Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 06 травня 2024, питання №107830 240₴

Имею ли право на отсрочку?

Имею ли право на отсрочку, если по факту содержу троих детей? Но:
1. Дочь от первого брака (проживает с матерью) алименты выплачиваю
2. Дочь от второго брака, в котором нахожусь по сегодняшний день и проживаем вместе
3. Сын жены(от первого брака). Проживаем вместе, обеспечиваю я. Жена не работает, месяца три подряд получала алименты на сына в 2023 году, но есть большая сумма по задолженности алиментов.
По факту-на моем содержании трое детей: 16 лет, 14 лет и 9 лет.

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, ви будете мати право на відстрочку, якщо у вас заборгованість зі сплати аліментів не буде перевищувати три місяці.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження дітей

    Свідоцтво про шлюб

    Рішення суду про сплату аліментів

    Довідки про відсутність заборгованості зі сплати аліментів.

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Ростиславе!

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;".

    Отже, питань щодо спільної дитини з Вашою дружиною взагалі не виникає, так само, як і з Вашою дитиною від першого шлюбу, оскільки Ви сплачуєте аліменти та зможете підтвердити утримання довідкою з виконачвої служби про те, що не маєте заборгованністі.

    Залишається питання з приводу утримання Вами дитини дружини від її першого шлюбу. Той факт, що біологічний батько дитини має заборгованість по аліментам грає на Вашу користь, проте, навіть за цих обставин, я не надам Вам 100% гарантії, що ТЦК прийме їх до уваги та оформить відстрочку.

    Станом на зараз у багатьох випадках ТЦК вимагає саме усиновлення дитини, так як тільки останнє наділяє чоловіка обов'язком щодо утримання дитини. Альтернативою усиновленню може бути рішення суду про встановлення факту утримання Вами трьох неповнолітних дітей, але й і у цьому випадку судова практика не є однозначною та має різні рішення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    З 18 травня нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

    Отже, у Вашому випадку необхідно довести саме факт утримання 3х дітей, адже в законі не вказано, що потрібно бути рідним батьком!

    Ефективним способом встановлення факту перебування 3х дітей на Вашому утриманні є подача заяви до суду про встановлення факту утримання 3х дітей.

    Якщо біологічний батько має заборгованіть по аліметам, потрібно взяти відповідну довідку з виконавчої служби - це буде доказом того, що він не утримує своїх дітей.

    Загальний пакет документів для отримання відстрочки виглядає наступним чином:

    • заява про відстрочку
    • свідоцтво про шлюб
    • копія паспорта дружини
    • свідоцтва про народження дітей
    • документи про спільне проживання (Витяги з місця проживання, штамп в паспорті книжечці)
    • акт обстеження жилових умов
    • рішення суду про Ваше розірвання шлюбу, рішення про присудження аліментів та довідка з виконавчої служби про відсутність у Вас заборгованості
    • рішення суду про розірвання шлюбу дружини з біологічним батьком дітей, присудження аліментів та довідка з виконавчої служби про заборгованість по аліментам

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства право на відстрочку матимуть військовозобов'язані, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

    Для підтвердження факту утримання сина дружини від першого шлюбу Вам не обхідно буде отримати рішення суду про встановлення факту утримання. Без наявності такого рішення суду відстрочку Ви не оформите.

    Зверніть увагу, що підставою для встановлення факту утримання Вами дитини є наявність одного або кількох юридичних фактів, в силу яких обсяг прав біологічного батька обмежується або припиняється.

    У відповідності до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

    Відповідно до ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

    Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

    Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ч.2 ст.78 ЦПК України).

    Згідно з ч.6 ст.81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Имею ли право на отсрочку, если по факту содержу троих детей? Но:1. Дочь от первого брака (проживает с матерью) алименты выплачиваю2. Дочь от второго брака, в котором нахожусь по сегодняшний день и проживаем вместе3. Сын жены(от первого брака). Проживаем вместе, обеспечиваю я. Жена не работает, месяца три подряд получала алименты на сына в 2023 году, но есть большая сумма по задолженности алиментов.По факту-на моем содержании трое детей: 16 лет, 14 лет и 9 лет.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті оформлення відстрочки від мобілізації?

    "...Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізаціївійськовозобов’язані:

    ...

    3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці..."

    Таким чином, Вам потрібно довести факт утримання 3-ох дітей. Щодо 2-х дітей тут взагалі жодних проблем не буде, але от щодо дитини дружини від попереднього шлюбу - складніше. Зокрема Вам потрібно надати до суду довідку із виконавчої служби про наявність у біологічного батька доволі серйозної заборгованості перед дитиною про сплату аліментів. Якщо такої довідки немає, тоді Вам варто встановити факт утримання трьох дітей в судовому порядку шляхом подачі заяви про встановлення відповідного юридичного факту. Якщо ні, оформити відстрочку буде доволі складно.

    Сама по собі участь батька у вихованні (зустрічі) вже певним чином може свідчити про його утримання, часткове, звісно що. Тому тут потрібний серйозний підхід до справи.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України