Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 травня 2024, питання №109812 250₴

Виключення з військового обліку

Добрий день, в червні 2023 отримав повістку, пройшов влк, в результаті якого був визнаний непридатним до військової служби зі зняттям з військового обліку за гр. II ст 38а, 41в розладу хвороб, наказ 402. ( в 2020 році переніс операцію на серці, зараз стоїть штучний клапан, серцева недостатність2а, та маю 3 гупу інвалідності пожиттєво, установлену в 2020 році). Чи повинен я оновляти дані? І головне чи можу я зараз написати заяву про виключення з військового обліку, і чи в такому разі потрібно буде проходити знову влк? Якщо можна подати заяву то в якому виді краще і що для цього потрібно? Ознайомившись з новою редакцією наказу 402 - всі хто має хоч один штучний клапан, незалежно від стадії серцевої недостатності визнаються непридатними, тобто ст.38а залишається актуальною. Але найближчим місяцями не матиму часу на проходження влк, якщо при зверненні в тцк чи при оновленні даних мене туди знову направлять. Дякую.

Відповіді юристів (11)

    Корнійчук Євген Іванович
    25.2%

    Доброго дня, проаналізуйте уважно ваш військовий документ, якщо там зазначено знятий ви повинні оновити свої дані. Якщо виключений, то вам не треба нічого робити.Для виключення з військового обляку вам треба буде пройти ВЛК, дистанційно це зробити ні як не вийде, треба особисте відвідування. З собою беріть всі ваші медичні документи, які підтверджують ваш діагноз. а також додатково Довдку МСЕК + акт огляду , пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда.У вашому випадку, я думаю ВЛК буде пройдино швидко, у вас такий діагноз , що тут не має місця для маніпуляцій. Тому це питання одного дня.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Андрію!

    В червні 2023 отримав повістку, пройшов влк, в результаті якого був визнаний непридатним до військової служби зі зняттям з військового обліку за гр. II ст 38а, 41в розладу хвороб, наказ 402. ( в 2020 році переніс операцію на серці, зараз стоїть штучний клапан, серцева недостатність2а, та маю 3 гупу інвалідності пожиттєво, установлену в 2020 році). Чи повинен я оновляти дані?

    За статтею 38 А Розкладу хвороб Вас виключили з військового обліку у зв'язку з непридатністю до військової служби. Отже Ви більше не є військовозобов'язанним, а тому не повинні оновлювати дані. Проблема лише полягає у тому, що ТЦК, скорше за все, просто не мав "печатки "виключений", тому й проставив печатку "знятий".

    І головне чи можу я зараз написати заяву про виключення з військового обліку, і чи в такому разі потрібно буде проходити знову влк?

    Ви і так виключені з обліку. Все, що потірібно, це виправити запис у ВОД. Проте, для того Вам прийдеться звернутись до ТЦК, який виключав Вас з обліку.

    Ознайомившись з новою редакцією наказу 402 - всі хто має хоч один штучний клапан, незалежно від стадії серцевої недостатності визнаються непридатними, тобто ст.38а залишається актуальною. Але найближчим місяцями не матиму часу на проходження влк, якщо при зверненні в тцк чи при оновленні даних мене туди знову направлять.

    Вам не потрібно більше проходити ВЛК, оскільки Ви були виключені з обліку за статтею 38 А графи ІІ Розкладу хвороб Наказу МОУ №402. Чи маєте Ви довідку ВЛК?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клієнт місяць тому
      Вам не потрібно більше проходити ВЛК, оскільки Ви були виключені з обліку за статтею 38 А графи ІІ Розкладу хвороб Наказу МОУ №402. Чи маєте Ви довідку ВЛК?

      Так, довідку ВЛК маю, видану 1 червня 2023р.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Це добре! Саме в довідці ВЛК повинен бути запис, прот те що відповідно до статті 38 А Вас визнали непридатним до проходження військової служби з виключенням з обліку. Той факт, що ТЦК не мало відповідної печатки - не Ваша проблема.

        • Андрій Клієнт місяць тому

          дякую за відповідь

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Андрію! Вдачі Вам!

    Дерій Владислав Олегович
    25.2%

    Доброго дня!

    Згідно статті 38"а" Вас повинні були виключити з військового обліку.

    Чи повинен я оновляти дані?

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) :

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Вас повинні були виключити з військового обліку, тому Ви не повинні оновлювати дані. Прикріпіть. будь ласка, фото військового документу з обох сторін, щоб можна було краще проаналізувати Вашу ситуацію.

    І головне чи можу я зараз написати заяву про виключення з військового обліку, і чи в такому разі потрібно буде проходити знову влк? Якщо можна подати заяву то в якому виді краще і що для цього потрібно?

    Вас повинні були вже виключити з військового обліку на підставі статті 38"а" Розкладу хвороб.

    Ви можете зареєструватися в додатку РЕЗЕРВ+ та перевірити дану інформацію.

    Ознайомившись з новою редакцією наказу 402 - всі хто має хоч один штучний клапан, незалежно від стадії серцевої недостатності визнаються непридатними, тобто ст.38а залишається актуальною. Але найближчим місяцями не матиму часу на проходження влк, якщо при зверненні в тцк чи при оновленні даних мене туди знову направлять.

    Якщо Ви не виключений з військового обліку - то цілком можливо отримати направлення на ВЛК, але знову ж таки у Вас вказана стаття 38"а". Вас скоріш за все виключили з військового обліку, але відмітку поставили "знято" замість "виключено". Адже деякі ТЦК не горять бажанням змінювати печатки та роблять відмітки старими штампами воєнкоматів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Андрій Клієнт місяць тому

      Дякую за відповідь

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Успіхів Вам!

    • Андрій Клієнт місяць тому

      Дякую за відповідь

    Богун Сергій Павлович
    24.4%

    Доброго дня.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Тобто оновлювати облікові дані повинні громадяни України, які перебувають на військовому обліку.

    Крім того згідно законодавства України Ви не підлягаєте мобілізації.

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    "визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)"


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України