Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 травня 2024, питання №107854 400₴

Відсрочка по аспірантурі + оновлення даних в 25

Добрий день, мені нещодавно виповнилось 25 років. Я навчаюсь на аспірантурі, 2гий курс, був останній раз в ТЦК в 2021, тобто документи про навчання не подавав.
Після новозмін, потрібно буде прийти в ТЦК (оскільки вже 25), отримати воєнний квиток. Для його отримання змусять напевно пройти ВЛК, а там вже і мобілізувати можуть. А для отримання відсрочки по аспірантурі потрібно напевно актуальні документи (воєнний квиток), тобто замкнуте коло. Підкажіть правильний алгоритм в такому разі. Дякую.

Відповіді юристів (14)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Якщо навчаєтесь на аспірантурі після магістратури - Ви маєте право на відстрочку і мобілізувати Вас не можуть.

    З 18 травня нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній. Тому, якщо Ви здобули другий (магістерський) рівень вищої освіти та навчаєтесь на третьому рівні (аспірантурі) - Ви маєте право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про навчання, контракт про навчання (за наявності) та військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Так як у Вас лише приписне - тоді Вам потрібно подати до ТЦК заяву про видачу військового квитка та заяву про відстрочку одночасно. Попередньо відправте копії документів про відстрочку поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього. Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Вас обов'язково направлять на ВЛК, але так як у Вас є право на відстрочку - Вас не зможуть мобілізувати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Ігор Клієнт 12 днів тому
      тоді Вам потрібно подати до ТЦК заяву про видачу військового квитка та заяву про відстрочку одночасно

      1. Чи не буде такого, що не захочуть приймати відсрочку по аспірантурі, поки не отримаю воєнний квиток + ВЛК?"Попередньо відправте копії документів про відстрочку поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного."2. А можете про це детальніше будь ласка? Так взагалі можна? Вони ж можуть просто заігнорувати це, або "щось не сподобалось", і потрібно ще раз, хіба ні? Тим паче немає печатки(відмітки) на заяві.Дякую.

      • Дерій Владислав Олегович

        Звичайно, працівники ТЦК можуть вчиняти різні неправомірні дії, але якщо Ви відправите документи про відстрочку поштою - вони будуть зобов'язані розглянути Ваше звернення. Це буде як доказ того, що Ви бажаєте скористатися своїм правом на відстрочку.

        Вам можуть говорити, що без ВЛК або військового квитка вони не оформлять відстрочку, але тим не менш Вам потрібно зафіксувати факт подання заяви - відправивши документи поштою або отримавши відмітки на Вашому екземплярі заяви при особистому зверненні до ТЦК.

        Є вже судові рішення згідно яких відправка документів поштою або ВЛК не впливають на право громадянина на відстрочку.

        Якщо Вам після проходження ВЛК будуть вручатиповістку на відправку - Ви можете вимагати Акт відмови, де вкажете, що бажаєте скористатись свої правом на відстрочку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Ігоре!

    Ви маєте право на відстрочку, оскільки вже навчаєтесь в аспірантурі. Тобто, станом на зараз у багатьох виникає питання щодо вступу до аспірантури з приписним, коли військово-обліковим документом повинні бути або тимчасове посвідчення або військовий квиток. Відповідно до останнього, постає питання, як пійти до ТЦК без права на відстрочку для того, аби надати ВНЗ чинний ВОД.

    У Вашому ж випадку "замкнутого кола" не існує, оскільки Ви вступали до аспірантури у призовному віці, а отже жодних порушень ані з Вашого боку, ані з боку ВНЗ не відбулося. Тому Вам потрібно з'явитись до ТЦК із заявою про видачу військово-облікового документу у зв'язку із Вашим теперішнім статусом "військовозобов'язаний", заявою про оформлення відстрочки та документами, що її підтверджують.

    Скорше за все, як Ви і зазначили у питанні, Вас направлять на проходження ВЛК, але проходження останньої ніяким чином не вплине на Ваше право щодо відстрочки від мобілізації.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, заяву необхідно подати у двох примірниках на одному з яких представник ТЦК повинен проставити підпис та дату. Це буде означати, що заяву зареєстровано. Заяву необхідно подати до проходження ВЛК.

