Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 22 травня 2024, питання №110019 500₴

Виключений з обліку, але у Резерв+ у розшуку

Вітаю!
У військовому квитку зазначено, що виключений з обліку ще з 2013 року (інвалідність з дитинства), але у додатку Резерв+ статус у розшуку.
Чи потрібно дзвонити у ТЦК, щоб виправили цей статус ?
У разі раптової перевірки на вулиці у представників ТЦК у базі оберіг буде зазначено так само «у розшуку» чи в них будуть відображатися достовірні дані ?

Відповіді юристів (5)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи потрібно дзвонити у ТЦК, щоб виправили цей статус ?

    Так, Вам потрібно звернутися до ТЦК, щоб виправили інформацію

    Ви можете особисто або рекомендованим листом з описом вкладненого повідомити РТЦК, щоб вони оновили інформацію про Вас. Надайте копії військового квитка та довідки ВЛК (за наявності).

    У разі раптової перевірки на вулиці у представників ТЦК у базі оберіг буде зазначено так само «у розшуку» чи в них будуть відображатися достовірні дані ?

    Якщо будуть розбіжності між записами у військовому квитку та реєстрі - Вас можуть затримати.

    Згідно пункту 54 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не 26 менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть затримати та доставити його до ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    За роз'ясненнями генштабу таке може бути.

    Вирішити це питання можливо лише шляхом особистого відвідування тцксп.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, а навіщо ви оновлювали дані, якщо ви виключені з військового обліку, якщо ви виключені то ви вже не військовозобов'язаний і оновлення даних вам не стосувалося.

    Для уникнення проблем, краще відвідати ваш ТЦК де ви перебували на обліку і дізнатися , в чому справа.

    Якщо ви маєте групу інвалідності, у будь якому випадку ви маєте право на відстрочку від мобілізації. Тому рекомендую з собою, брати всі ваші медичні документи, довідка МСЕК+акт огляду, пенсій посвідчення або посвідчення інваліда.

    У разі змушення проходити ВЛК, відмовляйтеся це робити, у такому разі буде складено акт відмови, в якому ви зазначте причину своєї відмови у вашому випадку це те, що ви не військовозобов'язаний і не підпорядковуєтесь ТЦК, і дана їх вимога є не законною.

    Якщо ви пройдете Влк, у вас відберуть ваш військовий квиток, і зроблять вже придатним. Бо зараз багато чого змінилося. Но враховуючи наявність інвалідності ви будете мати право на відстрочку.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    У військовому квитку зазначено, що виключений з обліку ще з 2013 року (інвалідність з дитинства), але у додатку Резерв+ статус у розшуку.

    Це стандартна ситуація наразі. У більшості чоловіків наявні відповідні дописи у Резерв+. МОУ зазначає, що це сталось у зв'язку з тим, що ТЦК ще не всигли внести всі дані до реєстру.

    Ви ж взагалі дані не повинні були оновлювати оскільки виключені з обліку у зв'язку з визнанням Вас непридатним до проходження військової сулжби.

    Чи потрібно дзвонити у ТЦК, щоб виправили цей статус ?

    Так, це потрібно зробити, але я не впевнений, що це вийде в Вас по дзвінку.

    Постановою КМУ №559 передбачено наступне:

    4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку. Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    5. Військово-обліковим документом призовників.

    Оскільки електроний кабінет ще повноцінно не працює, то за допомогою останнього внести відповідні зміни до реєстру Ви не зможете. Тому пропоную направити поштою заяву до ТЦК щодо внесення даних про Ваше виключення з обліку до "Оберігу".

    У разі раптової перевірки на вулиці у представників ТЦК у базі оберіг буде зазначено так само «у розшуку» чи в них будуть відображатися достовірні дані ?

    У разі перевірки буде зазначено так само.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас.

    Так, ситуація максимально абсурдна через недбалість дій працівників ТЦК та СП.

    Повний безлад відбувається в державі. Через халатність на недбалість посадових осіб, Ви до сих пір не виключені з військового обліку по якійсь там базі.

    З юридичної точки зору, Ви не перебуваєте на військовому обліку, відповідно не повинні уточнювати свої військово-облікові дані.

    18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    И вообще как то с ними взаимодействовать?

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Виключена з військового обліку особа не має обов'язків уточнювати дані та на неї не поширюється законодавства у сфері мобілізації.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    И есть ли возможность с этим документов выезжать за пределы Украины ? Если да, то какие еще документы нужны для выезда ?

    Я б порадив Вам спробувати подати на адресу ТЦК та СП листа щодо внесення інформації про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку до реєстру "Оберіг". І поки нікуди не ходити і нічого не оновлювати. Подайте заяву та чекайте відповіді від ТЦК та СП. У заяві вкажіть свій статус "невійськовозобов'язаний"!!!

    Щодо спілкування з ТЦК та СП, то вище я описав Ваш статус, Ви невійськовозобов'язаний, Вам ніхто не має права вручити навіть повістку. Але у Реєстрі буде битися Ваш статус "військовозобов'язаного". Потрібно спробувати врегулювати цей момент. За потреби зверніться до адвоката за місцем проживання.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України