Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 10 травня 2024, питання №108362

Нюанси вручення бойової повістки

Добрий вечір. Чи буде за новим законом про мобілізацію вважатися врученою бойова повістка у разі, якщо військовозобов'язаний не перебуває за адресою і не отримав її особисто? Якщо так, то яка тоді настає відповідальність?

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Не буде. Мобілізаційне розпорядження вручається військовозобов'язанному особисто.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Дмитро Клієнт 9 днів тому

      Поштою її не можуть відправити? Або в двері вставити? Чи як її можуть вручити, окрім особистого візиту військовозобов'язаного до ТЦК?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Мобілізаційне розпорядження не можливо вручити в жодний зазначений Вами спосіб. Тільки особисто.

        • Дмитро Клієнт 9 днів тому

          У який ще спосіб мобілізаційне розпорядження можуть вручити, окрім особистого візиту військовозобов'язаного до ТЦК? Як він має дізнатися про це? Мають повідомити про необхідність з'явитися в ТЦК звичайною повісткою, за ухилення від якої вже тоді можуть оголосити в розшук? (за умови, що дані оновлені, в розшуку не перебував до цього)

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            З'являєтесь до ТЦК за повісткою на уточнення данних, проходите ВЛК і отримуєте мобілізаційне розпорядження. Процедура стандартна.

            За неявку по повістці на уточнення даних передбачена адмінистративна відповідальність.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 9 днів тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., N 16, ст. 255 із наступними змінами):

    13) доповнити розділом VI1 такого змісту:

    "1. ЗАХОДИ ВПЛИВУ ЩОДО ГРОМАДЯН, ЯКІ НЕ ВИКОНУЮТЬ ОБОВ'ЯЗКИ, ПЕРЕДБАЧЕНІ ЦИМ ЗАКОНОМ, ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ

    1. У разі невиконання під час мобілізації громадянином обов'язків, передбачених частинами першою, третьою статті 22 цього Закону, та вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення, керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки звертається до органів та підрозділів, що входять до системи поліції, щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    У разі отримання письмової відповіді про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до територіального центру комплектування та соціальної підтримки його керівник протягом п'яти днів з дня отримання такої відповіді надсилає такому громадянину в паперовій формі засобами поштового зв'язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу його місцезнаходження, місця проживання чи перебування вимогу про виконання обов'язку (обов'язків) військовозобов'язаним, резервістом (далі - вимога).

    2. Форма та зміст вимоги визначаються Міністерством оборони України.

    3. Днем вручення вимоги є:

    1) день вручення вимоги під розписку засобами поштового зв'язку;

    2) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки;

    3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси.

    • Дмитро Клієнт 9 днів тому

      Відверто кажучи, заплутався. Якщо військовозобов'язаному мають тільки особисто вручити бойову повістку, то на підставі чого його оголосять у розшук? Якщо не отримував повістку, відповідно, нічого не порушував, бо не знав про неї.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 9 днів тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    повістки будуть надсилати поштою


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України