    Оскільки ТЦК станом на зараз не надає відстрочку без проходження ВЛК, то бажано направити пакет документів Укрпоштою, рекомендованим листом з описом вкладення. Після отримання зворотнього повідомлення від Укрпошти про те, що заяву ТЦК отримав, можна йти до військкомату.

    Також Ви можете після 18 травня спочатку оновити дані через ЦНАП або електроний кабінет, а вже після цього йти до ТЦК.

    Крім того, новий закон передбачає, що:

    "Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлюватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на одну з вищезазначених відстрочок. Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначається Кабінетом Міністрів України".

    Проте, коли запрацює оформлення відстрочки через електроний кабінет інформації поки що немає.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ігор Клієнт 12 днів тому

      Дякую за інформацію!" Вас направлять на проходження ВЛК, але проходження останньої ніяким чином не вплине на Ваше право щодо відстрочки від мобілізації." Заяву необхідно подати до проходження ВЛК.Не могли б ви пояснити чому заяву потрібно подати до ВЛК, якщо ви зазначили, що це не впливає на відрочку?Оскільки ТЦК станом на зараз не надає відстрочку без проходження ВЛК, то бажано направити пакет документів Укрпоштою, рекомендованим листом з описом вкладення. Після отримання зворотнього повідомлення від Укрпошти про те, що заяву ТЦК отримав, можна йти до військкомату.Не могли б детальніше пояснити про це? ТЦК ж може заігнорувати це, зіславшись на "не ті документи, не той формат", і прийшовши вже в ТЦК можу нічого так і не отримати і змусять пройти ВЛК

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Не могли б ви пояснити чому заяву потрібно подати до ВЛК, якщо ви зазначили, що це не впливає на відсрочку?

        Для того, аби після проходження ВЛК ТЦК не видали Вам одразу мобілізаційне розпорядження, оскільки Ви не надавали заяви з відповідними документами, які підтверджують Ваше право на відстрочку. Щодо "неваливає на відстрочку", то я мав на увазі Ваш статус придатності до військової служби, тобто визнання Вас "придатним" на ВЛК жодним чином не впливає на Ваше право на відстрочку.

        Не могли б детальніше пояснити про це? ТЦК ж може заігнорувати це, зіславшись на "не ті документи, не той формат", і прийшовши вже в ТЦК можу нічого так і не отримати і змусять пройти ВЛК.

        Не може бути не того формату. Законодавством не визначена обов'язкова форма зразка заяви про оформлення відстрочки, як також перелік документів, які Ви повинні подати при тому. Ви можете оновити дані у ЦНАПі після 18 травня, й тоді вже буде наявна інформація про те, що Ви навчаєтесь в аспірантурі. Потім направити документи поштою, а вже потім йти до ТЦК з таким самим пакетом документів.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам треба звертатися до ТЦК і одразу подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу форми 20

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання.

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    Для отримання відстрочки, ви повинні будете пройти ВЛК, тому одразу подавайте заяву про відстрочку.

    У разі спроби вручення вам бойової повістки, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови, в якому ви зазначте причину відмови, у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки, у такому випадку будь яка відповідальність відсутня.

    Богун Сергій Павлович
    17.5%

    Доброго дня.

    Згідно з ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    призову в особливий період не підлягатимуть:

    Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та здобувають рівень освіти. Що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначений у частині другій статті Закону України "Про освіту".

    Докторанти

    Особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на різних рівнях вищої освіти:

    початковий рівень (короткий цикл)

    перший (бакалаврський) рівень

    другий (магістерський) рівень

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень

    науковий рівень.

    Виходячи з цього Ви маєте право на відстрочку.

    Вам потрібно подати заяву та документи щодо відстрочки.

    • Ігор Клієнт 12 днів тому

      Дякую, але чи не змусять перед цим пройти ВЛК та отримати воєнний квиток, а там вже і мобілізують, оскільки ще не отримав відсрочку?

      • Богун Сергій Павлович

        Так наразі і роблять. Вам краще до відвідування ТЦКСП направити поштою заяву щодо відстрочки.

