Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 травня 2024, питання №109900 250₴

Відрахування з ВВНЗ, курсант 1-го курсу, 21 рік

Доброго вечора я курсант 1 курсу, відраховуюсь з ВВНЗ. Я не проходив до навчання в ВВНЗ строкову військову службу, не був мобілізованим чи контрактником. Навчався в медичному коледжі отримав молодшого спеціаліста(фельдшер). Коли вступив в ВВНЗ одразу в нас була присяга і підписання контрактів про навчання, прикріплю до тексту. Відраховуюсь з ВВНЗ за існтрукцією «Про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів…МОУ»за пунктом «не бажання продовжувати навчання». Вже пройшла вчена рада факультету і академії, рішення прийнято відрахувати, але я вже дуже довго чекаю наказ про відрахування(30.04.24 була вчена рада академії). Хочу дізнатись, що буде після відрахування, чи можуть відправити служити прямо з навчального закладу, чи мобілізувати, чи відправити дослужувати строкову військову службу, і чи взагалі можуть забрати в армію в 21 рік курсанта який відрахувався з першого курсу?
Також прикріплю анкету співбесіди, яку я випадково в КПО побачив і сфотографував (її підписали без моєї згоди)

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, призив на строкову службу у період військово стану не проводиться! Якщо ви не маєте військового квитка, а ваш військово-обліковий документ приписне ви не підлягаєте мобілізації до досягнення вами 25 річного віку.

    • Сергій Клієнт місяць тому

      Але ж в мене є військовий квиток, мені його видали тут в ВВНЗ

      • Корнійчук Євген Іванович
        40%

        І що там зазначено, що ви в резерві? Чи зазначено там військово облікову спеціальність.?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    40%

    Доброго дня, Сергію!

    Новини не дуже втішні, оскільки статтею 25 Закону України "Про ВО та ВС" зі змінами від 11.04.24 року передбачено наступне:

    11. Контракт про проходження військової служби (навчання) розривається достроково, а курсанти чоловічої статі, відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти через небажання продовжувати навчання (за власним бажанням) або через недисциплінованість, систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, невиконання освітньої програми (індивідуального навчального плану - за його наявності) та в разі їх відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського, сержантського або старшинського складу після закінчення відповідно закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти, вважаються такими, що проходять військову службу за призовом, та направлються:

    під час проведення мобілізації та дії воєнного стану - до військових частин для подальшого проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

    12. Контракт про проходження військової служби (навчання) розривається достроково, а курсанти, відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти відповідно до підпунктів "б", "г", "ґ" чи "ж" пункту 1, підпунктів "б", "г" чи "ґ" пункту 2 та підпункту "б" чи "г" пункту 3 частини п’ятої статті 26 цього Закону, звільняються з військової служби та направляються у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання для взяття на військовий облік.

    Отже, при відрахуванні Ви будете вважатись таким, що проходить військову службу за призовом, та направляється:

    під час проведення мобілізації та дії воєнного стану - до військових частин для подальшого проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

    Ви можете бути звільнені з військової служби відповідно до підпунктів "б", "г", "ґ" чи "ж" пункту 1, підпунктів "б", "г" чи "ґ" пункту 2 та підпункту "б" чи "г" пункту 3 частини п’ятої статті 26 вищезгаданного закону.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України