Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 12 травня 2024, питання №108531

Чи може хлопець 18 років забрати до себе дівчину 16 років в іншу країну без згоди мами, але за згоди дівчини?

Доброго дня!Є таке питання,чи може хлопець 18 років забрати дівчину 16 років до себе в іншу країну без згоди мами,але за згодою самої дівчини?

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Зрбити Ви це можете, але батьки дывчини можуть звернутись до поліції із заявою про її зникнення, і дівчину буде оголошено в розшук.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Макс Клієнт місяць тому

      Адвокат Айвазян,а чи є можливість зробити це законно без згоди батьків дівчини?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        З 16 років громадяни України мають право на самостійний перетин кордону. Тому, Ваша дівчина може виїхати без згоди батьків. Щодо в'їзду та самостійного перебування неповнолітньої особи в іншій країни, то правила можуть бути іншими. Ви повинні розуміти, що Ваша дівчина набире повної цивільної дієздатності у 18 років, як Ви, до 16 років відповідальність за неї покладена на батьків.

    Макс Клієнт місяць тому

    Якщо я маю кошти наприклад до того,щоб фінансово її забезпечувати, тоді буде мені якась загроза з боку її батьків,якщо дівчина згодна особисто?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Спроможність утримувати дівчину не наділяє Вас правами або обов'язками щодо неї. Бажаєте зробити все законно - одружуйтесь.

    Макс Клієнт місяць тому

    А це хіба можливо в її вік?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так, це можливо.

      За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

      Заява про надання права на шлюб розглядається судом за правилами окремого провадження відповідно до вимог Глави 3 Розділу IV Цивільного процесуального кодексу України. Така справа є підсудною за місцем проживання заявника.

      Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

      Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років:

      • вагітність;
      • фактичне створення сім'ї;
      • народження дитини.

      Зазначений перелік підстав не є вичерпним.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович місяць тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. В Кримінальному кодексі України є стаття наступного змісту.

    Стаття 155. Вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку

    1. Вчинення повнолітньою особою дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку, з використанням геніталій, іншого органу чи частини тіла або будь-якого предмета, -

    караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Ті самі дії, вчинені близькими родичами або членами сім’ї, особою, на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілої особи або піклування про неї, або якщо вони поєднані з наданням грошової чи іншої винагороди потерпілій особі чи третій особі або з обіцянкою такої винагороди, або якщо вони спричинили безплідність чи інші тяжкі наслідки, -

    караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України