Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 травня 2024, питання №109764 1300₴

Відстрочка від мобілізації по навчанню

01.10.2022 року я був зарахований на навчання в аспірантуру денної форми навчання для здобуття ступеня вищої освіти доктора філософії. Зараз відповідно навчаюся на 2му курсі. За період навчання ніяких документів про підтвердження навчання до ТЦК не подавав.
Зараз підготував наступні документи: 1) Довідка про навчання на 2му курсі аспірантури - від16.05.2024. 2) Витяг з наказу про зарахування на аспірантуру - від 17.05.2024.
Проте в зв'язку з Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 - для здобувачів освіти Документом, що підтверджує право на відстрочку має бути - Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Дану довідку поки неможливо отримати в даному реєстрі.
Тому питання, чи наявні у мене Довідка і Витяг є законною підставою для подання цих документів до ТЦК?

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович
    5.4%

    Доброго дня.

    Наразі ніхто не знає яким чином ці довідки отримувати.

    ВНЗ так і зазначають коли до них звертається студенти.

    Неможливо отримати того чого немає.

    Я вам раджу подавати зібрані вами документи до ТЦКСП.

    Ваших документів цілком достатньо для оформлення вам відстрочки.

    Дерій Владислав Олегович
    29.2%

    Доброго дня!

    Так, є законними.

    Згідно постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    ПРОТЕ!!! Постанова КМУ 590 , яка передбачає перелік документів для відстрочки, набрала чинності 16 травня, але поки що не всі довідки формуються з реєстрів, тому якщо Ви в ТЦК збираєтеся йти найближчим часом - візьміть всі документи, які були необхідні до 16 травня, а саме:
    • довідку про навчання з ВНЗ,
    • Витяг з наказу про зарахування,
    • копію контракту та
    • виписка з ЄДБО https://info.edbo.gov.ua/check-person/

    Відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного.

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Олег Клієнт місяць тому
      • Копію контракту - це я так розумію для тих хто навчається за контрактом. Ті хто навчається за рахунок державного бюджету - інших документів не надають
      • Дерій Владислав Олегович

        Так, контракт потрібен для тих, хто навчається за кошти фізосіб.

        На бюджетній формі навчання - Вам потрібно мати Витяг про зарахування до ВНЗ де вказується, що Ви зараховані на бюджет.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    19.2%

    Вітаю Вас!

    01.10.2022 року я був зарахований на навчання в аспірантуру денної форми навчання для здобуття ступеня вищої освіти доктора філософії. Зараз відповідно навчаюся на 2му курсі. За період навчання ніяких документів про підтвердження навчання до ТЦК не подава.Зараз підготував наступні документи: 1) Довідка про навчання на 2му курсі аспірантури - від16.05.2024. 2) Витяг з наказу про зарахування на аспірантуру - від 17.05.2024.Проте в зв'язку з Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 - для здобувачів освіти Документом, що підтверджує право на відстрочку має бути - Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Дану довідку поки неможливо отримати в аному реєстрі.Тому питання, чи наявні у мене Довідка і Витяг є законною підставою для подання цих документів до ТЦК?

    На Вашому місці я б чекав, адже наразі підтверджучи документом є відповідна довідка, сформована з ЄДЕБО. Дійсно, станом на зараз вона не може бути згенерована, але питання точно просувається. Повідомляють, що про можливість формування Довідок та порядок дій закладу освіти буде проінформовано у новинах ЄДЕБО найближчим часом. Тому радив би Вам не поспішати та дочекатися можливості формування довідки. Тільки потім йти до ТЦК та СП.

    Потім спокійно зможете піти до ТЦК, подати заяву про відстрочку та чекати рішення. До речі, позитивом є те, що до моменту отримання рішення ТЦК не має права направляти Вас на ВЛК.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період". Вона, зокрема, передбачає, що:

    "...63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби...".

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    19.2%

    Доброго дня, Олеже!

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Я би на Вашому місці почекав, допоки і ЄДЕБО не з'явиться відповідна довідка та можливіть її оформлення, аби уникнути можливих проблем у подальшому з боку ТЦК з приводу надання Вами неналежного документу для оформлення відстрочки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    26.9%

    Доброго дня, у будь якому випадку ви маєте право на відстрочку. Якщо там щось не працює, то це не ваша вина. Відповідно Конституції України Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    У разі спроби вручення бойової повістки на відправку відмовляйтесь її підписувати у такому разі буде складено акт відмови, в якому зазначте причину вашої відмови, у вашому випадку це наявність підстави для відстрочки у зв'язку з навчанням на денінй формі навчання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України