        • Ігор Клієнт 12 днів тому

          В такому разі вони мають тільки зареєструвати звернення, але це ще не дає бронь, вірно? Це тільки звернення, далі ВЛК, для отримання відрочки. У разі якщо ТЦК спробує мобілізувати після ВЛК - відмовитись і заслатись на зверення(заяву), яку подавав, так?

          • Богун Сергій Павлович

            Так. Все вірно.

    Турчин Ярослав Александрович
    17.5%

    ВІТАЮ ВАС, пане ІГОР!

    Ніякого замкнутого кола у Вашому випадку не бачу. У Вас все законно.

    Якщо Ви ВЖЕ навчаєтесь в аспірантурі та вступили до 25 років, то відрахувати Вас не мають права. Прийняли Вас з належним військово-обліковим документом, що відповідав Вашому віку до 25 років. Але оформити відстрочку бажано, щоб не було приводів до Вас прискіпуватися збоку ТЦК.

    Наче про зловживання Кропивницьким МТЦК та СП і особисто паном Зуєвим В.В. поки що нічого не чув від колег з Кропивницького. Тож проблем у Вас бути не має.

    В той же час до 18.05.2024 р. заяву про відстрчоку у Вас не приймуть. Процес прийняття та розгляду заяв призупинено до набрання чинності змінами.

    Тож, рекомендую оновити дані і подати (зареєструвати) Заяву на відстрочку в електронному вигляді через Електронний кабінет військовозобов"язаного, який має запрацювати з 18 травня. Не спішіть. У Вас буде 60 днів на ці дії.

    А от уже потім можна спокійно йти до ТЦК та СП та проходження ВЛК та отримання військово-облікового документу з записом про відстрочку, щоб не було непорозумінь, що заяву не зареєстрували чи ще щось.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Вітаю Вас!

    Добрий день, мені нещодавно виповнилось 25 років. Я навчаюсь на аспірантурі, 2гий курс, був останній раз в ТЦК в 2021, тобто документи про навчання не подавав. Після новозмін, потрібно буде прийти в ТЦК (оскільки вже 25), отримати воєнний квиток. Для його отримання змусять напевно пройти ВЛК, а там вже і мобілізувати можуть. А для отримання відсрочки по аспірантурі потрібно напевно актуальні документи (воєнний квиток), тобто замкнуте коло. Підкажіть правильний алгоритм в такому разі. Дякую.

    Ніякого замкнутого колау даній ситуації не має. Ви маєте гарантоване право на відстрочку від мобілізації, яку Ви будете оформлювати в ТЦК та СП одночасно з оформленням належного ВОД (військово-облікового документу).

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року.

    Нова редакція передбачатиме, що право на відстрочку матимуть:

    "...здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Які висновки можливо зробити?

    1. Відстрочку надаватиме навчання за за денною або дуальною формою здобуття освіти (так і було).

    2. Особа має здобувати рівень освіти, вищий за раніше здобутий. Рівні освіти визначено в статті 10 Закону України "Про освіту". Ось їх послідовність:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Коротко кажучи, у сфері вищої освіти послідовність дотримується за умови: бакалавр-магістр-аспірант.

    Як доводити рівні освіти? Припускаю, через портал "Дію".

    3. Спеціальність, по якій здобута і здобувається освіта, не впливає на право на відстрочку.

    4. Аспіранти матимуть право на відстрочку, оскільки здобувають третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    5. Вік здобувача освіти не відіграє жодної ролі.

    Вам потрібно оформлювати відстрочку від мобілізації та подавати документи на отримання належного ВОД.

    Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК. Пройти ВЛК потрібно буде 100 %.

    Документи для відстрочки:

    1. Заява про оформлення відстрочки від мобілізації.

    2. Довідка із закладу освіти про факт здобуття освіти.

    3. Витяг з наказу про зарахування до закладу освіти.

    4. Договір (контракт) про здобуття освіти.

    5. Посвідчення аспіранта (за наявності).

    6. Квитанції про оплату навчання.

    7. Диплом про вищу освіту.

    Це базовий перелік документів для оформлення відстрочки від мобілізації.

    Документи для отримання належного ВОД:

    1. Паспорт та РНОКПП.

    2. Диплом про вищу освіту.

    3. Довідка про несудимість.

    4. 2-4 фотографії 3на4.

    5. Довідка ВЛК.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України