особисто, де в цей порядок дій безпечно додати прописку, якщо необхідна (з урахуванням того, що район і військомат не змінюються)?

    Не бачу великої проблеми, оскільки Ви все ж таки стоїте на обліку у ТЦК, який віднесений і до Вашого місця прописки і до фактичного місця проживання.

    Яку адресу вказувати при оновленні даних (прописку, чи фактичного проживання, чи там обидва пункти)?

    Зазвичай вказується адреса реєстрації. Можлливо там є обидва пункти.

    І ще кілька питань. Військовий квиток доведеться залишити в ТЦК для внесення змін (на який максимальний строк?), читав тут, що мають видати розписку (в тому питанні у людини забрали квиток і не повертають), як запобігти зловживанню?

    Ніяк. Якщо вилучають пишить заяву про повернення військового квитка. Термінів, на жаль, для ТЦК немає.

    Є сенс зробити нотаріально завірену копію квитка до походу? Що таке він-код? Що має бути вписане/вклеєне (перелік) в моєму військовому квитку для можливості легального виїзду закордон?

    Можете зробити нотаріальну копію. Він код - це електроний код військовозобов'язанного, призовника або резервіста за допомогою якого можна дізнатись інформацію про Вас з реєстру "Оберіг". Повинен бути вклеєний або вписаний вин-код.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України