Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 10 травня 2024, питання №108305 240₴

Алгоритм дії при мобілізації

Вітаю. Шановні, підкажіть який має бути алгоритм дії, якщо мобілізують.
в 22 році проходив ВЛК , написали обмежено придатний по статтям Тривожно - фобічний розлад та гіпертонія 2 ступеню. Вік 38 років. Діагнози реальні. З 2011 року хворію на різні фобії і тд. Лежав в ПНД ще до війни, після початку війни є як ВПО і тут по місцю також звернувся в ПНД де лікуюся (здебільшого виписують антидепресанти і седативні).
Судячи з нового розкладу хвороб мене можуть з легкістю мобілізувати навіть як повністю придатного в гіршому випадку або придатним по пунктам *б*. в залежності що напишуть лікарі на ВЛК(
Хочу бути готовим до різних ситуацій, як діяти якщо напишуть придатний і видадуть після влк бойову повістку ? як діяти якщо по беспределу *забусять* і після еспрес влк на ранок повезуть на БЗП?
Розлад мій в основному заключається в тому, що не можу знаходитися в людних місцях, не можу відходити від дому далеко , не їзжу в жодному транспорті, при стресі пропадає ковтальний рефлекс і все в такому дусі вже більше 10 років, але то медицинські аспекти і лікар на ВЛК просто може сказати шо я кошу (
Для мене хіба варіант міг бути тимчасово непридатний потребує лікування, але якщо голова ВЛК впреться , то що тоді робити? як діяти? Читав що по закону не прийти по повістці любій можна по поважній причині , ну я ляжу в ПНД , а шо далі , тиждень-два виписали полікувався і тре йти в воєнкомат?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Дмитро!

    Відповіді на Ваші питання.

    Хочу бути готовим до різних ситуацій, як діяти якщо напишуть придатний і видадуть після влк бойову повістку ?

    Якщо напишуть придатний, то потрібно буде оскаржувати висновок ВЛК до вищестоячої ВЛК. Хоча, у Вашому випадку і пункт "б" передбачає ймовірну мобілізацію. Тобто, для того аби не бути мобілізованим - потрібен пункт "а" статті Розкладу хвороб.

    як діяти якщо по беспределу *забусять* і після еспрес влк на ранок повезуть на БЗП?

    Тут є тільки один шлях: відмовлятись від мобілізаційного розпорядження у зв'язку зі станом Вашого здоров'я. При тому будьте готові до того, що ТЦК складуть акт відмови, а потім звернуться до поліції із заявою по 336 ККУ про Ваше ухилення від мобілізації. Далі слідчий викличе Вас на допит, потім Вам пред'являть підозру, а потім буде суд, в якому Ви повинні будете довести, що Вас намагались мобілізувати незаконно.

    Розлад мій в основному заключається в тому, що не можу знаходитися в людних місцях, не можу відходити від дому далеко , не їзжу в жодному транспорті, при стресі пропадає ковтальний рефлекс і все в такому дусі вже більше 10 років, але то медицинські аспекти і лікар на ВЛК просто може сказати шо я кошу.

    Яким чином лікар на ВЛК може Вам сказати, що Ви "косите", якщо В маєте підтверджуючи документи з ПНД причому за певний проміжок часу? Для того, аби зробити такий висновок, ВЛК повинна направити Вас на обстеження.

    Відповідно до Наказу МОУ №402:

    3.5. Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    3.11. У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    для мене хіба варіант міг бути тимчасово непридатний потребує лікування, але якщо голова ВЛК впреться , то що тоді робити? як діяти?

    Як і у Варіанті з визнанням Вас "придатним" - оскаржувати висновок ВЛК, якщо Ви не згодні з останнім.

    Відповідно до глави 3 розділу І Наказу МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», яка регулює порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК:

    «3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд.

    {Розділ I доповнено новою главою згідно з Наказом Міністерства оборони № 490 від 18.08.2023}».

    Читав що по закону не прийти по повістці любій можна по поважній причині , ну я ляжу в ПНД , а шо далі , тиждень-два виписали полікувався і тре йти в воєнкомат?

    Так, по згідно нового законадвства Вам все одно прийдеться з'явитись до ТЦК.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    У Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

    10) статтю 22 викласти в такій редакції:

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    в 22 році проходив ВЛК , написали обмежено придатний по статтям Тривожно - фобічний розлад та гіпертонія 2 ступеню. Вік 38 років. Діагнози реальні. З 2011 року хворію на різні фобії і тд. Лежав в ПНД ще до війни, після початку війни є як ВПО і тут по місцю також звернувся в ПНД де лікуюся (здебільшого виписують антидепресанти і седативні). Судячи з нового розкладу хвороб мене можуть з легкістю мобілізувати навіть як повністю придатного в гіршому випадку або придатним по пунктам *б*. в залежності що напишуть лікарі на ВЛК(

    1. Гіпертонічна хвороба ІІ стадії - стаття 39 "б" - передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    2. Тривожно - фобічний розлад - стаття 17 - якщо у Вас виражений, стійкий психічний розлад з прогредієнтним перебігом - Вас визанють непридатним до військової служби. Якщо у Вас помірно виражений психічний розлад - передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    Перед направлення на ВЛК - підготуйте всі медичні документи.

    Хочу бути готовим до різних ситуацій, як діяти якщо напишуть придатний і видадуть після влк бойову повістку ? як діяти якщо по беспределу *забусять* і після еспрес влк на ранок повезуть на БЗП?

    Якщо забусять - звертайтесь до поліці, ДБР про викрадення - незалежно від того, що при ТЦК були поліцейські. Зверніться до адвоката. Не підписуйте експрес ВЛК.

    Якщо Вам вручать бойову повістку, то поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, дії країни-агресора або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    Повідомте, що у зв'язку з погіршенням стану здоров'я вам знадобилось лікування.

    Через неявку по бойовій повістці, ТЦК можуть звернутися до поліції, проте, якщо у Вас буде документ підтверджуючий поважну причину для неявки (лікарняний абодовідка зі стаціонару, тощо) Вас не зможуть притягнути до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації.

    Розлад мій в основному заключається в тому, що не можу знаходитися в людних місцях, не можу відходити від дому далеко , не їзжу в жодному транспорті, при стресі пропадає ковтальний рефлекс і все в такому дусі вже більше 10 років, але то медицинські аспекти і лікар на ВЛК просто може сказати шо я кошу (

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Краще проходити обстеження та лікування в державних або комунальних закладах охорони здоров'я.

    Для мене хіба варіант міг бути тимчасово непридатний потребує лікування, але якщо голова ВЛК впреться , то що тоді робити? як діяти? Читав що по закону не прийти по повістці любій можна по поважній причині , ну я ляжу в ПНД , а шо далі , тиждень-два виписали полікувався і тре йти в воєнкомат?

    На жаль, так.

    Як варіант, можливо Ви маєте право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Якщо у Вас є право на відстрочку - тоді за ВЛК можете не хвилюватись.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України